Tandem merken

De tandem is niet de meest verkochte fiets onder de fietsen, maar toch zie je hem wel steeds vaker. Ook de fabrikanten spelen hierop in, door steeds vaker tandems in een collectie op te nemen. Er is dan ook steeds meer keuze in merken tandems. Sparta heeft bijvoorbeeld de Sparta Double X en Gazelle de Gazelle tandem. Ook Koga heeft een tandem in de collectie; de Koga Twin Traveller.

Overige tandem merken

Naast de bekende fietsmerken zijn er ook diverse andere merken, wat minder bekend van de solofietsen, die een tandem in de collectie hebben. Bijvoorbeeld tandems van het merk Vittorio, Santos Bikes, Cannondale, etc. Veel van de hiervoor genoemde fietsmerken hebben de mogelijkheid tot het op maat leveren van een tandem (of een gewone fiets).

koga

Koga Twin Traveller

Koga heeft een tandem in de collectie in de categorie Trekking, de Koga Twin Traveller. Zoals de naam al aangeeft, is dit een tandem die zeer geschikt is voor de wat langere dagtochten, maar ook voor een vakantie op de tandem.

Meer informatie over de Koga Twin Traveller vindt u op de pagina Koga Tandems.

Cannondale tandems

cannondaleCannondale staat vooral bekend om zijn racetandems. In juli is bekend gemaakt dat Cannondale weer een nieuwe serie van tandems gaat leveren. Verkoop start vanaf augustus 2013. De nieuwe serie tandems van Cannondale bestaat uit drie tandems:

  1. T1 een racemodel tandem (roadtandem 1);
  2. T2 een racemodel tandem (roadtandem 2);
  3. Cannondale 29er mountainbike model.

Meer over de Cannondale tandems kunt u lezen op de pagina Cannondale Tandems.

santos

Santos Double Travel

De Santos tandem Double Travel is een tandem die qua vormgeving duidelijk anders is dan andere tandems. Met name het dikke buizenframe valt op. Deze maken de fiets niet persé zwaarder, maar door de constructie ervan is de Santos Double Travel zeer stevig en stabiel. Je kunt de tandem voor een groot deel op je eigen wensen afstemmen.

Zie hiervoor verder het artikel Santos Tandems.

MultiCycle tandems

Multicycle

Multicycle heeft drie tandems in het assortiment, allemaal beginnend met de naam Double. Zo is er de Multicycle Double Challenge, de Multicycle Double Dream en de  Multicycle Double Act. Alle tandems zijn zowel in een normale versie verkrijgbaar, maar ook in een e-versie (elektrisch).

Meer over deze collectie vindt u in het artikel Multicycle Tandems.

Vittorio

vittorioVittorio maakt uitsluitend tandems op maat. Vittorio heeft een zogenaamde pasfiets die als basis dient voor het construeren van de tandem. Met name op de site van Vittorio komt het fietsen op een tandem met een visueel gehandicapte uitgebreid aan de orde. Over de mogelijkheden van een Vittorio tandem op maat kunt u uitgebreid verder lezen op de pagina Vittorio Tandems.

Overige tandem merken

Naast bovengenoemde tandem merken zijn er nog een aantal andere merken tandems die we kort behandelen: Duratec, Avaghon en Forty Bike.

Duratec tandems

duratec-big-bangDuratec heeft één model tandem in de collectie zitten met daarop diverse variaties: de Duratec Big Bang tandem. De Big Bang R9 wordt aangegeven als geschikt voor professioneel gebruik. Voor het maken van toertochten is de Big Bang D9 wat meer geschikt. Verder heeft Duratec nog een Big Bang C9 voor professioneel gebruik en voor sportieve tochten en de Big Bang T9 voor vooral professioneel gebruik. De Duratec tandems zijn door deze indeling met name geschikt voor tandemrijders die graag en vaak fietsen en ook graag snelheid maken.

Avaghon tandems

Avaghon tandemDe Avaghon tandems zijn door Avaghon genaamd naar de maten van de wielen. De T28.0 is geschikt voor fietsvakanties en is verkrijgbaar in vier framematen. De langste zit daarbij altijd voorop. Daarnaast is verkrijgbaar de T28.0 extreem laag tandem. Van deze tandem is de instap is laag. Het frame van de T28.0 extreem laag tandem is ondanks de lage instap wel goed stijf, waardoor deze versie zeer geschikt is voor fietsvakanties met zware bepakking. De framematen voor deze tandem zijn afgestemd op twee berijders die ongeveer even groot zijn.

Verder heeft Avaghon tandems nog het model  T26.0 laag hoog, bedoeld voor tandemberijders, waarvan de captain kleiner is dan de stoker. De stoker heeft een eigen stuurbuis, waardoor het stuur hoger gezet kan worden dan van de captain.

Forty Bike tandems

Forty Bike heeft een luxe uitvoering van een tandem, de Spirit for 2 tandem, in de collectie. Deze is in meerdere uitvoeringen verkrijgbaar. Naast de Spirit for 2 heeft Forty Bike ook een vouwtandem, handig om je tandem toch mee te kunnen nemen in de auto of op de boot.