Fietsbanden en fietswielen
Fietsbanden en fietswielen kun je in allerlei breedte, diktes en diameters vinden. De maat die het fietswiel heeft, is afhankelijk van de maat van het frame van de fiets (zie Fietsframe). Omafietsen met een framemaat van 57 cm hebben bijvoorbeeld bijna altijd een wielmaat van 28 inch. Inch is de maat die, ook in Nederland, het meest gebruikt wordt om de wielmaat aan te geven. Ook voor de banden (zowel binnen- als buitenband) zijn de maten aangegeven in inches.
Fietswielen
Voor ieder type fiets is er een reeks aan fietswielen. Zoals hierboven al aangegeven is de maat van het fietswiel meestal afhankelijk van de maat van het fietsframe. Kies je voor een fiets met een versnellingsnaaf, dan is de versnellingsnaaf (met het aantal versnellingen wat op je fiets zit) in het wiel verwerkt en moet je bij vervanging van het achterste fietswiel (bij slijtage, schade of door roest) erop letten dat je een fietswiel koopt met een versnellingsnaaf erin met het juiste aantal versnellingen.
Ook bij het voorwiel moet je er rekening mee houden, dat daar een remnaaf kan zitten. Is dat zo, dan zul je bij vervanging ook een wiel moeten kopen waar een remnaaf (bij voorkeur dezelfde) in verwerkt zit. Je hebt wel vrije keus voor het materiaal van de velgen van het fietswiel, het materiaal waar de spaken van gemaakt zijn en natuurlijk de kleur van de velgen. Het materiaal wat voor de velgen en vaak ook de spaken van bijvoorbeeld stadsfietsen wordt gebruikt, is vaak RVS.
Fietswielen mountainbikes
De meeste mountainbikes (MTB) hebben 26 inch wielen. Sinds een tijdje is daar de 29er (zoals hij vaak wordt genoemd) bijgekomen met 29 inch wielen. Voor de MTB zijn er wielen in allerlei kleuren te koop. Je hebt verder keuze in materiaal (meestal carbon of aluminium), breedte van het wiel (mede afhankelijk van de ruimte die in het frame zit voor de wielen) en je kunt kiezen voor een wiel die geschikt is voor tubeless fietsbanden voor de mountainbike (zie foto).
Fietsbanden
Fietsbanden horen onlosmakelijk bij het wiel wat je hebt. Zowel op de fietsband als op het frame staat de maat van het wiel aangegeven. Voor een standaard fiets (omafiets, stadsfiets, moederfiets) heb je nogal wat keuze in fietsbanden en nogal wat prijzen. De keuze voor een bepaald type band is volledig afhankelijk van de eisen die je zelf eraan stelt. De belangrijkste verschillen per band zitten in:
- soort profiel op de band;
- levensduur;
- anti-lek eigenschappen;
- prijs.
Aan jou de keus wat je het belangrijkste vindt (denk aan het doel van je fiets) en wat je daarvoor wilt betalen en bedenk dat het vooral in de winter handig is om genoeg profiel op je fietsbanden te hebben.
Belangrijk is dat je je fietsbanden goed oppompt. Dat wil zeggen, niet te hard en niet te zacht. Dat heeft voor een groot deel te maken met je eigen voorkeur. Banden die hard opgepompt zijn rijden soepel, maar veroorzaken wel meer schokken bij hobbels. Deze zijn dan ook het meest geschikt voor het rijden op asfalt. Zachtere banden zijn beter op een slecht wegdek. Uiteraard moeten de banden dan niet te zacht zijn.
Wil je informatie over het plakken van je fietsband, kijk dan op de pagina Fietsband plakken.
Fietsbanden mountainbikes
Zoals in het artikel Mountainbikes te lezen is, zitten op mountainbikes (MTB) vaak brede banden met een goed profiel. Het voordeel van brede banden is dat ze minder ver worden ingedrukt dan smalle racefietsbanden en, als ze goed zijn opgepompt zijn, daardoor iets meer snelheid kunnen maken. Nadeel van een hard opgepompte band is dat je sneller oneffenheden in het wegdek of op ander terrein voelt.
Een heel apart type band is de band die gebruikt wordt voor de mountainbikes voor bikesurveillance van de politie, zie foto.
Voor MTB’s zijn er tubeless banden te koop (binnen- en buitenband in één) of losse binnenbanden en losse buitenbanden. Belangrijkste is dat ze van goed materiaal zijn gemaakt, niet snel lek raken en voldoende profiel hebben. De breedte van wiel en band is je eigen persoonlijke voorkeur.