Regenkleding

Heb je goede regenkleding, dan is het fietsen door de regen bijna niet erg meer. In regenkleding heb je enorm veel keus. Niet alleen uit de standaard regenbroeken en regenjassen van het bekende merk Agu. Er is inmiddels het nodige bijgekomen qua merken. Ook wordt er door de diverse (nieuwe) fabrikanten meer aandacht besteed aan de vormgeving en een betere pasvorm. Minder unisex-regenkleding dus. Naast de gewone regenkleding zijn er ook nog beschermers voor je schoenen, beenkappen en bestaat er ook speciale regenkleding voor het wielrennen.

Regenkleding aandachtspunten algemeen

Wat zijn nu de specifieke dingen waar je op moet letten bij aanschaf van regenkleding? Uiteraard dat de regenkleding ook daadwerkelijk doet wat hij moet doen: je kleding droog houden. Daarnaast zijn er nog wel wat andere punten waar je op kunt letten, al naar gelang je daar meer waarde aan hecht en de mate waarin en wanneer je de regenkleding gebruikt:

  • Ventileert de regenkleding wel voldoende, zodat je bij een regenbui op een zomerse dag niet net zo nat van het zweet bent, onder je regenkleding, als op je regenkleding door de regen.
  • Zijn alle naden goed afgewerkt.
  • Heeft je regenjas een capuchon.

Dat zijn eigenlijk de belangrijkste punten. Wat ook handig kan zijn, maar geen must is, is het voorkomen van water in je schoenen. Dit kan door middel van zogenaamde beenkappen, die ervoor zorgen dat het regenwater niet in je schoenen terechtkomt.

regenkleding-regenpakRegenpakken

Allereerst de overbekende regenpakken, bestaande uit een regenjas (vrijwel altijd met capuchon die meestal weggewerkt kan worden in de kraag) en een regenbroek. Het meest bekende merk van oudsher is Agu. Maar ook bij de Hema, en bij sommige andere warenhuizen of winkels zoals Halfords kun je vaak regenpakken kopen tegen een lagere prijs. Goedkoop betekent niet altijd een goed regenpak. Waterdicht zullen de meeste pakken wel zijn, maar vaak ventileren ze niet voldoende, of laat de extra bescherming bij de naden al voortijdig los of komen er door het opvouwen scheuren in het pak.

Regenpakken van AGU zijn wat dat betreft wel betrouwbaarder en beter dan de goedkopere regenpakken. Fiets je daarentegen niet veel of niet altijd erg lang, dan kan een goedkoop regenpak ook een prima keuze zijn. Wil je voorkomen dat je schoenen alsnog nat worden (je hebt bijvoorbeeld niet de hiervoor genoemde beenkappen), dan kun je altijd nog een paar plastic tassen met elastiek bevestigd om je benen om je schoenen doen. Niet charmant, wel doeltreffend, vooral als je je regenbroek eroverheen doet onderaan.

Om je schoenen te beschermen tegen de regen, kun je gebruik maken van een hele eenvoudige manier, namelijk met een postelastiek een paar plastic zakken om je schoenen heen doen. Charmant is het natuurlijk niet en er bestaan ook speciale zogenaamde regenoverschoenen die speciaal voor dat doel bestemd zijn. Het gemak van overschoenen is dat ze alleen maar over de schoen vallen en er niets aan de onderkant is. Van het merk Bolivia heb je bijvoorbeeld transparante overschoenen voor een lage prijs.

 

 

 

De keus op dit moment in regenjassen voor dames is groot. Je kunt zowel de keuze maken om een vrij standaard damesregenjas te kopen, maar wil je iets heel anders, wat je bijvoorbeeld ook als het niet regent gewoon kunt dragen, dan kan dat ook. Deze regenjassen voor dames zijn vaak duurder, maar hebben als voordeel dat ze goed ventileren, gewassen kunnen worden en er ook leuk uitzien. Voorbeelden hiervan zijn de merken regenkleding Happy Rainy Days of Danfae. Deze merken hebben zowel lange als kortere jassen en bijvoorbeeld in het model trenchcoat met of zonder capuchon. Ook het merk Ilse Jacobsen heeft een ruime keuze aan leuke regenjassen voor dames.

 

 

 

Regenjassen voor heren zijn er in minder uitgesproken modellen. De regenkleding die specifiek gericht is op heren is vooral te vinden in de sportieve regenjassen voor heren en andere items voor heren ter bescherming tegen de regen. Sommige merken verkopen alleen regenjassen voor heren die aangegeven worden bij de regenjassen voor dames, maar ook geschikt zijn voor heren.

 

 

 

Een andere optie, zeker als het erg hard regent is een regenponcho. Een regenponcho is makkelijk en snel over je jas heen te doen als het plotseling begint te regenen en heeft als groot voordeel dat zowel je bovenkleding, als je broek en vaak ook je schoenen goed droog blijven. De keus is niet enorm, maar je draagt hem dan ook alleen maar als het regent. Makkelijk om mee te nemen zijn ze zeker, omdat een regenponcho niet veel plaats in beslag neemt. Gemakkelijk is het ook dat je als je een rugzak op hebt, ook deze beschermd blijft. Er zijn zelfs poncho’s die daar speciaal plek voor hebben (zie afbeelding).

 

 

Speciale aandacht nog even voor de regenjassen voor sportief gebruik. Omdat je op een racefiets en andere sportieve fietsen niet rechtop zit, maar meer naar voren, zal een korte regenjas, die je bij voorkeur draagt bij sportief fietsen, al gauw te ver omhoog komen, waardoor je alsnog nat wordt. Speciaal daarvoor zijn speciale regenjassen te koop die een verlengde achterkant hebben, bijvoorbeeld van het merk AGU.  Deze regenjassen zijn er zowel voor mannen als voor vrouwen.