Speed pedelec

Een speed pedelec is steeds vaker op de weg te vinden. Om de nieuwe speed pedelec is vanaf het moment dat soort pedelec geintroduceerd werd, is veel te doen geweest. De belangrijkste reden daarvoor was het beoordelen of het hier nu om een gewone fiets ging of dat de speed pedelec eerder een snorfiets of misschien zelfs wel een bromfiets was.

De overheid is er nu uit, de verkoop is in volle gang. Steeds meer fietsproducenten hebben een speed pedelec in de collectie zitten. De speed pedelec hoort nu ook tot een van de best verkochte fietsen.

Auto van de zaak of fiets van de zaak

Een auto van de zaak is natuurlijk altijd prettig als je vaak voor je werk op pad moet. Je werkgever zou natuurlijk in plaats van een auto van de zaak ook kunnen besluiten om een speed pedelec van de zaak te verstrekken. Helaas is de oude fietsregeling inmiddels uit het systeem verdwenen. Toch zijn er nog wel mogelijkheden voor de werkgever om een fiets te verstrekken binnen de huidige regels.

Regels voor de speed pedelec

Speciaal vanwege de snelheid van de speed pedelec bij maximale ondersteuning (45 km per uur) moest er door de overheid gekeken worden onder welke categorie voertuig deze fiets kwam te vallen.

Regels voor de speed pedelec tot 1 januari 2017

Vanaf april van dit jaar is bepaald dat de speed pedelec per 1 januari 2017 officieel hoort onder de categorie bromfietsen. Dit is nog wel afhankelijk van de snelheid die de speed pedelec kan halen als iemand meetrapt. Als de speed pedelec een voertuigsnelheid van maximaal 45 km per uur heeft, dan valt deze vanaf 1 januari 2017 onder de regels voor bromfietsen. Pedelecs die niet harder gaan dan 25 km per uur vallen daar dus niet onder.

Tot dat moment vallen speed pedelecs nog onder de categorie snorfietsen. Dit betekent dat de speed pedelec een blauwe kentekenplaat moet dragen (verplichte verzekering). Je moet minimaal 16 jaar zijn om erop te mogen rijden en je moet een bromfietsrijbewijs (AM) hebben. Je bent verplicht een WA-verzekering te hebben en is er een verplicht fietspad, dan moet je daarop rijden. Tot zover de regels tot 1 januari 2017.

Rijwielfabrikanten kunnen overigens hun model speed pedelec al wel laten keuren als bromfiets. Dit vooruitlopend op de regels per 1 januari 2017.

Regels voor de speed pedelec vanaf 1 januari 2017

Vanaf 1 januari 2017 gaat de speed pedelec onder de categorie bromfiets horen. Dit betekent dat, naast de hierboven al genoemde verplichte zaken, ook een helm verplicht wordt voor de berijder van een speed pedelec. Verder moet de speed pedelec vanaf dat moment een geel kentekenplaatje hebben en moet deze, waar aangegeven, in plaats van op het fietspad, op de rijbaan rijden. Het omzetten van een blauw kenteken naar een geel kenteken voor mensen die al een speed pedelec hebben, is kosteloos.

Denk ook aan de snelheidsbeperkingen die gelden op een fiets/bromfietspad binnen de bebouwde kom (30 km per uur) en buiten de bebouwde kom (maximaal 40 km per uur. Op de rijbaan mag je harder, maar maximaal 45 km per uur.

Fietshelm

Overigens is het ook nu al aan te raden om in ieder geval een fietshelm op te zetten als je met een speed pedelec de weg op gaat. Zeker als je een keer een dag een speed pedelec wil uitproberen om te kijken of deze voor jou handig is, zet dan een helm op.

Reacties

Geef een reactie

*