Fietsdynamo

De naafdynamo is momenteel de beste keus voor een fietsdynamo, het heeft een aantal sterke voordelen boven de andere soort dynamo (wielaandrijving dynamo).

Naafdynamo

naafdynamoEen naafdynamo zit verwerkt in het wiel en heeft daardoor veel minder nadelen dan een fietsdynamo met aandrijving via het wiel. Een naafdynamo maakt bijvoorbeeld veel minder lawaai, geeft vrijwel geen weerstand bij het fietsen en maakt ook geen lawaai. De meeste nieuwere fietsen zijn met een naafdynamo uitgerust.

Hoewel de naafdynamo een aantal grote voordelen heeft, heeft het ook een nadeel. Zo is het niet te voorkomen dat de naafdynamo altijd voor wat weerstand zorgt tijdens het fietsen.

Fietsdynamo wielaandrijving

dynamoHet dynamo met wielaandrijving is een wat ouder type dynamo die wordt aangedreven via de zijkant van het wiel. Nadeel van dit soort fietsdynamo is dat het veel weerstand geeft bij het fietsen, het kan veel lawaai maken, door vorming van roest op de contactpunten gebeurt het nog wel eens dat het licht niet werkt. Daarnaast is dit type fietsdynamo erg kwetsbaar en gaat snel kapot.

Dit soort dynamo is nog veel gebruikt bij veel fietsen, maar de nieuwere en kwaliteit fietsen zullen vaker een naafdynamo hebben.