Bakfiets kinderen
Bakfietsen voor het vervoer zijn enorm populair. Waren de bakfietsen voorheen nog lastig te vinden. De laatste jaren zijn er steeds meer merken waar de bakfiets in het assortiment te vinden is. De keuze is daardoor wel lastiger geworden. Er bestaan tweewielers en driewielers. Maak je graag snelheid, dan is een bakfiets met tweewielen aan te raden. Deze zijn ook veel wendbaarder en smaller. Een bakfiets met drie wielen is in stilstand stabieler (zeker makkelijker als de kinderen erop of eraf moeten stappen).
Belangrijk punt als je op weg gaat met je kinderen in de bakfiets. Zorg ervoor dat ze niet bij de spaken en de wielen kunnen, laat ze bij voorkeur een fietshelm dragen en zet ze vast in de gordel.
Bij de aanschaf van een bakfiets zijn er een aantal punten waar je op kunt letten:
- 2 wielen of 3 wielen?
- Heeft de bakfiets dubbele stuurstangen en dubbele framebuizen (voor meer stevigheid)?
- Zit er een demper tussen de bak en het frame van de fiets?
- Hoe groot moet de bak zijn (hoeveel kinderen wil je erin vervoeren of hoeveel bagage moet erin kunnen?
- Zitten er versnellingen op de fiets?
- Wat voor banden heeft de fiets?
- Van welk materiaal is de bakfiets gemaakt?
- Zitten er rondom de bak opstapplaatjes, zodat de kinderen er makkelijk zelf uit kunnen?
- Wat is de restwaarde van de bakfiets bij eventuele doorverkoop?
- Hoe wendbaar is de fiets?
- Werken de remmen goed?
- Krijg je de fiets makkelijk de stoep op?
- Zit er een goede standaard op de fiets (bij een bakfiets met twee wielen)?
- Kun je de fiets ergens stallen?
- Heeft de fiets een meesturende bak of een bak verbonden aan het achterwiel?
- Hoe zijn de bankjes die in de bakfiets geplaatst kunnen worden. Heb je daar nog keuze in?
Uiteraard speelt als eerste de vraag hoe hoog je budget is voor het kopen van een bakfiets. De bedragen liggen op dit moment ergens tussen de 900 en soms 3000 euro.
Aandachtspunten
2 of 3 wielen
De keuze voor een tweewieler of een driewieler is meestal een persoonlijke keuze. Bedenk voor je kiest wel dat het fietsen op een bakfiets met twee wielen iets lastiger is qua balans, zeker met gewicht van (nooit) stilzittende kinderen voorop. Overigens lijkt een driewieler stabieler dan een tweewieler. Dat is zeker het geval bij stilstand, maar het bij draaien van bochten kan het als dit vrij strak gebeurt, voorkomen dat de driewieler kantelt. Dit gebeurt minder gauw met een tweewieler.
Oefen desnoods voordat je op weggaat op een parkeerplaats. Het keren van een bakfiets is even een handigheidje: stap af, til de bagagedrager van de fiets op, rij alleen op het voorwiel. Op die manier laat de fiets zich makkelijker sturen. Vraag ook de verkoper van de fietsenwinkel naar tips en trucs om snel op pad te kunnen.
Dubbele stuurstangen en dubbele framebuizen.
De reden daarachter is vrij simpel. Door het gewicht wat de fiets moet dragen en zeker het deel wat voor het stuur hangt, is extra stevigheid zeker nodig. Overigens blijkt uit testen dat dat bij vrijwel iedere bakfiets wel goed zit.
Aanwezigheid demper
Bij vrijwel alle bakfietsen zit een demper tussen bak en frame. Deze zorgt ervoor dat de bak niet gaan slingeren bij het fietsen. Dit kan een wrijvingsdemper zijn of een oliedemper. Een oliedemper werkt meestal beter dan een wrijvingsdemper. Helaas beschikt alleen de Cargotrike hierover. Sommige bakfietsen hebben helaas helemaal geen demper.
Grootte van de bak
Het lijkt een dooddoener, maar houd er toch rekening mee dat de bak van de fiets groot genoeg is voor het aantal kinderen wat je erin wil vervoeren of de hoeveelheid bagage die erin moet of beide. Koop geen fiets met een te kleine bak. Houd er met een grote bak wel rekening mee dat de bak dan vaak ook breder is.
Fietsbanden
De banden van sommige bakfietsen zorgen voor veel wrijving en fietsen dus zwaarder. Dat is niet anders als op een gewone fiets. Voor het normale fietsen hoeft dit niet uit te maken, maar wil je graag op vakantie met de bakfiets, dan kan dit een belangrijk punt van aandacht zijn. De fietsverkoper kan je hier verder over adviseren.
Versnellingen
Versnellingen op een bakfiets zijn eigenlijk altijd wel handig. Zeker als je overweegt om met de bakfiets op vakantie te gaan en heuvelachtig terrein kan tegenkomen, is dat zeker geen overbodige luxe. Sommige bakfietsen beschikken zelfs over 24 versnellingen (zoals de bakfiets van de Fietsfabriek). Bij een bakfiets is vaak maatwerk mogelijk, ook op het gebied van versnellingen.
Materiaal bakfiets
Staal, hout, zware velgen voor een bakfiets maken het fietsen op een bakfiets ook zwaar. Kies liever voor bijvoorbeeld een combinatie van aluminium voor de fiets en kunststof voor de bak. Houd daarbij wel altijd rekening met het doel van je bakfiets en de afwerking van de materialen.
