Fietslampen

Fietslampen zijn er om zelf overzicht op de weg te hebben, maar ook om gezien te worden. Fiets je eigenlijk vooral in de bebouwde kom van je woonplaats, dan is gezien worden het belangrijkste en is meer dan dat vaak niet nodig door de aanwezige straatverlichting. Dus, als je vooral in de stad fietst, koop dan in ieder geval fietslampen die ervoor zorgen dat je gezien wordt. Dit scheelt ook qua kosten een hoop. Zorg er wel voor dat je fietslampen hebt die zowel aan de voorkant als aan de achterkant voldoende licht geven.

Soorten fietslampen

De soorten fietslampen is te verdelen in een aantal soorten: led fietslampen en gloeilampen of halogeen fietslampen. Beide fietslampen zijn vaak zowel werkend op batterijen als werkend met behulp van een dynamo te koop.

Led fietslamp

led-fietslampEr bestaan diverse soorten ledlampjes. Bijvoorbeeld minilampjes; deze werken op batterijen, zijn te bevestigen op kleding of fiets met een elastiekje, hebben 1 led, zijn er in zowel voorlicht (wit) als achterlicht (rood). Geeft weinig licht, net voldoende om zichtbaar te zijn.

Led fietslampFietslampjes met drie leds, werken op batterijen, te bevestigen op kleding of tas (soms) en op de fiets (meestal). Deze fietslamp wordt met behulp van een beugel op de fiets gezet. Zichtbaarheid beter dan bij minilampjes, zowel voorlicht als achterlicht.

Er zijn ook andere modellen led fietslampen die meer licht geven en waarvan vooral het voorlicht zeer geschikt is om ook buiten de bebouwde kom te gebruiken. Deze fietslampen werken vaak op batterijen en/of op een dynamo. De zichtbaarheid is vaak veel groter, ook van veraf en ook het zicht op de weg is beter. Een aantal voorbeelden zijn hieronder te zien. De modellen verschillen erg per merk, maar ook de kwaliteit. Houd de website in de gaten voor uitgevoerde testen van (led) fietslampen.

Bagagedrager achterlicht

Op veel fietsen zit bij aankoop een bagagedrager-achterlicht bevestigd. Een deel van dit achterlicht vormt de fietslamp zelf en het andere deel een reflector. Deze fietslamp werkt op batterijen en/of op een dynamo.

Armlamp
Deze vorm van verlichting wordt vaak gebruikt bij wielrenners. De reden hiervoor is dat racefietsen vaak geen bevestigingsmogelijkheid hebben voor fietsverlichting. De armlamp heeft meestal een reflecterend deel en een lampje met een (knipperend) led.

fietslampen_2

 

Er zijn diverse mogelijkheden voor armlampen. De meest bekende zijn wel de reflectie-armbanden: een armband met een deel reflectie en een deel met LED-lampjes. Deze kun je om je arm vastmaken met of klittenband of met een haakje en een oogje. Een andere mogelijkheid is een armband met klittenband waar een los achterlampje (met drie LEDjes) op vastgeklemd wordt.

Halogeen fietslamp

fietslampen_4Halogeenlampen gaan over het algemeen korter mee dan ledlampjes. Ze geven ook minder licht. Halogeenlampen kunnen zowel met batterijen of een accu worden gebruikt als met behulp van een dynamo. Momenteel stijgt de populariteit voor de lampen op basis van batterijen en daarnaast ook de vraag naar ledlampen.