Garmin fietsnavigatie

Op het gebied van fietsnavigatie is Garmin fietsnavigatie model Edge een van de bekendste systemen. Overigens beschikt niet iedere Garmin fietscomputer ook over fietsnavigatie. Wel kunnen voor iedere fietscomputer kaarten voor fietsnavigatie gekocht en geladen worden in de fietscomputer. Voordeel hiervan is, dat je zelf kunt bekijken welke kaarten voor jou interessant zijn. Nadeel van een dergelijke fietscomputer is dat de kosten uiteindelijk toch hoger liggen dan je verwacht.

Garmin fietscomputers

De nieuwste modellen van Garmin zijn alleen gebaseerd op het model Garmin Edge. Garmin heeft meer modellen in het assortiment gehad die nog steeds te koop zijn, zoals de series van Garmin Oregon, Garmin Dakota, Garmin GPSmap 62, Garmin Montana, Garmin eTrex.

Garmin Edge

Garmin fietsnavigatie-Garmin Edge TouringGarmin Edge is een serie van Garmin fietscomputers die in diverse varianten te koop is.  De modellen in de serie Garmin Edge zijn: Garmin Edge Touring, Garmin Edge Touring Plus, Garmin Edge 800, Garmin Edge 800 bundel, Garmin Edge 800 City Navigator bundel, Garmin Edge 810, Garmin Edge 810 Performance bundel en Garmin Edge 810 Performance & Navigation bundel. De Garmin Edge Touring is de nieuwste van deze serie. Ondanks zijn korte levensduur is dit een goede concurrent van het gelijkwaardige model van Mio, de Mio Cyclo. Groot pluspunt voor de Garmin Edge Touring is dat dit scherm beter leesbaar is bij fel zonlicht dan onder andere de Mio Cyclo.

Garmin Edge 800 Garmin Edge Touring Garmin Edge Touring Plus Garmin Edge 800 bundel Garmin
Edge 800 City Navigator bundel
Garmin
Edge 810
Garmin
Edge810 Performancebundel
Garmin
Edge 810 Performance & Navigationbundel
Leesbaarheid in de zon goed goed goed goed goed goed goed goed
Hartslagsensor los verkrijgbaar nee los verkrijgbaar meegeleverd meegeleverd los verkrijgbaar meegeleverd meegeleverd
Hoogtemeter barometrisch via GPS barometrisch barometrisch barometrisch barometrisch barometrisch barometrisch
GPS-sensor geïntegreerd geïntegreerd geïntegreerd geïntegreerd geïntegreerd geïntegreerd geïntegreerd meegeleverd
calorieënteller ja ja ja ja ja ja ja ja
intervaltraining ja nee nee ja ja ja ja ja
koersen ja nee nee ja ja ja ja ja
stopwatch ja ja ja ja ja ja ja ja
snelheidssensor los verkrijgbaar geen informatie geen informatie meegeleverd meegeleverd los verkrijgbaar meegeleverd meegeleverd
thermometer ja nee ja ja ja ja ja ja
Vermogenssensor los verkrijgbaar nee nee los verkrijgbaar los verkrijgbaar los verkrijgbaar los verkrijgbaar los verkrijgbaar
Gegevensoverdracht* geen informatie geen informatie geen informatie ANT ANT ANT ANT ANT
Navigatie mogelijk ja ja ja ja ja ja ja ja
Kaartmateriaal los verkrijgbaar meegeleverd op microSD** meegeleverd op microSD meegeleverd op microSD meegeleverd op microSD los verkrijgbaar los verkrijgbaar meegeleverd op microSD
aantal Waypoints 200 nvt nvt 200 200 200 200 200
Display kleurenscherm kleurenscherm kleurenscherm kleurenscherm kleurenscherm kleurenscherm kleurenscherm kleurenscherm
Accu ja ja ja ja ja ja ja ja
Accutechnologie Li-ion Li-ion Li-ion Li-ion Li-ion Li-ion Li-ion Li-ion
Accuduur 15 uur 15 uur 17 uur 15 uur 15 uur 17 uur 17 uur 17 uur
Waterdicht (IPX7) ja ja ja ja ja ja ja ja
analysesoftware*** online online online online online online online online
mac compatible ja ja ja ja ja ja
grootte (lxbxh) 2,6 inch 2,6 inch 2,6 inch 2,6 inch 2,6 inch 2,6 inch 2,6 inch 2,6 inch
touchscreen ja ja ja ja ja ja ja ja
gewicht 98 gram 98 gram 98 gram 98 gram 98 gram 98 gram 98 gram 98 gram
kleur wit, zwart zilver zilver blauw, zwart blauw, zwart zwart zwart zwart
compatible met smartphone*** geen informatie geen informatie geen informatie geen informatie geen informatie ja*

