Fietssloten

Een fietsslot is een onmisbaar accessoire op je fiets. Op de meeste fietsen zit bij aankoop een fietsslot (het zogenaamde ringslot, een fietsslot wat meestal bij het achterwiel fiets bevestigd is). Dat niet ieder fietsslot even goed is, blijkt helaas in de praktijk door het grote aantal fietsen wat gestolen wordt, ondanks het feit dat de fietseigenaar deze op slot had gezet. Er zijn ontzettend veel verschillende sloten te koop, goede en slechte, lichte en zware, in verschillende uitvoeringen.

Fietssloten

Door het grote aantal diefstallen van fietsen, is er ook een enorme keuze aan fietssloten. Als je je fiets altijd parkeert in bijvoorbeeld Amsterdam voor je deur aan een hek, dan is het handig om van tevoren te bedenken welk fietsslot daar het meest geschikt is. Een beugelslot kan daar handig lijken, maar je moet er dan wel voor zorgen dat je deze door frame en wiel kunt halen, om de mogelijke fietsendief niet de gelegenheid te geven de fiets te draaien zodat je eigen fiets als breekijzer dient om het slot los te wrikken. Ook een duur beugelslot is dan niet handig, omdat deze uiteindelijk je fiets beschadigd.  Gebruik je in plaats daarvan een kettingslot, maak hem dan zo hoog mogelijk vast aan het hek.

Soorten fietssloten

Zoals hierboven al aangegeven zijn er diverse soorten sloten. Standaard zit meestal op je fiets een ringslot vast. Verder zijn er diverse losse sloten die je op diefstalgevoelige plaatsen als extra slot kunt inzetten. De sloten die hieronder genoemd duiden qua naam meer op hetgeen aan het slot hangt. Qua slot kan daar nog in gevarieerd worden (bijvoorbeeld een discusslot in plaats van een hangslot aan een ketting). De volgende sloten zijn er:

  • ringslot;
  • combinatieslot;
  • kettingslot;
  • beugelslot;
  • kabelslot;
  • muuranker.

Ringslot

Een ringslot is het slot wat op het frame van je fiets vastzit. Het ringslot sluit als een ring tussen de spaken van het achterwiel, waardoor deze de fietsspaken blokkeert en het achterwiel niet meer kan draaien. Het voordeel van het slot is dat je er niet aan hoeft te denken om een slot mee te nemen, het nadeel is dat je fiets alsnog gestolen kan worden door deze mee te nemen en op een andere plek het slot open te breken. Er zijn ringsloten die gecombineerd kunnen worden met een ketting. Ook bij ringsloten wordt het ART-keurmerk gebruikt.

ringslot

Wil je je fiets verzekeren dan vraagt de verzekeringsmaatschappij meestal om een ringslot wat minimaal 2 sterren volgens het ART keurmerk heeft. Een goed en veel gebruikt ringslot op de huidige fietsen is de AXA defender en de AXA Solid. Op de nu gebruikte ringsloten is vaak een chip aangebracht met een code die geregistreerd staat. Deze is alleen bij de eigenaar van de fiets bekend en is te vinden op de aankoopbon van je fiets. Bij diefstal van je fiets moet de code van de fiets bij de politie worden opgegeven. De afbeelding die wordt weergegeven, geeft een slecht voorbeeld van een ringslot.

Combinatieslot

Combinatiesloten zijn losse fietssloten met een cijfercombinatie en zonder sleutel. In het slot zitten draaiende schijven met uitsparingen. Als je de schijven naar de juiste combinatie draait, en in het slot alle uitsparingen op een rij staan, springt het slot open. Het slot staat bekend als zeer onveilig, omdat veel sloten geopend kunnen worden, zonder dat je de combinatie kent. Geen aanrader dus voor een goede fiets.

 Kettingslot

fietssloten kettingslotKettingsloten waarvan de schakels van minimaal 4 mm dik gehard staal zijn, staan bekend als de beste sloten. Gebruik een kettingslot dan niet in combinatie met een hangslot, maar met of een discus-slot (ook van goede kwaliteit; een dief met gereedschap voor het openmaken van sloten gaat anders alsnog er met je fiets vandaar), of koop een kettingslot waar het slot onderdeel uitmaakt van de ketting. Af te raden is een ringslot met een insteekketting. Ter bescherming van de lak op je fiets is het aan te raden om een kettingslot te kiezen waar een goede beschermlaag omheen zit. Verder biedt de Stichting Art op de website een complete lijst van sloten met het daarbij horende sterrenaantal. Raadpleeg bij twijfel altijd deze lijst.

Beugelslot

beugelslotEen beugelslot kan een prima slot zijn. Bij een goed beugelslot zitten de beide poten zo diep in het blok, dat het nauwelijks open te breken is. Het slot wat het meeste wordt vermeden door fietsendieven zijn de Abus sloten en de Axa Security Plus. Voorwaarde bij het gebruiken van een beugelslot is wel dat je het beugelslot altijd door zowel het frame als het wiel steekt en aan een paal of iets dergelijks vastzet. Doe je dat niet, en steek je de beugel bijvoorbeeld alleen door het wiel, dan loop je de mogelijkheid dat de fiets alsnog gestolen wordt, omdat deze gedraaid kan worden, waardoor de fiets als een soort breekijzer gaat werken en het slot eruit knalt.

Evenals bij de kettingsloten geldt ook hier weer het ART-keurmerk. Hoe meer sterren, hoe beter het slot is. Als richtlijn kun je beschouwen dat hoe smaller de beugels zijn, des te slechter is het slot en een ander criterium is het gewicht: zwaarder betekent meer staal en dus een beter slot.

Kabelslot

fietssloten kabelslotKabelsloten staan over het algemeen als anti-diefstal niet erg goed bekend. Een kabel is vaak makkelijk door te knippen. De ervaring leert ook dat goedkopere kabelsloten vaak aan de binnenkant touw bevatten en alleen het buitenste laagje van staal is, in andere gevallen bestaat de binnenkant uit kunststof om de buigzaamheid te bevorderen en het slot niet te zwaar te maken. Dit maakt dat de kabel makkelijk door te knippen is.

Muuranker

Fietssloten muurankerEen muuranker is niet direct een fietsslot, maar wel een mogelijkheid om je fiets (motor, of scooter) te verankeren middels een slot aan een muur of op de grond. Ook muurankers zijn voorzien van een ART-keurmerk. Muurankers zijn relatief eenvoudig te bevestigen en bieden uitkomst op het moment dat je geen andere mogelijkheid hebt om je fiets of ander voertuig op een anti-diefstalmanier te parkeren.

Fietssloten prijs en kwaliteit

Over het geheel genomen kun je zeggen dat een lage prijs voor een fietsslot aangeeft, dat het vermoedelijk niet om een kwaliteitsslot gaat. Er wordt veel gebruik gemaakt van materialen die alleen aan de oppervlakte het idee geven van gehard staal, maar in werkelijkheid van minder kwaliteit zijn dan de gekeurde sloten die voorzien zijn van een keurmerk. Bij twijfel, raadpleeg altijd de database van Stichting ART. De prijzen voor een goed ringslot liggen meestal rond de € 20, voor een los slot liggen de prijzen vanaf € 30 euro.

Tips tegen diefstal