Mountainbike

Mountainbikes staan ook wel bekend onder de naam MTB of ATB (All Terrain Bicycle). Zoals de naam al zegt, is dit een fiets die vooral bedoeld is voor het rijden op onverharde wegen, dus buiten de normale paden. Dit type fiets hoort tot de sportieve fietsen en zijn in een damesmodel en in een herenmodel te koop.

Mountainbike merken

mountainbike-cannondale

Als je een mountainbike koopt, hoef je niet per se te kiezen voor een duur bekend merk (zoals Specialized en Cannondale) om er zeker van te zijn dat je een goede fiets hebt.

Momenteel zijn er, met name van Duitse makelij, een aantal hele goede fietsenmerken die misschien er qua design wat minder mooi uitzien, maar qua degelijkheid en stevigheid zeker niet minder zijn, zoals Cube, Canyon en Focus mountainbikes. Cube geeft bijvoorbeeld een garantie van tien jaar op het frame.

mountainbike-cube

Om op ruig terrein goed en comfortabel te kunnen fietsen, zijn veel mountainbikes voorzien van vering. Daarbij is het mogelijk om te kiezen voor geen vering, vering in de voorvork (hardtail), vering in de voor- en de achtervork (full suspension). De vering op een mountainbike moet er voor zorgen dat je als fietser minder klappen hoeft op te vangen en dus prettiger op ruig terrein fietst zonder kans op mogelijke blessures.

Standaard zijn alle mountainbikes gemaakt van aluminium omdat dit een licht materiaal is. Andere gebruikte materialen voor de frames van mountainbikes zijn het zwaardere staal of het lichtere carbon of kunststof. Met name de mountainbikes die gemaakt zijn van carbon of kunststof zijn vaak wat duurder.

mountainbike-derailleur

Een ander verschil van de mountainbike met andere fietsen is dat ze altijd voorzien zijn van een derailleurversnelling. Over het algemeen raadt men aan om te kiezen voor 24 of 27 versnellingen, niet vanwege de snelheid, maar vanwege de mate van slijtage. De ervaren mtb’ers zullen vrijwel altijd kiezen voor 27 versnellingen. Voor beginnelingen zijn 24 versnellingen meer geschikt

Mountainbikes zijn standaard uitgerust met brede banden en een goed profiel. Buiten dat kun je voor een mountainbike nog kiezen voor tubeless banden, dat wil zeggen een buitenband zonder binnenband. Het voordeel van deze banden is dat ze minder gauw lek raken.

Denk je erover om een mountainbike aan te schaffen, raadpleeg dan eerst het artikel Kopen mountainbike. In dat artikel komen alle keuzes die je kunt maken voordat je tot aankoop overgaat, aan bod.