Fietspedalen

Fietspedalen zijn belangrijke onderdelen van een fiets. Je voeten rusten erop en zorgen ervoor dat de fiets rijdt. Een goede ondergrond voor je voeten is dan ook van belang.

Fietspedaal

Blokpedaal

Blokpedalen (zie afbeelding) zijn de meest gebruikte pedalen op de gewone fietsen zoals omafiets, stadsfiets, transportfiets, etc. Dit zijn goede, stabiele pedalen, waar vaak een reflector op bevestigd zit voor meer zichtbaarheid. Vaak gemaakt van aluminium en gaan lang mee.

Klikpedalen racefiets

Fietspedalen klikpedalenVoor racefietsen gebruikt men het vrijwel altijd klikpedalen (SPD pedalen ook wel genoemd) om ervoor te zorgen dat de voeten onlosmakelijk met de pedalen in verbinding staan. Bij klikpedalen klik je speciale racefietsschoenen vast op de pedalen. Hierdoor heb je meer grip, maar ook kun je met klikpedalen veel kracht zetten door zowel te duwen (naar beneden) als te trekken (omhoog). De schoenen komen weer vrij van de pedalen door een zijwaartse beweging met je voeten te maken. Omdat niet iedereen in het begin even handig is met klikpedalen zijn er diverse uitvoeringen te koop die oplopen in moeilijkheidsgraad.

Klikpedalen mountainbike

Fietspedalen klikpedalen voor een mountainbike oefenpedalenAls fietspedalen voor een mountainbike gebruik je bij voorkeur ook klikpedalen. Niet alleen om meer kracht te kunnen zetten, maar ook om ervoor te zorgen dat op oneffen terrein je voeten contact blijven houden met de pedalen. De pedalen voor een mountainbike hebben wel als extra aandachtspunt dat je fietsschoenen goed vast moeten blijven zitten bij onverwachte bewegingen. Begin ook hier met de laagste moeilijkheidsgraad (zie foto voor oefenpedalen) als je voor het eerst gebruik maakt van klikpedalen. Wil je toch gebruik blijven maken van de normale blokpedalen, dan is het belangrijk om erop te letten dat de lagers waar de pedalen draaien, goed beschermd zijn, zodat er niet te veel vuil in kan komen.