Noordzee fietsroute

De Noordzee fietsroute, in Nederland beter bekend onder de naam Noordzee fietsroute, is een fietsroute die geheel langs de Noordzeekust, door meerdere landen gaat. De totale lengte van de Noordzee Fietsroute is 6666 km (om te fietsen). Wil je het rondje volmaken, dan zijn een aantal kilometers met boot of vliegtuig vrijwel niet te vermijden. Dit zijn de routes vanaf Schotland naar de Shetland eilanden en vanaf de Shetland eilanden naar Bergen. Voor een overzicht over de volledige route zie de kaart hieronder.

Tips Noordzee fietsroute

  • Zorg ervoor dat je getraind bent voordat je aan (een deel van) de route begint. Er zitten in de route meerdere landen waar vooral veel geklommen moet worden of waar de route langs wegen gaat die meer voor mountainbikers geschikt is dan voor gewone (toer)fietsers.
  • Neem altijd voldoende water mee.
  • Houd per land rekening met de beste tijd waarin je de route kunt rijden; hieronder wordt per land meer informatie gegeven, alsmede de route die gevolgd wordt en de periode van het jaar waarop je deze het beste kunt rijden.
  • De route is naar beide kanten toe goed bewegwijzerd, toch is het slim om altijd een kaart van het desbetreffende deel van de Noordzee fietsroute beschikbaar te hebben. Welke kaarten voor welk land dat zijn, wordt ook per land aangegeven hieronder.
  • In de routegidsen die verkrijgbaar zijn, staan ook voor overal langs de route overnachtingsadressen. Het enige land waar deze informatie ontbreekt, is Engeland. Daar kun je bij de plaatselijke VVV terecht voor adressen voor overnachtingen. Bespreek van tevoren als je in het hoogseizoen gaat fietsen, dat voorkomt onaangename verrassingen onderweg.
  • Als je weet dat je gebruik moet maken van een veerpont onderweg, raadpleeg dan vooraf de informatie over afvaart en dergelijke en de mogelijkheid voor het meenemen van fietsen op het pont.
  • Wil je onderweg delen met het openbaar vervoer, zoals de trein, doen, raadpleeg dan ook vooraf de voorwaarden voor het meenemen van je fiets (bijvoorbeeld of reserveren vooraf noodzakelijk is) en check de tijden.
  • Wil je een deel van de tocht per vliegtuig of per boot check dan vooraf of deze wel gaan in de betreffende tijd van het jaar. Vooral in het voor- en naseizoen kan dit minder zijn dan in het hoogseizoen en in de wintermaanden gaat er soms helemaal geen vliegtuig of boot.
  • Houd er rekening mee dat als je een dag een route hebt waarin veel bergbeklimmingen voorkomen, dat je dan veel minder kilometers kunt maken.
  • Check van tevoren ook of je geld moet wisselen en zorg ervoor dat je altijd wat contant geld (van het land waar je fietst) bij je hebt voor het geval dat. Niet overal zijn pinautomaten beschikbaar.
  • Het kan de moeite waard zijn om in landen waar de etappes zwaarder zijn, zoals in Noorwegen, te kijken of er misschien fietsvakanties zijn die deze route rijden en waarbij je bagage vervoerd wordt.

Noordzee fietsroute | Noordzee fietsroute

De Noordzee fietsroute gaat door meerdere Europese landen. Je kunt de route in ieder land starten en doordat deze beide kanten op bewegwijzerd is, ook zelf kiezen in welke richting je de route fietst en hoeveel kilometer je ervan meeneemt. Voor de meeste fietsers is de totale lengte van 6666 km voor een fietsvakantie erg veel. Veel mensen kiezen er dan ook voor om de route te verdelen over meerdere fietsvakanties of eventueel delen ervan met het openbaar vervoer te doen. De landen die bij de Noordzee fietsroute horen zijn (op volgorde):

  • Schotland (inclusief de Shetlands)Noorwegen
  • Engeland
  • België
  • Nederland
  • Duitsland
  • Denemarken
  • Zweden
  • Noorwegen

