Fietsaccessoires

Fietsaccessoires zijn er volop. Bij fietsaccessoires moet je denken aan fietstassen, fietsbellen, fietsmanden, kinderzitjes, sets voor het verlengen van je bagagedrager, houders voor kaarten, bloemenslingers ter decoratie, fietshelmen, handwarmers, fietssloten, fietskleding, regenkleding, etc.

Fietsaccessoires op de fiets

Onder fietsaccessoires aan de fiets horen eigenlijk alle accessoires die op de een of andere manier op de fiets bevestigd zijn, zoals kaarthouders, parapluhouders, handwarmers, handvatten. Hieronder worden alle fietsaccessoires kort behandeld en kun je op de daar vermelde pagina meer informatie vinden.

Fietskaarthouder

Fietskaarten worden nog steeds veel gebruikt. Om je fietskaart mee te kunnen nemen op de fiets, zijn fietskaarthouders dan ook erg handig voor  langere of kortere fietstochten maakt en niet altijd je mobiele telefoon of een speciaal fietsnavigatiemiddel wilt gebruiken. Kijk voor meer informatie op de pagina Fietskaarthouder.

Parapluhouder

Een parapluhouder op de fiets kan handig zijn als je in Nederland woont en vaak op de fiets zit. Ze zijn te koop, maar de keuze is niet enorm en het rijden ermee niet altijd zonder gevaar. Lees verder op de pagina Parapluhouder.

Fietsnavigatie

Fietsnavigatie wordt steeds meer gebruikt bij het maken van fietstochten en het houden van een fietsvakantie. Ook als je een fervent fietser bent en het een sport vindt om zoveel mogelijk te reizen per fiets kan fietsnavigatie heel handig zijn. De mogelijkheden die er zijn op dit gebied worden uitgebreid behandeld op de pagina Fietsnavigatie. Zorg er altijd wel voor dat je voor je fietsnavigatie toestel ook een goede houder hebt. Bij de meeste fietsnavigatie wordt een houder meegeleverd, in sommige gevallen is dat echter niet het geval. In dat laatste geval en als je geen vertrouwen hebt in de meegeleverde houder is het handig om de pagina Houder fietsnavigatie, fietscomputer en smartphone binnenkort te raadplegen.

Fietscomputer

Fietscomputers zijn vaak dezelfde toestellen als fietsnavigatie toestellen. Toch zijn er ook veel fietscomputers die geen navigatiemogelijkheid hebben, zoals de Mio Cyclo 100. Hier vind je meer informatie over fietscomputers.

Fietsbel

Een fietsbel is een onderdeel van de fiets die verplicht op de fiets moet zitten. Fietsbellen zitten vaak al op een nieuwe fiets, maar je kunt ook kiezen voor een meer persoonlijke fietsbel. Meer informatie vind je op de pagina Fietsbellen.

Fietsmand/Fietskrat

Fietsmanden en fietskratten zijn vaak te vinden op de transportfietsen op de voordrager. Daarop zijn ze meestal vast bevestigd. Er zijn ook fietsmanden die los op de fiets kunnen worden gehangen aan het stuur. Het nieuwste is een opvouwbaar krat. Je kunt meer hierover lezen op de pagina Fietsmanden en fietskratten.

Handvatten

Handvatten zitten bij de koop van een fiets altijd al op de fiets. Het zijn ook vaak de eerste onderdelen die slijten of los gaan zitten. Gelukkig is er genoeg keuze hierin. Meer hierover lees je op de pagina Handvatten fiets en ook waar je eventueel op kan letten bij de koop daarvan.

Fietstassen

In fietstassen is de keuze zeer groot. Er zijn veel merken die fietstassen verkopen, maar let wel op, dat als je een fietstas of een dubbele fietstas koopt, dat je bagagedrager daar ook geschikt voor is en ook het frame zich ervoor leent om de fietstas op de juiste wijze te bevestigen. Meer hierover en de keus die er is kun je heel binnenkort vinden op de pagina Fietstassen.

