Fietsreparatie

Een fietsreparatie kun je zelf uitvoeren of laten doen door een vakman. Als het om een kleine reparatie gaat, of om het basisonderhoud van je fiets is het heel goed mogelijk om deze zelf uit te voeren (zie ook Fietsonderhoud). Kleine reparaties zijn bijvoorbeeld het plakken van een band, spatbord vernieuwen, erafgelopen ketting weer terugleggen, etc.

Gaat het om grotere reparaties, zoals het vervangen van een spaak (die je ook op de juiste spanning moet zetten), dan kun je beter naar de fietsenwinkel gaan. Ook als je speciaal gereedschap nodig hebt, loont het vaak de moeite en de tijd om de fietsreparatie aan de vakman over te laten.

Fiets onderdelen repareren

Fietsband plakken

Een fietsband plakken; dat lijkt heel eenvoudig en is het ook. Een fietsband plakken hoeft ook niet veel tijd te kosten. Het plakken van een voorband is makkelijker en sneller te doen dan het plakken van je achterband. Het belangrijkste gereedschap is een reparatiesetje voor binnenbanden met daarin plakkertjes, een vel bandenpleister, schuurpapier, lijm (solutie) en in ieder geval drie bandenlichters.

Kijk voor een beschrijving en een handig filmpje verder op Fietsband plakken.

Fietsketting onderhoud

Om te kunnen fietsen heb je in vrijwel alle gevallen een fietsketting nodig. Er zijn alternatieven voor een fietsketting, maar fietsfabrikanten gebruiken vrijwel altijd een fietsketting. Ook een fietsketting zal af en toe mankementen hebben, zoals een rammelende ketting, doordat deze te lang is geworden door het gebruik. Meer hierover lees je in Fietsketting spannen en inkorten.

Ook roestvorming kan problemen veroorzaken. Deze problemen kun je grotendeels voorkomen door regelmatig je fietsketting schoonmaken en opnieuw te smeren.

Fietsverlichting repareren

Een van de meest voorkomende reparaties aan een fiets is, naast het plakken van een fietsband, het repareren van de fietsverlichting. Gelukkig is in de loop van de jaren veel verbeterd aan de fietsverlichting door de komst van batterijlampen, verlichting met een dynamo in de naaf van je fiets, ledverlichting, losse lampjes etc, (zie ook Fietslampen en Dynamo). De grootste reparatie die nu kan voorkomen is een nieuwe batterij aanschaffen of je fietsenmaker naar het dynamo in de naaf laten kijken als deze niet meer werkt. Heb je nog wel een ouderwets dynamo op je fiets zitten, dan zal het wat meer werk kosten om je verlichting weer aan de gang te krijgen.

Meer hierover lees je in Fietsverlichting repareren.

Doet je fietsverlichting het helemaal niet meer, dan zit er misschien niets anders op dan de fietsverlichting opnieuw aan te leggen. Je kunt jezelf het daarbij makkelijk maken en kiezen voor batterijverlichting, maar je kunt ook kiezen daarbij voor het opnieuw aanleggen inclusief elektradraad. Bij sommige omafietsen wordt nog gebruik gemaakt van de authentieke manier van fietsverlichting. Juist bij die fietsen is het eigenlijk mooier om dan ook bij herstel gebruik te maken van de authentieke manier van fietsverlichting.

Meer hierover lees je op de pagina Fietsverlichting aanleggen.