Noordzee fietsroute Schotland

Ondanks het feit dat je de Noordzee fietsroute kunt beginnen waar je wilt en in elk land van je keuze. Als je de route volgens de meest gebruikte methode fietst, begint deze op de Shetlands in het noorden van Schotland. Voordat je daar echter bent, zul je eerst vanaf Schotland de ferry moeten nemen, een reis van 6 uur. Het landschap op de eilanden is vrij vlak, maar het kan vooral op de Shetlands wel vrij koud en winderig zijn. De eilandengroep die onder de Orkney islands valt is wat vriendelijker, vooral het grootste eiland, Mainland. Hier kun je ook de ‘Stones of Stenness, een henge monument vinden. Afstand op de eilanden is ongeveer 280 km. De totale lengte van het Schotse deel van de Noordzee fietsroute is ongeveer 1240 km. National Route 1 is de route die grotendeels gevolgd wordt.

De route door het vasteland van Schotland loopt voor het grootste deel samen met de Coast & Castlesroute. Over het algemeen is dit een vrij pittige route, vooral het gedeelte wat door de Schotse hooglanden gaat. Onderweg onder andere de moeite waard de vele kastelen, watervallen, rotsachtige kusten en de mooie natuur. Een goede periode om het Schotse deel van de Noordzee fietsroute te fietsen is de zomerperiode. De temperatuur is dan aangenaam en de regen wat minder. Neem altijd wel een regenpak mee en voldoende drinken voor onderweg. Een vrij verlaten stuk om te fietsen is Sutherland. Voor overnachting is het handig om vooraf te reserveren. Campings zijn wat lastiger te vinden.

Noordzee fietsroute Engeland

Het Engelse deel van de Noordzee fietsroute is vrij gevarieerd qua landschap om door te fietsen. Bossen, uitzicht op zee, kastelen, havensteden, dorpjes, etc. Leuk om te doen is fietsen over de 2 km lange hangbrug over de Humber, een rivier. In de stad Norwich kom je 365 pubs tegen, voor iedere dag van het jaar eentje. Wat je veel in Engeland tegenkomt op de Noordzee fietsroute zijn hekjes, bedoeld om motoren en auto’s van de fietspaden te houden. Prettig idee, maar lastig als je ze veelvuldig tegenkomt. De lengte in Engeland is ruim 1000 km.

Qua periode kun je ook in Engeland het beste de zomerperiode nemen. Het klimaat in Engeland is ongeveer vergelijkbaar met Nederland. Regenkleding meenemen is geen overbodige luxe, maar dat het daar vaker regent dan in Nederland is niet helemaal waar. Bekende plaatsen die je verder nog tegenkomt in Engeland zijn de steden waar oorspronkelijk de industriële revolutie is begonnen: Tyneside en Teeside.

Noordzee fietsroute Frankrijk

Het Franse deel van de Noordzee fietsroute begint (als we vanaf het zuidelijkste deel rekenen) bij Boulogne sur Mer en gaat naar Oost Cappel. Veel informatie is er helaas niet beschikbaar over dit deel van de Noordzeeroute. Vanuit Oost-Cappel wordt nog steeds gebruik gemaakt van de LF1 fietsroute. Ook loopt hier de Groene valleienroute. Beide routes kun je gebruiken voor het volgen van het laatste nieuwste deel van de Noordzee fietsroute. Plaatsen die in ieder geval de moeite waard zijn in Frankrijk zijn Dunkerque (ook wel bekend bij ons als Duinkerken), Calais en zeker ook Boulogne sur Mer waar de Noordzee fietsroute in Frankrijk eindigt.

Qua periode om te fietsen kun je in Frankrijk terecht in vrijwel het gehele jaar, behalve de koudste wintermaanden. Ga je hoogzomer deze kant op, zorg er dan in ieder geval voor dat je altijd voldoende drinken bij je hebt De afstand ligt in Frankrijk vermoedelijk rond de 100 km. Prima te combineren met het gedeelte in België en eventueel een deel in Nederland. Voor overnachting kun je van alle soorten voorzieningen gebruik maken en ook hier geldt weer dat als je in het hoogseizoen gaat, bespreken vooraf aan te raden is.

