Fietskaarthouder

Een fietskaarthouder is een houder die je op je fiets kunt plaatsen waar je kaarten in kunt zetten als je een langere fietstocht wil maken en geen gebruik wil of kan maken van een navigatiesysteem. Gebruik je een fietskaarthouder, dan heb je ongetwijfeld ook fietskaarten. Ook deze komen hieronder onder de aandacht. Verder volgt nog informatie over het beschermen van je fietskaarten in hoezen of andere bescherming.

Fietskaarthouder aandachtspunten

Een fietskaarthouder is handig, houd dat het volgende in ieder geval in de gaten:

  • is je kaart goed beschermd tegen de regen;
  • kun je in de fietskaarthouder, als deze geen beschermhoes heeft, wel een beschermhoes kwijt;
  • past de bevestiging van de kaarthouder op je fietsstuur, denk daarbij niet alleen aan de dikte van het stuur, maar ook aan de vorm van je fietsstuur;
  • kun je de kaart goed lezen als deze in de beschermhoes zit;
  • is de kaart makkelijk uit de hoes te halen en er makkelijk in te stoppen;
  • hoeveel van je fietskaart kun je zichtbaar krijgen in de fietskaarthouder
  • als er een beschermhoes bij de fietskaarthouder zit, is deze dan eventueel door een nieuwe hoes te vervangen als je oude hoes kapot gaat, maar de fietskaarthouder nog prima werkt.

fietskaarthouder-Cordo-fietskaartklem

Fietskaarthouder Cordo fietskaartklem

Cordo heeft een fietskaarthouder, genaamd fietskaartklem met kunststof beschermhoes met blauwe rand. Je kunt de kaart vrij eenvoudig in de hoes steken. De hoes heeft A4-formaat en de kaartleesklem is eenvoudig op het stuur te bevestigen met een draaiknop en is universeel. De fietskaarthouder is van lichtgewicht aluminium gemaakt. Bovenaan is ruimte voor een lijst met fietsknooppunten.

 

Fietskaarthouder-Cordo Klickfix systeem

Fietskaarthouder Cordo Sunny

Sunny is de fietskaarthouder van Cordo die met behulp van de universele Cordo stuurhouder (CC-100 KLICKfix systeem) makkelijk op het stuur te bevestigen. Met dit systeem kun je overigens, behalve deze kaarthouder, ook tassen en manden aan het stuur bevestigen.

Fietskaarthouder-Cordo-Sunny
De kaarthouder heeft een stevige lichtgewicht kunststof waterdichte hoes. De hoes is ook los verkrijgbaar, zodat je hem altijd kunt vervangen of een tweede kunt aanschaffen.

 

Fietskaarthouder Cordo mini guide kaarthouder

fietskaarthouder-cordo-mini-guide-kaarthouderDe fietskaarthouder van Cordo van het type mini guide kaarthouder is een vrij eenvoudige kaarthouder, heeft geen beschermhoes, maar is van duurzaam plexiglas gemaakt, waar je de kaart onder kunt vastklemmen. De kaart wordt voor het grootste deel tegen regenwater beschermd en de vorm van de kaarthouder zorgt ervoor dat regenwater wat naar beneden valt, niet direct op de kaart terechtkomt. Aan deze fietskaarthouder zit een bevestiging voor op het stuur, eenvoudig te plaatsen en eventueel ook naast een ander systeem, zoals het KLICKfix systeem van Cordo te gebruiken.

fietskaarthouder-de bruin routerol combi

Fietskaarthouder De Bruin Routerol combi

Deze fietskaarthouder is wat anders dan de meeste fietskaarthouders. Je kunt op deze fietskaarthouder zowel je fietskaart kwijt in een stevige kunststof hoes, maar ook onderaan de hoes een routebeschrijving in de rol doen, waar je de route-aanwijzingen op kunt lezen.  De fietskaarthouder wordt met behulp van twee klemmen om het fietsstuur geklemd en past op vrijwel iedere vorm fietsstuur.

Fietskaarthouder Steco kaart mee izi

fietskaarthouder-steco kaartleesklemHet systeem van de fietskaarthouder van Steco lijkt erg op die vorige fietskaarthouders: een stevige achterkant, een kunststof beschermhoes met extra lange flap ter bescherming van de kaart en een klem om de fietskaarthouder aan het stuur te bevestigen. Je kunt voor de Steco fietskaarthouder een losse beschermhoes kopen om je fietskaarten in te doen. De Steco fietskaarthouder Kaart-Mee kan op eenvoudige wijze op vrijwel ieder stuur worden bevestigd door een klem om het stuur en een draaidop om de kaartleesklem vast te maken. De fietskaarthouder van Steco is inclusief een mapje voor de fietsknooppunten.

Fietskaarthouder ANWB

fietskaarthouder-anwbDe fietskaarthouder van de ANWB lijkt erg veel op de fietskaarthouder van Steco: op vrijwel ieder stuur te monteren, een plastic hoes met een extra beschermflap ter bescherming van de flap en ook de bevestiging op het stuur is vrijwel hetzelfde. De kaarthouder staat goed bekend. De prijs van deze fietskaarthouder ligt een stuk lager (zowel voor leden van de ANWB als niet-leden als de prijs die je betaalt voor de fietskaarthouder van Steco.  Ook de fietskaarthouder van de ANWB heeft een apart mapje voor de fietsknooppunten.

Fietskaarthouder Cycline

fietskaarthouder-cyclineDe fietskaarthouder Cycline (Cycline Kartenhalter) is een kaarthouder die je zowel liggend als staand kunt gebruiken. Het formaat kaart wat je in de kunststof beschermhoes kwijt kunt is maximaal 24,5 x 12,5 cm. Om de fietskaarthouder op de fiets te monteren wordt er een KLICKfix mini adapter gebruikt die zowel op stuur kan als op de stuurpen. Het systeem kun je blijven op je stuur bevestigen, de fietskaarthouder kun je er dan makkelijk en snel opklikken. Dit systeem is vooral ideaal bij gebruik van Bikeline fietsgidsen. Een uitgebreide serie met fietsgidsen met zowel informatie over streek of stad als ook met handzame fietskaarten.