Elektrische fiets

elektrische-fietsEen elektrische fiets is een fiets met een elektrische hulpmotor. De eerste fiets met een hulpmotor dateert al van tientallen jaren geleden: de Spartamet, maar deze was tot op heden nooit op elektriciteit. Deze fiets met hulpmotor was in eerste instantie gericht op de oudere fietser. De Spartamet werd aangedreven door een motor waarbij trappen niet direct noodzakelijk was.

De moderne elektrische fietsen zijn eigenlijk niet meer vergelijkbaar met de Spartamet uit de jaren ’80. De elektrische fiets van nu is een licht, sterk en duurzaam en heeft een accu met een snelle oplaadtijd. Dit zijn nog maar een paar verbeterpunten van de moderne elektrische fietsen. Was in het verleden de doelgroep voor de elektrische fiets met name de oudere fietser, nu richt de fabrikant zich meer en meer op de jongere. Op dit moment is het mogelijk om van vrijwel iedere soort fiets een elektrische versie te kopen en zelfs kun je van sommige fietsen zonder motor met een speciaal pakket een elektrische fiets maken.

Prettige bijkomstigheid is dat de elektrische fietsen de laatste jaren in prijs aan het dalen zijn. De gemiddelde prijs voor een fiets ligt nu op € 1821, terwijl dit een aantal jaren geleden nog € 2000 was. Behalve de ontwikkelingen in prijs, gaan de ontwikkelingen op technisch gebied ook verder.

Toch is het goed om nog even stil te staan bij je dagelijkse activiteiten voordat je overgaat tot de koop. Een elektrische fiets betekent in feite ook dat je veel minder beweegt, omdat de ondersteuning deels het werk van je overneemt. Je bent wel lekker buiten en het lijkt alsof je gezond en sportief bezig bent, maar dat is minder het geval dan met gewoon fietsen.

Een goede reden voor aankoop van een elektrische fiets kan bijvoorbeeld wel zijn dat je om medische redenen niet meer op een gewone fiets kunt fietsen of dat je iets rustiger aan kunt doen in je toch al hectische leven en toch een beetje van de buitenlucht kunt genieten. Verder kan een elektrische fiets ook heel handig zijn als je een flinke afstand hebt zitten tussen wonen en werken en toch liever op de fiets zou gaan, maar niet iedere dag bezweet wilt aankomen. En ook kan een elektrische fiets een uitkomst zijn als je bepakt en bezakt (met kinderen, buggy, boodschappen etc.) iedere dag op de fiets zit.

Soorten elektrische fietsen

De huidige elektrische fietsen kunnen onderverdeeld worden in twee soorten fietsen: Ebike (of e-bike) en Pedelec (Pedelec staat voor Pedal Electric Cycle).

  1. E-bike: een elektrische fiets die ook alleen door elektriciteit vooruitkomt; je hoeft dus niet te trappen.
  2. Pedelec: een elektrische fiets die alleen trapondersteuning heeft en waarbij je dus altijd moet trappen.

In de praktijk is het zo dat (vooral) de termen E-bike en elektrische fiets door elkaar heen worden gebruikt. Het principe is dat op de fiets een motor elektrische fiets is gemonteerd, waarbij je voor wat betreft de pedelecs een begrensde topsnelheid van 25 km per uur kunt halen met een motor van maximaal 250 watt. Een E-bike kan een hogere snelheid halen. Dat geeft tevens het grote verschil tussen deze twee types elektrische fietsen aan.

Voor de pedelec heb je geen verplichte verzekering nodig, voor de e-bike wel. Je hebt voor de elektrische fiets geen helm of rijbewijs nodig. De fiets was in eerste instantie een oplossing voor mensen met een lichamelijke beperking, maar hij is ook steeds meer in gebruik bij mensen die langere afstanden tussen wonen en werken moeten afleggen. Verder is door de aanwezigheid van de hulpmotor de fiets ook erg prettig bij flinke tegenwind en het veelvuldig rijden op heuvelachtig terrein.

Er zijn nogal wat verschillende systemen op de markt. De verschillen zitten hem dan met name in de sensoren die gebruikt zijn, de wijze van inbouwen van de motor, de manier waarop de elektrische fiets accu op de fiets is bevestigd, maar ook in de manier van ondersteuning, het comfort, etc. Belangrijk aandachtspunt is dat niet iedere fiets voldoende vermogen kan leveren bij zware omstandigheden.

E-bike

Op een ebike kom je vooruit zonder te trappen. De snelheid van de motor regel je door de gashendel of door een knop. Als je dat wil, kun je wel gebruik maken van de pedalen, maar deze werken onafhankelijk van de motor, waardoor ondersteunend fietsen ook mogelijk is. Meer uitleg vind je op de pagina E-bike.

Pedelec

De elektrische motor van een pedelec geeft aanvullende kracht bij het trappen. Een sensor in de fiets bepaalt bij het trappen hoeveel extra kracht er moet komen. Daardoor voelt de fiets meer aan als een brommer of snorfiets dan als een fiets. Meer informatie vind je op de pagina Pedelec.

Op dit moment is het beperkt al mogelijk om zogeheten speed-pedelecs te kopen. Dit zijn pedelecs waarvan de accu het vermogen heeft om een snelheid tot 50 km per uur te ondersteunen. Deze pedelecs moeten wel eerst gekeurd zijn door het RDW en vallen daardoor buiten de categorie gewone pedelecs. Verder moet je hiervoor aanvullend WA verzekerd zijn en ben je verplicht om een helm te dragen. Passende wetgeving voor dit type fietsen is er nog niet. Daardoor wachten veel fietsenhandelaren ook om hem in het assortiment op te nemen.

E-bike of Pedelec

Voordat je kiest voor een ebike of pedelec zijn er nog een aantal punten waar je goed over na moet denken:

  • doel van de elektrische fiets;
  • trapondersteuning;
  • ombouwpakket elektrische fiets;
  • prijs elektrische fiets.

Doel elektrische fiets

Waarom kies je voor een elektrische fiets? Heb je trapondersteuning, omdat het totaalgewicht wat je moet vervoeren op je fiets (inclusief het gewicht van de fiets zelf), maar wil je toch ook en bij voorkeur zelf in beweging blijven of vind je het af en toe lekker om even niet te hoeven trappen?

Trapondersteuning

Wil je een elektrische fiets met trapondersteuning (Pedelec) of een elektrische fiets die ook zonder trapondersteuning rijdt (E-bike).

Soort fiets

Voor vrijwel iedere fiets is een ombouwpakket beschikbaar om er een elektrische fiets van te maken (al zullen daar ook wel uitzonderingen op zijn). Er zijn echter ook veel fietsen, die zowel verkrijgbaar zijn in een gewone versie én in een elektrische verzie (veel Gazelle fietsen zijn voorbeeld ook als elektrische variant verkrijgbaar en ook een aantal vouwfietsen zijn zowel gewone versies en elektrische versies van te koop. De bestaande fietstypes worden uitgebreid behandeld op Soorten fietsen.

Prijs elektrische fiets

De prijs voor een elektrische fiets ligt op dit moment tussen de 800 en 5000 euro. Prijs ligt tussen 800 en 6000 euro voor ebikes. Er zijn uitvoeringen met een GPS.

Ben je overtuigd en wil je gaan voor een elektrische fiets? Bekijk dan ook even onze tips voor het kopen van een elektrische fiets.