Kinderzitjes

Kinderzitjes op de fiets moeten aan bepaalde regels en normen voldoen om je kind veilig te vervoeren. Dit geldt natuurlijk voor de voorzitjes en ook voor de achterzitjes. Meer informatie hierover vind je op de pagina Kinderzitjes op de fiets. Op de pagina Kinderzitjes lees je meer informatie over de merken en de verschillende soorten die er te koop zijn en waar je op moet letten bij het kopen van een kinderzitje voor wat betreft je eigen fiets en de bevestiging van het kinderzitje op de fiets.

Fietsslot

Bij het kopen van een goed fietsslot moet je er altijd op letten dat je een fietsslot koopt wat een ART keurmerk heeft. Ringsloten hebben meestal een ART** keurmerk, losse sloten kunnen nog meer sterren hebben. Belangrijk is in ieder geval dat het ringslot in ieder geval goedgekeurd is en een los slot in elk geval van gehard staal is. Voor meer informatie over Fietssloten, merken, keurmerk etc. lees de pagina Fietssloten.

Snelbinders

Je kunt snelbinders kopen voor je transportdrager, voor bevestiging op je fiets aan de achterkant (over je achterdrager) en als losse binder met haken (spin). Als materiaal voor snelbinders zie je het meest rubber of elastiek. Let er wel op dat je een snelbinder koopt die ook past. Meer informatie over alle mogelijkheden vind je op de pagina Snelbinder.

Fietsstandaard

Er zijn fietsstandaarden met twee poten en met een enkele poot, maar daar houden de verschillen tussen de verschillende standaards niet op. De pootlengte van de standaard kan verschillen, de manier van bevestiging aan je fiets, de stevigheid, de stabiliteit, noem maar op. Je leest meer hierover op de pagina Fietsstandaard.

Houder fietsnavigatie fietscomputer smartphone

Bij het kopen van een telefoonhouder voor op de fiets is het natuurlijk als eerste van belang dat je telefoon erop past en verder dat de houder zelf goed stevig op de fiets te bevestigen is. Makkelijk is ook als je een houder hebt met een mobiele lader erin. Ook voor de fietscomputer en voor fietsnavigatie zijn losse houders te koop. Ook deze vind je binnenkort op de pagina Houder fietsnavigatie fietscomputer smartphone.

Verlengen bagagedrager

Het kan voorkomen dat je een bagagedrager hebt die niet voldoende gewicht aan kan voor het meenemen van bijvoorbeeld vakantiebagage, maar ook als je een kinderzitje op de fiets hebt en niet beschikt over een moederfiets waar vaak al een langere bagagedrager op zit, kan het handig zijn om je bagagedrager te verlengen, zodat je toch nog een fietstas of iets dergelijks mee kan nemen. Op de pagina Bagagedrager aanpassen lees je meer over de mogelijkheden hiervoor.

Fietsverlichting

Voor veel mensen zijn losse fietslampjes een uitkomst, goedkoop, altijd bij de hand, maar ook niet altijd even betrouwbaar. Een recent onderzoek wijst ook uit dat veel batterijen niet volledig opgeladen zijn. Meer over de mogelijkheden van losse fietslampjes lees je op de pagina Fietslampen.

Fiets decoratie

Fiets decoratie is op heel veel manieren mogelijk, bijvoorbeeld met een bloemenslinger op de fiets. Er zijn steeds meer fietsenhandelaren die decoratie-artikelen verkopen, maar ook bij bijvoorbeeld de Hema of Gamma of Halfords kom je van alles tegen. Een overzicht van alle mogelijkheden voor bloemenslingers, maar ook van andere fiets decoratie kun je binnenkort vinden op de pagina Fiets decoratie.

Fietsaccessoires bij de fiets

Fietsaccessoires bij de fiets zijn alle accessoires die niet aan of op de fiets bevestigd zijn, maar wel vrijwel alleen bij het fietsen of voor de fiets gebruikt worden, zoals fietshelmen, fietsendragers voor op de auto, fietskleding, regenkleding. Een overzicht van fietsaccessoires bij de fiets volgt binnenkort.