Fietsmanden en fietskratten

Fietsmanden en fietskratten zijn erg populair. De reden daarvoor is heel logisch. De transportfiets, waarop fietsmanden en fietskratten veel gebruikt worden zijn ook erg populair. De keuze in fietsmanden en fietskratten is enorm. Niet alleen van de bekende merken, maar ook via andere kanten (zoals bijvoorbeeld een houtenfietskrat van het merk Hertog Bier) is er veel aanbod. Ook veel fietsmerken verkopen fietsmanden en fietskratten, vaak zelfs maken deze onderdeel uit van de transportfiets en zijn ze in de prijs inbegrepen.

Fietsmanden en fietskratten aandachtspunten

Let erop als je een fietsmand of fietskrat koopt, dat deze ten eerste ook past op je voordrager of dat je er extra bevestigingsmateriaal bij nodig hebt die mogelijk niet standaard erbij geleverd wordt. Let ook op de grootte van de fietsmand of het fietskrat en het soort stuur wat je op je (transport)fiets hebt zitten. Sommige exemplaren zijn vrij groot en als het stuur draait over het krat of de mand heen, dan kun je bij het fietsen in de problemen komen. Bij een meedraaiende voordrager heb je hiervan geen last.

Let ook bij het erop zetten van een fietsmand of fietskrat met deksel, dat je het deksel op een voor jou prettige manier open laat gaan. De ene persoon vindt het prettiger om de opening naar de bestuurder toe te hebben, omdat je dan minder last hebt van een openslaand deksel bij het fietsen en je makkelijker bij je spullen kunt. De ander vindt het mooier als de opening juist aan de andere kant zit, dus van de bestuurder af.

Basil

Basis is een heel bekend merk van fietstassen, maar Basil heeft ook fietsmanden en fietskratten in het assortiment. Zowel voor de boodschappen als ook voor het vervoer van honden (voor honden betreft dit meestal fietsmanden achterop). Vaste fietsmanden die voor gewone fietsen zijn, bijvoorbeeld stadsfietsen of omafietsen en waarvoor Basil speciaal bevestigingsmateriaal heeft, waaronder ook sets om koplampen op de juiste manier in combinatie met de mand te bevestigen. Afneembare fietsmanden die of op het stuur gehangen worden, of op een speciaal daarvoor gemaakte bevestigingsset (let op: die is vaak niet bij de prijs inbegrepen). Meer over de diverse fietsmanden en het bevestigingsmateriaal op de pagina Basil fietsmanden en fietskratten.

Cordo

Ook het merk Cordo is een bekend merk van fietstassen en levert daarnaast ook fietsmanden en fietskratten met de benodigde bevestigingssystemen. Cordo levert evenals Basil afneembare fietsmanden en vaste fietsmanden van metaal, van stof (dan heten ze meestal stuurtassen) of van riet en heeft ook fietskratten van kunststof en riet. Meer informatie vind je op de pagina Cordo fietsmanden en fietskratten.

Fastrider

fietsmanden en fietskratten-Fastrider fietskratFastrider is een ander merk die fietsmanden en fietskratten maakt. Het merk is misschien iets minder bekend. Fastrider heeft rieten manden met haken, metalen manden met haken, luxe stuurmanden, basic stuurmanden, rechte rotan manden zonder deksel, bakkersmanden, kunststof fietskratten en flexibele kunststof bakkersmanden met en zonder deksel. Als laatste heeft Fastrider nog een leuk houten fietskrat in twee maten. Het Fastrider fietskrat van hout is eventueel met een binnenhoes verkrijgbaar in het Hollandthema.