Noordzee fietsroute België

Het Belgische deel van de Noordzee fietsroute is pas sinds kort bij de Noordzeeroute gevoegd. De fietsroute maakt in België gebruik van de bestaande fietsroute LF1 Noordzeeroute en heeft in Belgiê een afstand van 150 km. De fietsroute gaat na een oversteek per boot (of eventueel per vliegtuig) verder door België. In België begint de Noordzee fietsroute net over de grens bij Oost Cappel, waar het Franse deel eindigt en gaat verder richting Sluis in Nederland. Een leuk uitstapje is in plaats van rechtstreeks naar Sluit te rijden, een omweg te maken via Knokke.

Net zoals in Nederland is ook het klimaat en het weer in België soms grillig. Het kan in het voor- en naseizoen prachtig weer zijn om te fietsen. Leuk om te bekijken onderweg zijn de IJzeren toren in Diksmuide, lekker even te slenteren over een van de boulevards langs de kust van België, ijs eten in Koksijde/Oostduinkerke. De Noordzee fietsroute gaat in België niet overal helemaal langs de kust. Aan het begin en aan het eind fiets je een deel door het binnenland. Overnachting kan op de veelvuldig aan de kust aanwezige campings, hotels en anderssoortige overnachtingsadressen. Bespreek van tevoren als je in het hoogseizoen gaat.

Noordzee fietsroute Nederland

In Sluis begint het Nederlandse deel van de fietsroute. Deze gaat volledig langs de noordzeekust en maakt onderweg gebruik van twee nationale routes van het LF netwerk: LF1 Noordzeeroute en de Waddenzeeroute, Beiden maken deel uit van het LF-netwerk. Het weer in Nederland en de moeilijkheidsgraad van het fietsen heeft geen toelichting verder nodig. Neem in ieder geval regenkleding mee en bespreek als je in het hoogseizoen gaat fietsen ruim van tevoren het veer naar Texel en van Texel naar Vlieland. Check ook van tevoren of de boten wel varen in voor- en naseizoen. Een alternatief voor het deel fietsen over de waddeneilanden is vanaf Den Helder richting afsluitdijk te fietsen en bovenlangs door Friesland te rijden. Vanaf Harlingen kun je dan de Waddenzeefietsroute weer oppikken. Het mooie van dit deel van de fietsroute is dat het overgrote deel langs en door de duinen gaat en uitzicht op de zee vrijwel overal aanwezig is. De totale lengte van de Noordzeeroute in Nederland is rond de 600 km.

Noordzee fietsroute Duitsland

Het Duitse deel van de Noordzee fietsroute volgt niet overal de kust, wel voor een deel. De totale afstand in Duitsland is rond de 900 km, in twee trajecten onderverdeeld, een deel van Nederland (vanaf Bunde in Duitsland gerekend) tot aan Hamburg en een deel van Hamburg tot aan de Deense grens. De fietsroute volgt in Duitsland diverse fietspaden met veel veeroosters en lastige en nauwe klaphekjes. Verder rijd je tot Hamburg vaak langs autowegen en niet altijd even goede fietspaden. Je kunt eventueel in Duitsland alternatieve routes volgen tot aan de Deense Grens, bijvoorbeeld de Jutlandroute of de Hansefietsroute, die beiden ook door Duitsland gaan, zie voor meer informatie over de Hanzefietsroute ook de pagina Fietsen in Duitsland.

