Accu elektrische fiets in de winter

Steeds meer mensen gaan over tot het kopen van een elektrische fiets en dan niet alleen voor het maken van langere tochten, maar ook voor het dagelijkse gebruik, zoals het woon-werkverkeer, boodschappen doen, kinderen naar school brengen. Voor de accu is het eigenlijk alleen maar goed dat deze regelmatig wordt gebruikt en weer wordt opgeladen, maar hoe zit het nu eigenlijk met een accu in de winter. Zijn er nog speciale dingen waar je aan moet denken?

  • Opbergen accu bij kou buiten
  • Gebruiken van accu bij kou en vorst
  • Actieradius minder?
  • Rijden op een e-bike met sneeuw en ijzel

Opbergen accu e-bike bij kou buiten

Er zijn twee opties. Je gebruikt je e-bike ook in de winter nog steeds dagelijks of je laat deze als het koud buiten is in de schuur staan omdat je hem feitelijk alleen en meer voor de wat langere tochten gebruikt.

Bij de eerste optie is het op de juiste wijze opbergen van de accu noodzakelijk. Berg een uitneembare accu minimaal op op een koele (niet kouder dan 10 graden) droge plaats, maar ook binnen is een goede optie. Check de handleiding van je fiets wat voor het laadniveau van je accu in dat geval handig is. Sommige fietsfabrikanten, zoals Giant, geven aan dat je de accu op 60% laadniveau moet opbergen en dit ook regelmatig moet checken en indien nodig de accu moet bijladen tot dat niveau. Bij een aantal accu’s is het mogelijk om ze continu aan de lader te leggen. Dit geldt echter niet voor accu’s op basis van Ni-Mh batterijen.

Blijft je je e-bike ook regelmatig in de winter gebruiken dan is het handig om een uitneembare accu zoveel mogelijk vorstvrij te bewaren. Binnen bewaren kan, maar ook op een andere vorstvrije plek (in ieder geval boven de 10 graden) is prima. Heb je geen uitneembare accu, laad dan als dat mogelijk is de accu wel op een verwarmde plek op en houd het laadniveau goed in de gaten.

Gebruiken van accu e-bike bij kou en vorst

Eigenlijk zijn hiervoor geen speciale regels. Zorg voor een zo stabiel mogelijke wegligging door eventueel wat lucht uit de banden te laten lopen en maak de accu en de motor sneeuwvrij als je de fiets in de schuur of garage zet. Check de accu regelmatig op het laadniveau.

Actieradius minder?

De actieradius van de accu van je e-bike zal bij koud minder vermogen hebben dan bij hogere temperaturen. Daar kun je niet heel veel aan doen, behalve ervoor zorgen dat je deze goed opbergt en regelmatig oplaadt of aan de lader laat liggen (afhankelijk van het soort accu). Houd rekening met een verminderde actieradius van zeker 25% (sommige websites spreken zelfs van 30 – 50% minder) dan bij een hogere temperatuur. Zorg er in elk geval voor dat je de lader bij je hebt en combineer het opladen van je accu met bijvoorbeeld een warme kop koffie of een kom soep voordat je je tocht vervolgt. Ook het bewaren van je accu op een wat warmere en droge plek kan de actieradius in de winter ten goede komen.

Rijden op een e-bike met sneeuw en ijzel

Op een gewone fiets fietsen als het glad is, is geen pretje, maar hoe staat het eigenlijk met het rijden op een e-bike als het buiten glad is. Een elektrische fiets is vrijwel altijd zwaarder dan een normale fiets. Is het glad buiten, dan is het sowieso verstandig, als je geen winterbanden op je fiets heb zitten, om wat minder lucht in je banden te hebben, dat geldt ook voor een e-bike. Met wat minder lucht in je banden en door het zwaardere gewicht is je wegligging wat stabieler dan op een gewone fiets. Voor het overige maakt het niet veel uit of je op een gewone fiets, dan wel een elektrische fiets rijdt. Het gebruik van winterbanden met dat soort weer is sowieso aan te raden.

 

 

Reacties

Geef een reactie

*