Bakfietsen

Bakfietsen zijn vroeger ooit ontstaan voor het transporteren van goederen, ook nu nog bestaan deze bakfietsen, maar de  huidige productie van bakfietsen is tegenwoordig meer gericht op bakfietsen voor het vervoer van kinderen.

Bakfietsen kinderen

Op de pagina Bakfietsen voor vervoer van kinderen vindt u meer informatie over dit type bakfiets. Op deze pagina een kort stukje geschiedenis van de bakfiets.

Transport bakfietsen

De eerste bakfietsen waren transportfietsen met twee of drie wielen en een grote bak voorop, waarmee bagage vervoerd kon worden (de Vlaamse versie van de bakfiets met drie wielen heette daar gallicisme triporteur genoemd). Tot de jaren vijftig was de bakfiets vooral een vervoersmiddel voor beroepsmatig gebruik, pas daarna zette men de bakfiets ook meer in voor het vervoer van mensen. Toch heeft het lang geduurd voordat de bakfiets een populair vervoermiddel voor kinderen was. Pas sinds midden van de jaren negentig begon deze fiets  aan een comeback.

bakfietsen

Tot 1990 beschouwde men de bakfiets (op drie wielen) volgens de wet als een onbespoten wagen. De bakfiets mocht dan ook geen gebruik maken van het fietspad. Sinds 1990 geldt een bakfiets als fiets en mag dus op een fietspad rijden. Als de bakfiets breder is dan 75 cm mag hij gebruik maken van de rijbaan, zelfs als er een verplicht fietspad is (zie wetgeving fietsen).