Vouwfiets

Een vouwfiets is een fiets die kan worden opgevouwen, waardoor hij makkelijk mee te nemen is in de trein, in de auto en op de boot.

Vouwfiets gebruik

Een vouwfiets is een populaire fiets; veel mensen wonen en werken niet in dezelfde plaats en een vouwfiets kan makkelijk vervoermiddel zijn van en naar de trein of auto. Toen dit type fiets net op de markt was voor de consument, was het qua rijcomfort nog afzien. Nu onderscheidt de vouwfiets zich nauwelijks nog in dat opzicht van de gewone fiets. Al blijft het rijden op een normale fiets met een normaal formaat wielen toch prettiger, zeker als het langere tochten betreft. De ontwikkelingen gaan intussen verder. Er bestaan op dit moment zelfs elektrische vouwfietsen, in navolging van de normale elektrische fietsen. Op de pagina’s over vouwfietsen vind je allerlei informatie van de geschiedenis van de vouwfiets tot en met tips bij het kopen van een vouwfiets.

Geschiedenis van de vouwfiets

Steeds meer mensen hebben een vouwfiets. Maar dat de vouwfiets al een hele lange geschiedenis heeft, zelfs tot voor de Eerste Wereldoorlog, dat weten veel mensen nog niet. Dat betekent wel, dat de kennis techniek voor het maken van een vouwfiets al heel lang aanwezig is en steeds beter wordt. Meer hierover in de Geschiedenis van de vouwfiets.

Aanschaf vouwfiets

Waar moet je op letten bij de koop van een vouwfiets. Natuurlijk moet je kijken waar je de vouwfiets met name voor wilt gebruiken. Maar verder zijn ook belangrijk het gewicht, de grootte van het pakket, het gemak van het “opvouwen” enz. Alle aspecten komen aan bod op de pagina Vouwfiets kopen.

Vouwfiets merken

Meer vraag, levert vaak ook meer keuze in vouwfietsen op. Veel merken vouwfietsen zijn dan ook bekenden op de fietsenmarkt, zoals Gazelle, Union, Batavus. Daarnaast bestaan er ook fabrikanten en ontwikkelaars die zich speciaal op de vouwfietsen hebben gericht. Alle bekende en ook wat minder bekende  namen komen aan bod op Vouwfiets merken.

Vouwfietswinkels

Doordat de markt steeds groter wordt voor de verkoop van vouwfietsen, komen er ook steeds meer gespecialiseerde vouwfietswinkels. De prijs ligt soms iets hoger, maar de keuze en de kennis is vaak vele malen groter dan bij een gewone fietsenwinkel.

Elektrische vouwfietsen

Bij vouwfietsen denk je niet direct aan elektrische vouwfietsen. Toch begint ook dit type vouwfiets steeds populairder te worden. Zelfs al heb je nu een gewone vouwfiets, ook dan zijn er mogelijkheden om deze om te bouwen tot een elektrische. Meer informatie en de voordelen en nadelen vind je op de pagina Elektrische vouwfietsen.

Ontwikkeling van de vouwfiets

Nieuwe ontwikkelingen bij de vouwfietsen zijn voornamelijk te zien bij de frames van de fietsen en de gebruikte materialen. Verder zijn de vouwfietsen ook steeds meer vergelijkbaar met de gewone fietsen. Meer informatie hierover vindt u in Ontwikkeling van de vouwfiets.

Vouwfiets in de trein

Onder een aantal voorwaarden, gesteld door de NS, mag een vouwfiets gratis mee worden genomen in de trein. Op de pagina Fiets in de trein vind je de voorwaarden van de NS voor het meenemen van je fiets.

Vouwfietsaccessoires

Ook voor vouwfietsen heb je accessoires die afgestemd zijn op het type fiets. We kunnen hier bijvoorbeeld de fietstas noemen, fietsverlichting, fietsbel, etc. Op de pagina Vouwfietsaccessoires staat een uitgebreid overzicht hiervan en tevens een aantal nieuwe ontwikkelingen die nog niet in productie zijn.

Onderhoud vouwfiets

Een vouwfiets heeft net zoals een gewone fiets onderhoud nodig om zo lang mogelijk mee te gaan. Omdat steeds meer vouwfietsen geen ketting hebben, is het belangrijkste deel van het onderhoud voor dit type fiets niet van toepassing. Voor het normale onderhoud van een fiets kun je de pagina Onderhoud fiets raadplegen.