Fietsstandaard

Er zijn diverse mogelijkheden om je fiets te parkeren. Belangrijk daarbij is dat je fiets blijft staan, ook al is deze mogelijk zwaar beladen en dat hij stabiel staat (als je kinderen op de fiets hebt zitten). Sommige fietsen (vooral transportfietsen die aan de voorkant relatief zwaar kunnen zijn) hebben naast een dubbele fietsstandaard ook een stuurslot om nog meer stabiliteit in de parkeerstand te krijgen.

Fietsstandaard modellen

De modellen die verkrijgbaar zijn:

  • dubbele fietsstandaard;
  • enkele fietsstandaard
  • fietsstandaards met brede bevestigingsplaat en met smalle bevestigingsplaat;
  • verstelbare fietsstandaards;
  • fietsstandaards speciaal voor kinderfietsen;
  • plafondhouders of muurhouders.

Een dubbele fietsstandaard wordt vaak al standaard door de fietsfabrikant toegepast op moederfietsen en transportfietsen. Fietsen die door de mogelijkheden zwaar beladen kunnen zijn en stabiliteit nodig hebben. Naast de dubbele fietsstandaard wordt dan vaak ook een stuurslot op de fiets aangebracht voor nog meer stabiliteit. Een dubbele fietsstandaard is vrijwel altijd een klapstandaard die scharniert om de achteras van de fiets en waarmee je je achterwiel van de grond optilt.

 

 

Fietsstandaard-Dubbele fietsstandaard X-Act DoubleOok zelf kun je kiezen voor een dubbele fietsstandaard in plaats van een enkele als je regelmatig met zwaar beladen dubbele fietstassen rijdt, of altijd op de fiets de weekboodschappen haalt. Verder kun je natuurlijk ook uit persoonlijke voorkeur kiezen voor een dubbele standaard. Een dubbele fietsstandaard kan op vrijwel iedere fiets worden bevestigd.

 

Enkele fietsstandaard

Fietsstandaard-Enkele fietsstandaard-Spanninga EasystandaardDe meeste fietsen worden voorzien van een enkele standaard, zeker als het niet gaat om een transportfiets of een moederfiets. Het enige goede andere alternatief de dubbele fietsstandaard. Er zijn enkele fietsstandaards met brede bevestigingsplaat en met smalle bevestigingsplaat (zie voor de laatste de afbeelding hiernaast).

Een enkele fietsstandaard biedt voor een normale fiets voldoende stevigheid om je fiets te parkeren. Kijk voordat je een standaard aanschaft wel wat de wielmaat van je fiets is, zodat je een daarop aangepaste standaard kunt aanschaffen. Het voorbeeld hiernaast is een enkele standaard met een smalle bevestigingsplaat

Fietsstandaard-Enkele fietsstandaard Pletscher achtervorkstandaardDe beste plek voor een enkele fietsstandaard is eigenlijk bij de achteras van een fietswiel. Op die manier biedt hij de meeste stabiliteit. Voordeel is tevens, dat je je trappers niet hoeft te draaien als je je standaard wilt gebruiken. Helaas hebben veel fietsen die mogelijkheid niet. Je komt vrijwel alleen tegen op mountainbikes of gelijksoortige fietsen. Het beste kijk je dan naar een enkele fietsstandaard die wat langer is en tevens stevig is. Wil je echt stabiliteit, dan kun je beter kiezen voor een dubbele standaard.

Verstelbare fietsstandaards

Verstelbare fietsstandaards zijn enkele fietsstandaard waarbij je de lengte kunt variëren en waardoor deze fietsstandaard dus op fietsen van allerlei maten past.

Een fietsstandaard voor een kinderfiets  moet, logisch, veel kleiner zijn qua lengte dan de standaard van een volwassenen fiets. Ook is het belangrijk dat een kind voor het uitklappen van de standaard niet te veel kracht hoeft te zetten. Juist voor kinderen is het handig om een verstelbare standaard te gebruiken, zodat de standaard eventueel mee kan verhuizen naar een grotere fiets.

Plafondhouders of muurhouders

Fietsstandaard-PlafondhouderPlafondhouders of muurhouders zijn een aparte categorie in de fietsstandaards. Het gaat hier niet zozeer om een standaard aan je fiets waarmee je je fiets parkeert, maar om een houder waarmee je je fiets kunt opbergen, bijvoorbeeld bij gebrek aan een schuur hangend aan de muur in de gang of aan het plafond in de schuur als je werkzaamheden aan je fiets wilt uitvoeren. Plafondhouders zijn beugels voor aan het plafond waarbij ofwel met kabels, katrollen en haken of met lange haken aan de beugel zelf je fiets opgehangen kan worden.

Fietsstandaard-Muurhouder WiggleVooral in studentenwoningen of woningen in grote steden kan een muurhouder uitkomst bieden. Heb je ook geen ruimte in de gang of elders in huis, dan kun je altijd nog besluiten om een verankering met stevige ART-goedgekeurde ketting te gebruiken om je fiets aan de muur te verankeren.