Garmin fietsnavigatie-Garmin Edge 810*Een groot deel van de Garmin fietscomputers uit de serie Edge zijn voorzien van ANT+ technologie. Hiermee kun je een optionele hartslagmeter aansluiten en hiermee is de Garmin fietsnavigatie ook compatible met elektrische fietsen en is de fietscomputer in staat om het resterende bereik, accucapaciteit en andere belangrijke data te tonen.Garmin Edge Touring geeft per ingegeven route drie verschillende mogelijkheden met hoogteprofielen waarvan je er eentje kunt kiezen. Je kunt je eigen voorkeur voor bijvoorbeeld verharde of onverharde wegen van tevoren aangeven.

** De MicroSD kaart die de meeste Garmin fietscomputers hebben zijn handig om je opslagcapaciteit te vergroten. 

*** Via Garmin Connect is het mogelijk om je resultaten en de door jou afgelegde routes vast te leggen en deze met anderen te delen. Op de Garmin fietscomputers die compatible zijn met een smartphone kun je je informatie ook onderweg delen en via Facebook en andere social media delen.

De meeste Garmin Edge fietscomputers zijn zeer geschikt voor sportief gebruik en om je resultaten daarvoor bij te houden. Rijd je het liefst recreatief en vind je het leuk om af en toe wat langere tochten te maken, dan kun je het beste de Garmin Edge Touring gebruiken. Deze is met name voor dat doeleinde geschikt en bevat geen ‘overbodige’ extra’s.

Garmin  eTrex

De Garmin eTrex fietsnavigatiecomputers zijn de oudste fietscomputers van Garmin. De Garmin eTrex fietscomputers zijn in de loop van hun geschiedenis steeds verder doorontwikkeld. De laatste ontwikkelingen zijn inmiddels van drie jaar geleden, de Garmin eTrex 10, Garmin eTrex 20 en de Garmin eTrex 30. Het scherm van de Garmin eTrex modellen zijn ook bij fel zonlicht nog steeds goed te lezen.

Grote verandering is de plek van de joystick. In plaats van links, zit deze nu rechts op het scherm, zodat rechtshandigen (de meesten dus) geen last meer hebben van een hand die voor het scherm zit bij het gebruik van de joystick.

Garmin fietsnavigatie-Garmin eTrex 10

Het model Garmin eTrex 10 is het instapmodel, voorzien van USB-aansluiting, waterdicht (IPX7), intern geheugen van 10 tracks en 10.000 punten, batterijlevensduur van 20 uur, monochroom scherm en werkt op 2 AA batterijen. Op de Garmin eTrex 10 kunnen geen kaarten worden geladen. Wel kun je je route erop bijhouden en deze na afloop op de computer laden. Het model leent is zeer geschikt voor paperless geocaching.  Uitbreiding en bijvoorbeeld het laden van kaarten voor het van tevoren uitstippelen van routes is niet mogelijk.

Model Garmin eTrex 20 is de opvolger van de eTrex Legend HCx. Ook van dit model wordt aangegeven dat hij zeer geschikt is voor paperless geocaching, heeft een joystick en is voorzien van een USB kabel voor aansluiting met de computer. De Garmin eTrex 20 heeft verder een hooggevoelige GPS-ontvanger, een kleurenscherm, een wereldwijde basiskaart, een SD-slot, kaarten laden is mogelijk, is waterdicht (IPX7), batterijlevensduur tot 20 uur, werkt op 2 AA batterijen.

Garmin fietsnavigatie-Garmin eTrex 30Garmin eTrex 30 is de meest uitgebreide van de serie eTrex. Dit model heeft dezelfde specificaties als de Garmin eTrex 20 en daarnaast ook een barometrische hoogtemeter en een elektronisch kompas. Verder is draadloze dataoverdracht mogelijk met andere compatible GPS-ontvangers. Van de Garmin eTrex 30 wordt ook wel gezegd dat hij veel opties heeft om naar eigen wensen in te richten.

Garmin Oregon

De serie Garmin Oregon is ook een wat oudere serie van Garmin fietsnavigatie, maar wel de best verkochte. De huidige serie Garmin Oregon bestaat uit vier toestellen: Garmin Oregon 600, Garmin Oregon 650, Garmin Oregon 600t en Garmin Oregon 650t.

