Fietsketting

Fietskettingen

Een fietsketting is een onderdeel van een fiets die ervoor zorgt dat de kracht die je zet op de pedalen overgebracht wordt op de wielen via een kettingaandrijving. Snel bekeken ziet iedere fietsketting er hetzelfde uit. Er zijn echter toch verschillen, niet alleen in kwaliteit van het materiaal, maar ook op andere vlakken.

Fietsketting

Vrijwel alle fietsen hebben een fietsketting voor de aandrijving van de wielen. De verschillen tussen de fietskettingen liggen met name in de technische deel. Een van die verschillen is de breedte van de ketting. Een bakfiets heeft een bredere ketting dan een fiets met 10 versnellingen). Een ander verschil zit in de kettingplaten (de kettingplaten van fietsen met derailleurversnelling zijn beter afgewerkt) env verder is er verschil in de manier waarop de schakels van een ketting dichtgemaakt zijn.

Fietsketting verschillen

De verschillen in fietskettingen zitten in de volgende elementen:

  • Breedte van de ketting: een fiets met een 10 versnellingen heeft een smallere ketting dan bijvoorbeeld een bakfiets.
  • De profilering die (zoals rechts te zien is) kan uitsteken. Dit komt meestal voor bij gewone fietsen. Bij racefietsen en mountainbikes, zul je vaker de rechter versie van de ketting aantreffen.
  • Een derailleurketting is buigzamer in de dwarsrichting dan een fietsketting voor een gewone fiets.
  • Bij een derailleurketting is het binnenste gedeelte dicht, waardoor vuil iets minder kans heeft.

Overeenkomst tussen de meeste soorten fietskettingen is de zogeheten ‘steek’, de afstand van hart tot hart van de ene pen naar de volgende pen. spannen en inkorten fietsketting_1

Fietsketting onderhoud

Sommige fietskettingen hebben onderhoud nodig, dit kan zijn dat je je ketting moet schoonmaken en smeren, maar het kan ook zijn dat je ketting te los zit. Als dat het geval is dan moet je je fietsketting inkorten/fietsketting spannen.