Fietskar voor vervoer van kinderen

Voor het vervoer van kinderen zijn, behalve de al jarenlang bestaande kinderzitjes voor en achter, ook de bakfiets en de fietskarren erg populair. Op de pagina Bakfiets voor vervoer van kinderen is al uitgebreid uitgelegd waarmee je rekening moet houden. Maar ook bij fietskarren zijn er een aantal aandachtspunten waar je op moet letten bij de aankoop.

Een fietskar is een kar op 2 wielen met daaraan een lange staaf. Deze staaf maak je vast aan het achterwiel van een fiets. Fietskarren kun je behalve voor het vervoer van kinderen ook gebruiken voor het vervoer van dieren en het vervoeren van bagage. De inrichting zal in de laatste gevallen anders zijn dan voor het vervoer van kinderen.

Fietskarren voor kinderen gebruik je meestal tot een kind ongeveer 5 jaar oud is. Je kunt er al vroeg mee beginnen door een babystoeltje te gebruiken die met een speciale beugelset vastgezet wordt in de fietskar. Vanaf ongeveer 4 maanden, of vanaf het moment dat je baby zijn hoofdje kan optillen, is de baby op een veilige manier in de fietskar te vervoeren.

fietskar-croozer-kids-for-2Het grote voordeel van fietskarren, ook al gaan er ‘maar’ 2 kinderen mee op de fiets is, dat fietsen met kinderen in de fietskar veel lichter fietsen is dan met de kinderen voor- en achterop de fiets. Kinderen vinden het vaak ook prettiger om in de fietskar te zitten, omdat ze zich makkelijker kunnen vermaken en ook bij bijvoorbeeld nat weer, droog kunnen zitten. Qua aanschafprijs moet je denken aan bedragen tussen de 700 en 1600 euro. Voor bijvoorbeeld de bevestiging van een babyzitje in de fietskar komt daar vaak nog zo’n 200 à 300 euro bij.

Het is overigens altijd handig om in een fietskar meer ruimte te hebben dan direct nodig is voor de kinderen, zodat je eventueel nog wat andere bagage kunt meenemen.

Aandachtspunten aanschaf fietskar

Waar moet je nu op letten als je een fietskar wil kopen:

  • Kooiconstructie
  • Materiaal bodem
  • Spaakafscherming
  • Vering
  • Mogelijkheid voor bevestiging babystoeltje of schelp
  • Koppeling
  • Valt de kar voldoende op
  • Rijgedrag kar
  • Gewicht
  • Opvouwbaarheid
  • Fietsen met een fietskar
  • in- en uit de fietskar

Kooiconstructie

De kooiconstructie van een fietskar beschermt je kind bij een botsing. Een fietskar valt niet gauw om, ook niet bij een botsing. De fietskar zal eerder wegschuiven doordat een fietskar vrij laag bij de grond ligt.

Kies bij voorkeur een hardplastic schaal als bodem in plaats van een onderkant van nylon. Heb je toch een bodem van nylon, let dan goed op slijtage ervan zoals gaten, scheuren en dunne plekken.

Spaakafscherming

Zorg ervoor dat de spaken goed afgeschermd zijn. Bij een bakfiets zitten de spaken ten opzichte van de bak vrij laag. Dit is anders bij een fietskar.

Let goed op of de fietskar voorzien is van goede vering. Dat rijdt voor de kinderen een stuk prettiger en ook voor degene die fietst.

Mogelijkheid voor bevestiging van een babystoeltje of babyschelp/babyschaal

Er zijn beugelsets te koop waarmee je bijvoorbeeld een maxicosi in de fietskar kunt bevestigen. Deze zijn niet goedkoop, maar wel noodzakelijk als je je baby in de fietskar mee wilt nemen. Doe dit overigens niet te vroeg. Vraag in ieder geval advies aan de huisarts, maar neem de baby zeker nog niet mee voordat de nek van je baby stevig genoeg is en de baby zijn hoofdje op kan tillen. Zorg er ook voor dat de vering goed genoeg is, zodat de baby niet te veel schokken krijgt. De fabrikanten van de fietskarren hebben over het algemeen beugelsets te koop van hun eigen producten voor de bevestiging van een babystoeltje.