De Fastrider fietskratten hebben veel weg van de het Basil kunststof fietskrat en het Cordo kunststof fietskrat en zal hier niet meer aan bod komen. De rieten manden zijn alleen leverbaar als afneembare fietsmanden. Er is ook een rieten hondenmand voor achterop de fiets. Bakkersmanden met deksel zijn er in de kleuren naturel, wit en zwart. De maat van de witte en zwarte bakkersmand is 38 x 36 x 26 (29 l) en van de naturel: 37 x 30 x 23 (25,5 l).

fietsmanden en fietskratten-Fastrider-bakkersmand

De Fastrider fietsmanden zijn er afneembaar en vast. De vaste fietsmanden worden bevestigd met een beugel aan de stuurpen en is verkrijgbaar in twee maten en in twee kleuren (zwart en zilver). De afneembare fietsmanden zijn of voorzien van twee haken of er wordt gebruik gemaakt van het zogenaamde fastlocksysteem. De bevestiging van dit systeem is bovenop het stuur. De vaste fietsmanden zijn van metaal. de afneembare Fastrider fietsmand is er in riet of in metaal. De Fastrider rieten fietsmanden hebben allemaal haken.

New Looxs

fietsmanden en fietskratten-New Looxs ToscaneNew looxs is een merk wat naast fietsmanden en fietskratten ook een handige inzetten voor een fietsmand heeft. De New Looxs vaste fietsmanden worden bevestigd met het systeem Rapidlock (ook eerder besproken bij Fastrider). Deze manden zijn allemaal van metaal. Modelnamen zijn bijvoorbeeld Toscane, Pisa, Florence. Afneembare fietsmanden zijn er in metaal en in riet. De modellen in metaal zijn dezelfde als de vaste New Looxs fietsmand. Het verschil tussen beide is het hengsel wat op de afneembare New Looxs fietsmand zit. De afneembare metalen fietsmanden worden bevestigd met het smartlock systeem, een klickfix systeem. Een ander gebruikt systeem door New Looxs is het turn lock systeem. Naast de rieten en metalen fietsmanden heeft is er ook een New Looxs fietsmand van waterdicht polyester. Hierin zitten extra vakken en er is een regenhoes. Het gebruikte systeem voor deze fietsmanden is smartlock. Deze polyester fietsmanden zijn aan de buitenkant vrolijk gedecoreerd met bloemmotieven.

HBS

fietsmanden en fietskratten-HBS WickedHBS heeft een collectie met fietsmanden en fietskratten die grotendeels hetzelfde oogt als de Fastrider bijvoorbeeld. De fietsmanden die afneembaar zijn, zijn gemaakt van metaal of van rotan, vergelijkbaar met de andere merken. Verder heeft HBS ook een vrij grote keus in stuurtassen ofwel shoppers of stuurmand tassen. De stuurmandtassen (Bluebird) zijn te koop in diverse kleuren of gedecoreerd. De fietsmanden zijn allemaal afneembaar.

HBS heeft een aantal bakkersmanden, leverbaar in naturel, grijs of wit en met of zonder deksel. De modellen met de naam Transport Fietsmand hebben een deksel en zijn niet gevoerd en in twee maten leverbaar: 42 x 28 x 21 cm of 45,5 x 23,5 x 26 cm. De manden zonder deksel zijn vrijwel allemaal naturel en in diverse maten en modellen verkrijgbaar: Rieten fietsmand is rechthoekig, Wicked fietsmand heeft een uitlopende vorm aan de bovenkant. De laatste is in een aantal maten ook leverbaar met deksel. De HBS kunststof fietskratten zijn leverbaar in de kleuren blauw, geel, grijs, groen, rood en zwart in de maten: 30 x 20 x 14,5 cm en 40 x 30 x 27 cm en een fietskrat in hout in de maat 43 x 32 x 19 cm.

My basket is een aparte vorm van fietsmanden. Alle fietsmanden van My basket hebben de vorm van een mandje en zijn van kunststof gemaakt. Het draagvermogen is wel 9 kg en de inhoud van de manden is 26 l. De verkrijgbare kleuren zijn roze, wit en zwart. De kleur van de hengsels kan verschillen.