Fietsbellen

Je bent verplicht om een fietsbel op je fiets te hebben. Zonder een fietsbel ben je strafbaar en maak je zelfs kans op een boete. Gelukkig zijn er fietsbellen in alle soorten, maten, vormen en kleuren.

Fietsbellen

Grappige fietsbellen

Er zijn een hoop grappige en leuke fietsbellen te vinden. Hieronder vind je een paar voorbeelden.

grappige-fietsbelgrappige-fietsbel

Klassieke fietsbel

Ook zijn er bellen die wel de bijna de vorm hebben van de klassieke fietsbel, maar werken door een tik tegen de bovenkant aan (en niet met behulp van een veer aan de binnenkant)

Uiteraard zijn er nog talloze andere fietsbellen, maar het systeem komt vrijwel altijd op de bovenstaande fietsbellen uit. Een bel mist hier nog. Dat is de fietsbel die verwerkt zit in het stuur. Deze werkt door het handvat aan het stuur een beetje te draaien.

Fietsbel mountainbike

fietsbel mountainbike

Voor mountainbikes is er een apart type fietsbel te koop die zowel op de fiets als op je vinger kan. Omdat er vaak op een mountainbike voor een fietsbel op het stuur niet veel plek meer is door de snoeren en hendels van rem en versnellingen en een bel voor een mountainbike een beetje een noodzakelijk kwaad is, gebruikt men vaak onderstaande bel op de fiets:

Ook veel gebruikt op sportieve fietsen is een bel die onder het stuur zit op de verticale stang, ook wel stuurvoorbouw genoemd. Het voordeel daarvan is dat de bel geen extra ruimte op het stuur in beslag neemt.

Antieke fietsbel

antieke-fietsbel

Dit is een foto van een antieke fietsbel, eigenlijk kun je concluderen dat er niet veel is veranderd. De bellen die ze jaren geleden hadden, bestaan nu nog steeds. Er zit wel wat variatie in de manier waarop je de bel in werking moet krijgen en in de vorm en kleur etc. maar dat is het ook eigenlijk.

 

Regelgeving fietsbellen

In de wetgeving staat dat er op elke fiets een goed functionerende fietsbel aanwezig moet zijn. Indien dit niet het geval is kan je een boete krijgen van € 35. In de wetgeving staat niet wat voor fietsbel het moet zijn of welk geluid dit moet produceren, hier ben je dus helemaal vrij in. Lees meer hierover in Wetgeving fietsers.