Garmin fietsnavigatie-Oregon 600De Garmin Oregon serie staat bekend om zijn snelle processor, waardoor je snel kunt zoomen, roteren en kaarten kunt schuiven. Verder is het touchscreen van de Garmin Oregon serie, evenals van alle andere Garmin modellen ook bij regenachtig weer en met handschoenen aan nog steeds goed te bedienen. Voor GPS wordt zowel van het Amerikaanse GPS-systeem gebruik gemaakt als ook van het Russische GLONASS satellietstelsel. De Oregon serie staat overigens meer bekend als wandelnavigatie, maar is ook goed te gebruiken voor fietsnavigatie. Voor fietsnavigatie zijn houders voor de toestellen te koop.

Garmin fietsnavigatie-Oregon 650tHet grote verschil tussen de modellen Garmin Oregon 600 en 650 en de modellen Garmin Oregon 600 t en 650 t zit in het feit dat de Oregon 600 t en de Oregon 650t een voorgeprogrammeerde topografische basiskaart van Europa hebben, naast de wereldwijze basiskaart die alle vier de toestellen hebben. Verder onderscheiden de Garmin Oregon 650 en Garmin Oregon 650t zich van de Garmin 600-modellen door de aanwezigheid van een 8 megapixel camera en een meegeleverd accupack met netlader en is het interne geheugen aanzienlijk uitgebreid bij deze toestellen.

De specificaties van alle toestellen van de Garmin Oregon serie zijn een 3 inch touchscreen (goed zicht, ook bij fel licht), barometrische hoogtemeter, 3 assen elektronisch kompas, draadloze dataoverdracht, hooggevoelige GPS-ontvanger, een kleurenscherm en een microSD-slot.

Garmin Dakota

Garmin fietsnavigatie-Dakota 10Garmin Dakota is een serie modellen van Garmin fietsnavigatie die vooral op de markt is gebracht voor wandelaars, geocachers en voor mountainbikers. Een serie fietsnavigatie systemen dus, die vooral voor de sportieve fietser geschikt zijn. Door de hooggevoelige GPS-ontvanger met HotFix™ ontvang je zelfs tussen hoge gebouwen en in dichte bossen nog steeds goed het GPS-signaal. De serie bestaat uit twee toestellen: Garmin Dakota 10 en Garmin Dakota 20. Deze zijn beide nieuw geïntroduceerd in 2009.

 

Garmin fietsnavigatie-Dakota 20

De Garmin Dakota 10 en 20 hebben beide een kleuren touchscreen met een diagonaal van 6,6 cm. Deze is onder alle omstandigheden goed af te lezen. De Garmin Dakota werkt maximaal 20 uur op 2 AA batterijen en via USB aangesloten worden op de computer of op de Mac. De Garmin Dakota is ook zeer geschikt voor geocaching, waarbij je tot 2000 caches kunt downloaden naar het toestel. De Garmin Dakota 10 heeft een wereldwijde basiskaart. Andere compatible kaarten kunnen worden gedownload. Het verschil tussen de  Dakota 10 en de Dakota 20 is dat de Dakota 20 beschikt over een MicroSD geheugenkaart uitsparing.

Garmin Montana

Garmin-fietsnavigatie-Montana-600Garmin Montana is een fietsnavigatie systeem, maar de stuurhouder moet wel apart besteld worden. Van deze serie zijn er drie modellen verkrijgbaar: De Garmin Montana 600, de Garmin 650 en de Garmin Montana 650t.

Het grote verschil tussen de Garmin 600 en de beide Garmin 650-modellen is de 5 megapixel camera die op de modellen Garmin 650 en Garmin 650t zit. De Garmin Montana-modellen hebben allemaal een 4 inch touchscreen wat zowel rechtop als liggend kan worden gebruikt. Hierdoor is De Garmin Montana zowel geschikt voor gebruik in de auto als op een tweewieler en tevens is Garmin Montana door zijn compactheid ook goed te gebruiken als handheld tijdens het wandelen.Garmin fietsnavigatie-Montana 650t

Op de toestellen kunnen diverse kaarten worden geladen. De Garmin Montana is wat dat betreft compatibel met een aantal andere Garmin toestellen. Alle uitvoeringen zijn voorzien van een barometrische hoogtemeter en een elektronisch kompas. De voorgeladen kaart op de Garmin Montana 600 en de Garmin Montana 650 is een wereldwijde basiskaart. Op de Garmin Montana 650t zit bovendien een topografische map van Europa bij aankoop.