Fietskrat op je fiets zetten

Transportfietsen staan al een aantal jaren hoog op de lijst van populaire en veel verkochte fietsen. Voorop de transportfiets zit de voordrager en eigenlijk zou je daarop een fietskrat of fietsmand willen bevestigen, maar wat is daarvoor de meest handige methode?

Koop je een fietskrat bij de fietsenwinkel dan zit er vaak bevestigingsmateriaal bij. Dat is speciaal op dat onderdeel afgestemd materiaal waarmee je je fietskrat op de fiets kunt bevestigen.  Soms is het leuker en soms ook goedkoper om iets te gebruiken wat niet speciaal voor op de fiets bedoeld is, maar wat prima voor het doel geschikt is, zoals bijvoorbeeld een oud houten bierkrat of een oude bakkersmand met deksel Wat je ook gebruikt, zorg dat het stevig is en monteer de mand of het krat goed op je fiets. En daar zit dan vaak geen bevestigingsmateriaal bij. Je kunt er dan voor kiezen om bevestigingsmateriaal te kopen wat voor andere kratten bestemd is of universeel bevestigingsmateriaal of je kiest voor de goedkoopste weg: tie wraps.

Tie wraps

Tie wraps voor je fietskrat op de fiets zijn handig en werken erg snel. Er zitten twee grote nadelen aan. Het eerste nadeel is, dat ze ook heel snel door te knippen zijn. Heb je een uniek fietskrat zelf in elkaar gezet of heb je een uniek exemplaar ergens gekocht, dan zit je daar uiteraard niet op te wachten. Een ander groot nadeel is dat ze na verloop van tijd uitharden. Meestal heb je dat niet zo snel in de gaten en vooral je het weet, schiet onverwacht op een verkeerd moment je fietskrat van je fiets. Tie wraps zijn wel te verkiezen boven bijvoorbeeld touw, hoe stevig het touw ook is. In touw zit teveel rek, waardoor je los kan gaan zitten en verschuift. 

Bevestigingsmateriaal

Ga je kijken naar bevestigingsmateriaal dan is er alsnog keuze tussen speciaal materiaal voor het bevestigen van een fietskrat op je fiets en materiaal wat je daarvoor wel kunt gebruiken (bijvoorbeeld montageband). Wat je ook kiest, zorg ervoor dat de mand stabiel en stevig vastzit.

Het gewone bevestigingsmateriaal voor de echte fietskratten  is volop los verkrijgbaar. Sommige modellen kun je ook gebruiken om je eigen fietskrat op de fiets te zetten. Houd er dan wel rekening mee dat je soms gaten moet boren op plekken waar je dat mogelijk niet wilt. Zo heeft Basil bevestigingsmateriaal onder de naam “Basil bevestigingsset transportkrat” waarbij je bijvoorbeeld bij transportkrat met een dichte bodem gaten moet boren. Bij een krat met een open bodem is dit niet nodig. Het krat wordt op de bodem op drie plekken vastgezet en geeft daardoor veel stabiliteit en zit goed vast. 

Tip

Wil je graag op je voordrager een fietsmand met deksel zetten, dan is er 1 belangrijke tip. Zorg ervoor dat de mand opent aan de kant van het stuur. Heb je namelijk tegenwind en zit de opening aan de voorzijde van je fiets, dan kan het gebeuren dat het deksel omhoog waait.

Fietskrat achter op de fiets

Behalve op de voordrager, kun je natuurlijk ook op een achterdrager of bagagedrager een krat zetten. Voor bierkratten is er zelfs een speciale beugel, Kratvast. Dit is een losse beugel in de vorm van een “u” die je op de achterdrager vastklikt. Het krat zet je er vervolgens overheen en de beugel past dan precies in het handvat van het krat. Heel wat veiliger dan los vervoer achterop.

Reacties

Geef een reactie

*