Fietsnavigatie

Fietsnavigatie is ideaal als je liever gebruik maakt van een elektronisch systeem voor je fietsroutes. Je hoeft niet steeds te stoppen om de kaart om te draaien, of bang te zijn dat de regen je kaart toch nat maakt. Fietsnavigatie kun je, welk systeem je ook gebruikt altijd gebruiken, ook al zijn de weersomstandigheden nog zo slecht. Het is natuurlijk de vraag of je wel gaat fietsen als er slecht weer op komst is. Voor vakantiefietsers kan fietsnavigatie een ideale oplossing zijn.

Ga je op zoek naar fietsnavigatie en wil je deze ook vooral voor navigatie gebruiken. Let dan op dat je geen toestel koopt die meer onder de noemer fietscomputer thuishoort. Deze toestellen bevatten namelijk wel GPS, maar hebben niet standaard kaarten voor fietsnavigatie. Kijk voor meer informatie op de pagina Fietscomputer.

Fietsnavigatie aandachtspunten

Als je gebruik wilt maken van fietsnavigatie moet je met een aantal zaken rekening houden.

  • Doel van het navigatiesysteem: gebruik je je fietsnavigatie alleen op de fiets, of toch ook voor het wandelen of zelfs voor in de auto. Let op dat je een toestel koopt in dit geval met navigatie en niet een toestel die alleen GPS heeft. Deze bevat namelijk niet standaard kaarten voor navigatie.
  • Is het systeem makkelijk op je fiets te bevestigen en kun je hem er ook makkelijk afhalen als je de fiets niet voor een lange(re) fietstocht wil gebruiken.
  • Is het fietsnavigatie systeem makkelijk te gebruiken.
  • Is het scherm ook nog goed te lezen als de zon erop schijnt.
  • Hoe snel is het systeem. Pakt de computer ervan makkelijk een gps-signaal op.

Dit zijn enkele punten waar je naar moet kijken als je kiest voor fietsnavigatie met behulp van een digitaal systeem. Hieronder laten we enkele systemen voor fietsnavigatie de revue passeren en zullen de bovengenoemde punten ook weer aan de orde komen. Heb je je keuze gemaakt, dan kun je het toestel het beste aanschaffen via de plaatselijke fietsenwinkel. In veel gevallen zullen zij hem op voorraad hebben of voor je kunnen bestellen. Als dat niet zo is, hebben ze vermoedelijk een goed alternatief. Bestel je liever, dan kun je via een zoekopdracht naar fietsnavigatie of fietscomputer op google diverse websites vinden die deze apparaten verkopen.

Fietsnavigatie modellen

De bekendste modellen in Nederland voor fietsnavigatie zijn op dit moment Garmin, Mio, Bryton Sport, Falk, Magellan en Teasi. Vooral de eerste twee systemen zijn veelgebruikt. Falk was in het verleden vooral heel bekend vanwege zijn fiets-en wandelkaarten. Sinds een paar jaar zijn er van Falk ook fietsnavigatiesystemen. Teasi staat vooral ook bekend om de gunstige prijs. De systemen zullen hieronder worden behandeld per verkrijgbaar model.

Garmin fietsnavigatie

Garmin fietsnavigatie, ook wel genoemd Garmin fietscomputer, is een van de bekendste merken op het gebied van fietsnavigatie. Er zijn van het merk Garmin een aantal verschillende modellen verkrijgbaar. Garmin bouwt zijn collectie middels series met modellen die onderling iets van elkaar verschillen. Garmin geeft zelf op zijn site alleen de serie Garmin Edge aan. Online en ook offline zijn er nog diverse andere modellenseries te

 Teasi fietsnavigatie

Teasi fietsnavigatie is er in twee modellen. Teasi fietsnavigatie staat vooral bekend om zijn voordelige prijs, vooral voor de Teasi One. Het andere model van Teasi is de Teasi Pro. Deze fietscomputer is vooral bedoeld voor de sportieve fietser. Meer informatie lees je op de pagina Teasi fietsnavigatie.

Mio fietsnavigatie

Mio fietsnavigatie is een goede concurrent van Garmin fietsnavigatie. De toestellen zijn vergelijkbaar. Een veelgehoord probleem is wel dat de Mio fietsnavigatie bij veel zonlicht slechter leesbaar is dan de Garmin fietscomputer. Mio fietsnavigatie is er in een aantal modellen. Meer over de Mio fietscomputyers lees je in Mio fietsnavigatie.

Bryton Sport fietsnavigatie bestaat uit vier modellen: Bryton Rider 40E, Bryton Rider 40T, Bryton Rider 60E en Bryton Rider 60T. Er zitten duidelijke verschillen qua specificaties tussen de Bryton Rider 40E, 40T en de Bryton Rider 60E, 60T.

Alle modellen van Bryton Sport hebben een hoogtemeter, een intervaltrainingsfunctie, koersfunctie, navigatiefunctie, zijn mac compatibel, hebben een onlinemogelijkheid voor analyse software. De verschillen tussen de modellen zitten onder andere in het feit dat de Bryton Sport 40E en 40T een barometrische hoogtemeter hebben en de Bryton Sport 60E en 60T een hoogtemeter via GPS. De Bryton Sport 40E en 40T hebben verder een stopwatch, rondegeheugen, achtergrondverlichting, kleurenscherm en een Li-ion accu met een vermogen van max 30 uur.

Fietsnavigatie-Bryton Sport 60De modellen Bryton Sport 60E en 60T hebben kaartmateriaal, batterijen in plaats van een accu, en een thermometer. De cadanssensor, de hartslagsensor en de snelheidssensor zijn ofwel meegeleverd, of zijn losverkrijgbaar.

 

Falk fietsnavigatie

fietsnavigatie-falk lux 22Falk is vooral bekend vanwege zijn fietskaarten, maar is een aantal jaren geleden ook begonnen met een logische ontwikkeling: fietsnavigatie. Falk heeft inmiddels een aantal modellen fietscomputers die voor fietsnavigatie gebruikt kunnen worden: Falk Lux (Lux 22 en Lux 32), Falk Pantera (Pantera 32 en Pantera 32+) en Falk IBEX 32.  De modellen zijn allemaal voorzien van een aantal basiskaarten (20 landen) voor navigatie, mogelijkheid voor geocaching, een touchscreen.

fietsnavigatie-falk panteraDe Falk Pantera heeft als extra trainingsprogramma’s waardoor deze fietsnavigatie meer geschikt is voor sportief gebruik. Verder zitten de verschillen in al dan niet persoonlijke routes. De Falk Lux 32 heeft als extra een mogelijkheid om de dichtstbijzijnde bushalte of ander openbaar vervoer te vinden en een Marco Polo reisgids met bezienswaardigheden in de buurt.

 

 

 

 

Cateye fietscomputer