Opstapplaatjes
Wil je je kinderen mee gaan nemen in de bakfiets, dan is het zeker handig om opstapplaatjes op je bakfiets te hebben. Het maakt het totaal van de fiets mogelijk iets breder, maar op die manier kunnen de kinderen wel als ze wat ouder zijn zelf erin en eruit stappen.
Restwaarde
Het is misschien een beetje vreemd om bij aankoop van een nieuwe of tweedehands bakfiets gelijk te letten op de restwaarde ervan. Bedenk wel, dat als je de bakfiets alleen koopt voor het vervoeren van de kinderen en je wilt hem daarna verkopen, dat het dan prettig kan zijn als de fiets zijn waarde behoudt. Natuurlijk moet je de fiets dan wel goed onderhouden, maar vantevoren kijken naar de verkoopwaarde van de tweedehands fiets kan soms de doorslag geven voor de koop van een bepaald merk.
Wendbaarheid
Wendbaarheid is het gemak waarmee een fiets de bocht om kan zonder al te veel snelheid terug te nemen. Deze is voor wat betreft de tweewielers beter dan voor de driewielers. Bij de driewielers is het zaak om niet te scherp een bocht te nemen, omdat de bakfiets dan de neiging heeft om te kantelen.
Remmen
Een bakfiets moet beschikken over goede remmen, om voldoende remkracht te behouden wanneer de fiets zwaar beladen is. Je hebt de keuze tussen schijfremmen of het ‘rollerbrake’ remsysteem. Rollerbrake remmen zijn onderhoudsvrij en bieden ook voldoende remkracht.
Krijg je de bakfiets makkelijk de stoep op
Je kunt je misschien voorstellen dat het niet altijd even makkelijk gaat om met een zware fiets de stoep op te gaan. De ene fiets zal dat makkelijker mee gaan dan de andere. Een trucje is de bakfiets recht voor de stoep zetten en extra kracht op pedalen zetten.
Verder zijn er vaak stoepen die een speciaal omlaaggaand gedeelte hebben voor bijvoorbeeld rolstoelen. Maak daar zoveel mogelijk gebruik van.
Goede standaard
Zeker voor een tweewieler is het nodig om een goede standaard op de fiets te hebben. Het beste is een standaard met een dubbele poot die ervoor zorgt dat de fiets recht blijft staan als hij neergezet wordt. De kinderen kunnen op die manier makkelijker uit de bak van de fiets klimmen.
Stallen fiets
Voor thuis is het redelijk eenvoudig om je bakfiets goed te stallen. In de garage of in de schuur is deze altijd goed beschermd. Maar het kan zijn, vooral bij een driewieler, dat de deuropening van bijvoorbeeld de schuur niet breed genoeg is om de bakfiets erin te rijden. In dat geval kun je de bakfiets ook in de tuin zetten met een beschermzeil eroverheen. Deze voorkomt dat de fiets gaat roesten. Er zijn voor bijna iedere bakfiets wel beschermhoezen te koop van het merk zelf.
Voor het buiten het huis stallen van een bakfiets zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Zorg er in ieder geval voor dat er voldoende ruimte is en dat hij niet te dicht bij andere fietsen staat. Een bakfiets die omvalt kan namelijk vrij veel schade veroorzaken. In dit geval is een stevige standaard een ‘must’.
Zet de bakfiets ook niet te dicht bij de weg en laat de kinderen altijd op een veilige plek uitstappen. Het handigste is een parkeerplaats. Als u de mogelijkheid heeft is het het handigste om je bakfiets in een stalling te zetten. Buiten het feit dat hij daar beter staat, wordt hij ook minder snel gestolen. Het zijn namelijk erg gewilde fietsen.
Bevestiging bak aan fiets
De meeste bakfietsen hebben een meesturende bak. Er zijn ook een aantal bakfietsen die een bak hebben die verbonden is met het actherframe. Dit zorgt ervoor dat de bakfiets beter bestuurbaar is en wat lichter rijdt. Omdat de wielen bij de bak apart sturend zijn, is er minder ruimte over voor de bak ertussen en is de bak dus meestal kleiner.
Zitjes
De meeste bakfietsen die bedoeld zijn voor het vervoer van kinderen hebben zitjes erin. In driewieler bakfietsen zijn dat vaak bankjes die van hetzelfde materiaal meestal zijn gemaakt als de bak zelf. In veel gevallen zal dit dus hout zijn. Voor de bankjes zijn speciale kussentjes te verkrijgen. Let er overigens wel op dat bij de zitjes gordels zitten waarmee je de kinderen kunt vastzetten.
Elektrische bakfietsen
Fietsen met een bakfiets kost veel energie. Niet alleen vanwege het gewicht van de bakfiets zelf, maar ook het extra gewicht van de kinderen en eventueel de bagage die je bij je hebt. Een elektrische bakfiets kan het overwegen waard zijn. Helaas geldt ook voor de elektrische bakfietsen dat de prijs vele malen hoger is dan voor een bakfiets. Neem daarom in je overweging mee of dit echt de investering waard is.
Is de bakfiets echt te zwaar om mee te fietsen en vind je een elektrische bakfiets te ver boven je budget gaan, kijk dan eventueel naar een wat goedkopere manier om de kinderen mee te nemen op de fiets, bijvoorbeeld in een fietskar of op een aanhangfiets. Misschien dat daar meer mogelijkheden in zitten die minder energie kosten. Een andere optie kan nog zijn dat als je al een bakfiets hebt, deze met een speciale set laat ombouwen naar een elektrische. Diverse fabrikanten hebben hier mogelijkheden voor, maar houd er rekening mee, dat ook die optie niet goedkoop zal zijn.