Noordzee fietsroute Denemarken

In Denemarken gaat de Noordzee fietsroute via de Nationale route nr. 1. Deze pak je gelijk op bij de grens naar Duitsland en loopt door naar Skagen in het noorden van Denemarken. In Skagen ga je vervolgens via nationale route nr. 5 door naar Grenaa. Daar neem je dan de boot naar Halmstad in Zweden. De route volgt volledig de Deense kust in Jutland, behalve aan het eind waar je een stukje het binnenland in gaat. Denemarken staat erg bekend om zijn natuurschoon, rust en ruimte. Verder vind je aan de kust van Jutland veel kiezelstranden in plaats van zandstranden. Leuke voor onderweg zijn bijvoorbeeld een uitstapje naar Billund (het Deense Legoland), het Zeppelinmuseum en het Vikingmuseum. Helaas zijn de fietspaden in Denemarken niet overal even goed. Houd daar rekening mee als je hotels of campings voor bepaalde dagen bespreekt. Qua klimaat is Denemarken vergelijkbaar met Nederland. Het kan er regenachtig zijn en het waait er af en toe, maar minder dan in Zweden en Noorwegen. De temperatuur is aangenaam in de zomer. De beste seizoenen zijn het hoogseizoen of het voor- en naseizoen. Check dan wel van tevoren of de boten varen en of bespreken noodzakelijk is. Overnachten kan op de vele campings, in hostels, jeugdherbergen en hotels.

Noordzee fietsroute Zweden

Ook het deel in Zweden van de Noordzee fietsroute is redelijk pittig te noemen. Het traject is niet erg lang: 390 km in totaal. Helaas zijn voor deze route (nog) geen fietsgidsen beschikbaar. Wel heeft Zweden goede fietskaarten. Vanuit Denemarken neem je eerst een boot richting Halmstad (bespreek deze in het zomerseizoen van tevoren!)  via Göteborg naar Varberg bij de Noorse grens.

In Zweden zijn prima fietskaarten te koop. Verder is het klimaat in Zweden milder dan in Noorwegen en kun je ook in het voor- en naseizoen daar al goed fietsen. Pas tegen de grens met Noorwegen merk je dat het landschap wat bergachtiger wordt en het prettig is als je wat getraind hebt van tevoren. Qua aantal kilometers is dit deel van de Noordzee fietsroute prima in een vakantie te doen. Voor overnachting kun je behalve hotels en pensions ook gebruik maken van jeugdherbergen en hostels. Ook in Zweden kun je overal vrij kamperen. Leuke plekken voor onderweg zijn de zandstranden bij Halland, een aantal kastelen (Kungsbacka,Bräcka en Tjolöholm. Ook in Zweden prachtige natuurgebieden.

North Sea  Cycle Route Noorwegen

Het deel van de Noordzee fietsroute wat door Noorwegen gaat, is een pittig stuk qua beklimmingen. De fietsroute die in Noorwegen gevolgd wordt, loopt parallel met de nationale fietsroute 1. Aangeraden wordt dan ook om je goed voor te bereiden. Een deel van de Noordzee fietsroute gaat vlak langs de kust. De totale lengte in Noorwegen bedraagt 1100 km. De bewegwijzering is over het algemeen goed, maar neem wel een kaart mee. Sommige delen van de nationale fietsroute 1 zijn vrij ruig en op die plekken is een mountainbike geen overbodige luxe.

Houd er rekening mee dat het seizoen in Noorwegen, vooral wat betreft campings en jeugdherbergen, vaak pas vrij laat begint. Het deel van de route wat over de Rallarvegen gaat, is pas rond eind juni begaanbaar en sneeuwvrij. De Noren fietsen zelf deze route eigenlijk pas in augustus. In Noorwegen mag je, net zoals in Zweden overal kamperen. Andere opties voor overnachten in Noorwegen zijn jeugdherbergen en hotels of pensions. Onderweg veel historische bezienswaardigheden, ruige natuur, mooie uitzichten, soms vervelende tunnels. De moeite waard is bijvoorbeeld het ‘witte’ stadje Åsgårdstrand, Borre National Park – het oudste nationale park van Noorwegen en de Hafrsfjord in Stavanger met het nationale monument, de Zwaarden in de Rots.

North Sea Cycle Route

De Noordzee fietsroute staat ook wel bekend onder de meer internationale benaming North Sea Cycle Route. Deze fietsroute is intenationaal ontwikkeld met een forse bijdrage van de Europese Commissie vanuit het Noordzee programma. Het project is gestart in 2003 en heeft uiteindelijk drie jaar in beslag genomen. De Noordzee fietsroute is opgenomen in het Guiness Book of Records als de langste fietsroute ter wereld.