Dit jaar nog een nieuwe fiets kopen

Dit jaar nog een nieuwe fiets kopenWil je deze maand nog een fiets kopen in het kader van je goede voornemens voor het komende jaar? Grote kans dat je fiets pas volgend jaar geleverd kan worden. Reden hiervoor is dat per 1 januari 2015 de Werkkostenregeling (WKR) per 1 januari 2015 definitief wordt ingevoerd. De overheid heeft de wetgeving aangepast, waardoor het fietsplan zelf verdwijnt. Daardoor denken veel werkgevers dat het niet interessant is om een fiets via het bedrijf te laten aanschaffen.

Gevolg: veel mensen willen alsnog voor het einde van het jaar gebruik maken van de huidige regeling. Iets waar niet iedere fietsfabrikant rekening mee heeft gehouden bij zijn productieschema van dit najaar. Niet in aantal maar ook niet in snelheid van productie. 

Als argeloze consument die aan het einde van het jaar een fiets wil kopen om wat voor reden dan ook kun je daardoor voor een vervelende verrassing komen te staan. In een aantal gevallen heb je de fiets van je dromen pas over een half jaar in handen? Sommige fietshandelaren hebben geven namelijk aan dat ze bepaalde fietsen pas weer in mei kunnen leveren.

Natuurlijk hoeft dat niet echt een probleem te zijn. Maar is je fiets net gestolen en zit je dus helemaal zonder fiets dan is dat, naast alle ellende die een gestolen fiets met zich meebrengt, extra vervelend. Een ding is wel belangrijk. Ga niet lukraak een fiets aanschaffen waar je niet helemaal achter staat. Mocht de fiets van je keuze voorlopig niet leverbaar zijn en je hebt echt op dat moment een nieuwe fiets nodig, overweeg dan om eventueel tijdelijk een goedkope fiets aan te schaffen, of om te kijken of je tijdelijk een fiets kunt lenen en kijk volgend jaar even verder als er weer volop keuze is. 

Tips

  1. Informeer vooraf telefonisch bij de fietsenwinkel in je woonplaats of het door jou gewenste model nog in de winkel op voorraad is.
  2. Is dat het geval, vraag dan of de fietsenwinkel je fiets wil reserveren voor die dag en ga er gelijk op af.
  3. Check vooraf, eventueel op internet, of er nog alternatieve modellen zijn, kijk ook bij andere merken, die ongeveer hetzelfde zijn. Mogelijk heeft je fietsenwinkel daar nog wel een exemplaar van staan.
  4. Wacht toch nog even tot het voorjaar. Dan hebben veel merken weer een nieuwe collectie en kun je kiezen.
  5. Wil je niet het risico lopen dat je fiets, juist nu, gestolen wordt, zorg er dan in ieder geval voor dat hij altijd op slot staat.
  6. Kies wel een fiets waar je ook echt achter staat.
  7. Mocht je een fiets online willen kopen, omdat dat model daar nog wel verkrijgbaar is, houdt er dan rekening mee dat je een aantal onderdelen, zoals pedalen en soms ook het stuur, zelf nog moet monteren.

Fietsplan en Werkkostenregeling

Per 1 januari 2015 gaat dus de Werkkostenregeling definitief in werking. Hiermee komt het bestaande Fietsplan te vervallen. Dat wil echter niet zeggen dat het ook niet meer mogelijk is voor werkgevers om hun werknemers een fiets via de zaak te laten kopen. Mocht je werkgever toch met dat idee rondlopen, dan is het volgende handig om te weten en bij je werkgever aan te geven.
Het is een beetje een technisch verhaal, maar ik probeer het zo duidelijk mogelijk te houden. Vanaf 1 januari 2015 heeft de werkgever een budget ter beschikking van een percentage van de totale loonsom. Dit percentage mag hij vrij besteden. Geeft de werkgever voor zijn werknemers meer uit, dan krijgt hij van de belastingdienst een naheffing. Niet iets waar je werkgever op zit te wachten. Dit is dan ook de reden waarom veel werkgevers de fiets buiten dat budget houden, omdat ze dat geld liever ergens anders aan besteden.
Woon je minder dan 10 km van je werkgever vandaan, dan kan een fiets die je met hulp van je werkgever koopt, bijna helemaal buiten de WKR worden gehouden en telt dus nauwelijks mee. De werkgever kan er dan voor kiezen om gebruik te maken van een reiskostenvergoeding in combinatie met een overblijvend gering bedrag vanuit het budget.

Voorbeeld

Een voorbeeld: Je woont 6 km vanaf je werk en komt dagelijks op de fiets. Je hebt dan recht op een reiskostenvergoeding van € 0,19 per km per werkdag (2 x 6 km x € 0,19). Werk je fulltime, dan telt een jaar ongeveer 214 werkdagen. Als reiskostenvergoeding zou je dan normaal gesproken recht hebben op € 487,92.

Nu wil je graag een fiets via je werkgever kopen van bijvoorbeeld € 600. Trek je de reiskostenvergoeding daarvan af, dan houd je een bedrag van € 112,08 over. Dat bedrag valt dan onder de WKR-regeling (veel minder dan € 600) en voor de rest van het bedrag sluit je met je werkgever een renteloze lening af die je werkgever aan het eind van het jaar verrekend met het je reiskostenvergoeding.

Reacties