Basil fietsmanden en fietskratten

Basil is als merk erg bekend van de vrolijk gekleurde fietstassen. Naast fietstassen heeft Basil ook fietsmanden en fietskratten in de collectie. Het aanbod bestaat uit vaste fietsmanden (van metaal meestal), afneembare fietsmanden (zowel hout als rotan), fietskratten van hout, fietskratten van kunststof, fietskratten met en zonder deksel, hondenfietsmanden, vaste fietsmanden voor achterop en voor alle fietsmanden en kratten het juiste bevestigingsmateriaal inclusief sets voor het bevestigen van lampen.

Basil fietsmand

Er zijn Basil fietsmanden die afneembaar zijn en vaste fietsmanden. De afneembare Basil fietsmand is van metaal of van riet gemaakt en heeft vaak haken om ze op de fiets te hangen, op het stuur of op speciaal daarvoor gemaakt bevestigingsmateriaal als de constructie van je stuur zich niet leent voor het ophangen van een mand. Een vaste fietsmand is meestal van metaal (draadrooster) gemaakt, maar er bestaan ook vaste fietsmanden van riet. Ook hiervoor heeft Basil speciaal bevestigingsmateriaal. Omdat het nogal eens voorkomt, dat een mand op een plek komt te zitten die anders door je koplamp ingenomen wordt, heeft Basil ook sets om je koplamp op een andere manier te plaatsen. Ook deze sets komen hieronder nog even ter sprake.

Afneembare Basil fietsmand

Basil fietsmanden en fietskratten-afneembare fietsmanden-BasimplyEen Basil Afneembare fietsmand is of van riet of van metaal (draadrooster vaak) gemaakt. Ze hebben vrijwel altijd haken om de mand aan op te hangen en worden in veel gevallen aan het stuur gehangen. Is dat niet mogelijk, dan heeft Basil hiervoor speciale sets om een mand toch mogelijk te maken, bijvoorbeeld het Baseasy system II. Zie onderaan dit artikel voor meer informatie over de diverse beveiligingssystemen.  Voor afneembare Basil fietsmanden is er nog een systeem, dat is de KlickFix Adapterplaat. Zie hieronder voor meer informatie.

Ook heeft Basil een fietsmandtas van stof met een stalen binnenframe. Deze kan ook met de beugelset Baseasy op de fiets gehangen worden en is ook afneembaar. De fietsmandtas is inclusief onder andere een regenhoes.

Basil fietsmanden en fietskratten afneembare fietsmanden-Basil Jada

Vaste Basil fietsmand

De vaste Basil fietsmand kun je ook het beste bevestigen met het door Basil geleverde bevestigingsmateriaal. Vaste fietsmanden zijn vaak van metaal gemaakt (draadrooster), maar ook zijn er vaste fietsmanden van riet. Een kenmerk van een vaste fietsmand is dat deze geen hengsel heeft. De afgebeelde fietsmand Basil Berlin past op alle Basil Permanent System II houders (zie onderaan voor bijvoorbeeld de Permanent System II stuurp ec).

Basil fietsmanden en fietskratten-BostonEen ander model is de Basil Boston. Dit is een model fietsmand met een balhoofdbevestiging. Hiervoor heeft Basil een unieke bevestiging ontwikkeld genaamd Basil steering head holder (balhoofd houder).

basil fietsmanden en fietskratten-balhoofd

 

De bevestiging van de vaste fietsmand kan verschillen. De ene fietsmand van Basil heeft een bevestiging aan het balhoofd van de fiets (zie afbeelding hiernaast), de andere fietsmand wordt bevestigd aan de stuurpen. Beide bevestigingen zijn zeer stevig en solide.

Basil bevestigingsmateriaal

Hieronder vind je een aantal van de beveiligingssystemen waarmee je vaste of afneembare fietsmanden van Basil kunt bevestigen. De behandelde systemen zijn de meest gebruikte systemen. Let bij de aanschaf van een dergelijke set op dat je een systeem hebt wat past bij je fiets en bij je fietsmand. Verder is het belangrijk dat je kabels niet in het gedrang komen en je koplamp nog steeds een goede plek heeft. Ook voor het herplaatsen van koplampen en het goed geleiden van kabels heeft Basil systemen of ze maken onderdeel uit van het systeem.

Basil fietsmanden en fietskratten-afneembare fietsmanden-Baseasy

Baseasy System II

Baseasy System II is een bevestigingssysteem bedoeld voor bevestiging van afneembare fietsmanden en stuurtassen. Dit systeem heeft ook een bevestigingspunt voor eventuele kabels op je fiets en is van kunststof (buitenkant) en verstelbaar in de lengte in drie standen.

Baseasy Carrier Rack is een systeem om manden en kratten die bedoeld zijn voor achterdragers (en voorzien zijn van hengsels) op te hangen aan de voorkant van de fiets. Dit systeem past op het hierboven genoemde Baseasy Systeem.

Basil fietsmanden en fietskratten-Adapter Baseasy System II

Ook heeft Basil een systeem om oudere manden en kratten die voorzien zijn van een ander systeem alsnog te bevestigen op een Baseasy System II zoals hierboven genoemd. Dat is de Adapter.

 

KF Adapterplaat (KlickFix) is een plaat waarop je iedere afneembare Basil stuurmand of stuurtas kunt bevestigen.

Het permanent systeem stuurp EC (nee, dit is geen tikfout) is een systeem om vaste fietsmanden op je stuurpen te bevestigen. Dit systeem is geschikt voor stuurpennen vanaf 22 mm tot en met 25,4 mm doorsnee en geschikt voor diverse vaste Basil fietsmanden.

 

De Basil balhoofd houder (Basil steering head holder) is een houder voor vaste fietsmanden die aan het balhoofd van de fiets wordt bevestigd. Voor dit systeem zijn speciale fietsmanden te koop, zoals bijvoorbeeld de Basil Boston, hierboven genoemd.

 

Basil fietsmanden en fietskratten-fietskrat

Basil fietskratten

Basil heeft fietskratten van kunststof voor bevestiging op een voordrager van een transportfiets. De kratten worden in principe zonder bevestigingsmateriaal geleverd. Bevestiging kun je uiteraard zelf doen met behulp van een tyrep (kabelbinder van kunststof). Steviger, maar wel duurder is het om speciaal bevestigingsmateriaal aan te schaffen. De Basil fietskratten van kunststof kun je in twee groottes kopen: 25 l en 50 l. Houdt bij de aanschaf van een krat rekening met de hoogte van het krat als je een fietsstuur hebt wat over de voordrager heen draait.

Basil fietsmanden en fietskratten-AfdekhoesVoor de fietskratten zijn ook afdekhoezen te koop. Je kunt daarin voor de perfect passende Basil afdekhoes kiezen, maar er zijn ook andere leveranciers van dergelijke hoezen. 

Naast de kunststof fietskratten heeft Basil ook diverse rieten fietsmanden in het assortiment. Fietskratten Basil Dorset is een fietskrat zonder deksel. De fietskratten Basil Denton en Basil Rasa hebben wel een deksel. De fietskratten Basil Dorset en Basil Denton zijn in vier maten te koop: L, M, S en XS en Basil Rasa is in één maat leverbaar. Basil Dorset en Basil Denton worden zonder bevestigingsmateriaal geleverd.

 

Basil Rasa is een wat modernere mand met het uiterlijk van een bakkersmand.  Rasa wordt met bevestigingsmateriaal geleverd.

Basil fietsmanden en fietskratten-DentonBasil fietsmanden en fietskratten-Rasa