Uiteraard zijn er ook eenvoudiger en goedkopere manieren om het stoeltje goed in het fietskarretje te bevestigen. Op internet vond ik onder andere een methode die werkt met behulp van een aantal ringetjes en extra zelf te boren gaatjes in de babyzitjes. Het voordeel van een dergelijke constructie is inderdaad dat het goedkoper is, soms is het zelfs een betere en steviger methode dan met de beugels die in de handel zijn. Verder kun je met behulp van deze methode ieder babyzitje geschikt maken voor bevestiging in je fietskar. Bedenk echter wel dat je echt goed moet checken of het stoeltje inderdaad niet onverhoopt los kan schieten en zorg er in ieder geval altijd voor dat de baby met het gezicht naar voren in het fietskarretje zit, zodat je haar/hem in de gaten kunt houden.  Nadeel is echter wel, dat de beugels hiervoor speciaal geschikt zijn en ook gegarandeerd goed moeten zitten. Denk daar goed over na voordat je een beslissing neemt.

Koppeling

fietskar-koppeling-fietsDe koppeling is de bevestiging waarmee de fietskar aan de fiets is bevestigd. De meeste fietskarren worden met een koppeling aan de fiets geleverd. Vaak zit de bevestiging van de fietskar aan de fiets aan de rechterkant van de fiets. Dit betekent tevens dat accessoires zoals een buggystandaard op de fiets niet meer daar kan worden geplaatst. Houd daar rekening mee bij aanschaf van de fietskar. Ben je afhankelijk van de fiets en heb je een buggy nodig, dan kan het verstandig zijn om een fietskar aan te schaffen die tevens gebruikt kan worden als buggy (vaak met een ‘derde’  wiel). Als je een fietskar gaat kopen, neem dan in ieder geval je eigen fiets ook mee, zodat je kunt bekijken of de koppeling die op de fietskar zit, ook past op je fiets. Er zijn overigens ook universele koppelingen in de handel.

Opvallendheid kar

Kies bij voorkeur altijd voor een kar die, bijvoorbeeld door de kleur, opvalt in het verkeer. Fietskarren liggen laag bij de grond en vallen daardoor niet zo snel op. Een opvallende kleur kan behulpzaam zijn. Alle fietskarren zijn voorzien van een vlaggetje.

Zit of ligt de fietskar comfortabel

Zoals hiervoor al aangegeven bij Mogelijkheid voor bevestiging van een babystoeltje of babyschelp is het belangrijk om een fietskar te kopen die voldoende vering heeft. Ook voor wat grotere kinderen zit het veel comfortabeler. Verder is het belangrijk dat de fietskar niet te veel slingert. Bij het uitproberen van de kar, kun je dit mogelijk testen. Voor de zitjes in de fietskar zijn eventueel zitkussentjes te koop van kunststof of van stof. Stof is wat lichter en geven meer vering, maar de stof kan scheuren. De kunststof zitjes zijn wat degelijker.

Als je de fietskar dagelijks binnen wilt zetten (in de schuur) en de kar past niet door de deur, dan is het handig als je de kar makkelijk kunt vouwen tot een handzamer pakket. Ook als je niet de mogelijkheid hebt om de fietskar (overdekt) buiten te laten staan is het goed om op die mogelijkheid te letten.

Fietsen met een fietskar

Je moet er rekening mee houden dat een fiets met fietskar een stuk breder is dan alleen een fiets. Fietspaden kunnen erg smal zijn en lijken en ook het rijden tussen twee paaltjes door kan erg lastig zijn. In druk verkeer tussen auto’s door manoeuvreren is ook een stuk lastiger. Houd daar rekening mee als je voor het eerst op de fiets stapt met een kar erachter. Let ook op het nemen van al te scherpe bochten of het nog net raken van een stoeprandje bij een bocht. De smallere fietskarren (voor 1 persoon) kunnen dan omkiepen.

In- en uit de fietskar

Een paar punten van aandacht hierbij. Als je wat oudere kinderen hebt, kunnen ze zelf in- en uitstappen. Let er dan wel goed op dat de fiets stevig staan en dus voorzien is van een goede standaard waarbij de fiets recht blijft staan. Het vastzetten van kinderen in de fietskar is op die manier ook een stuk beter te doen, evenals het in de fietskar leggen van de baby of het bevestigen van het babystoeltje in de fietskar.