Winterbanden voor de fiets

Winterbanden voor de auto kent iedereen wel. Maar winterbanden voor de fiets zijn toch wat minder bekend. Toch kunnen ze je in de winter, zowel bij gladheid door ijzel als gladheid door sneeuw, goed helpen om veilig te blijven rijden.

Winterbanden merken

Winterbanden merken zijn er in diverse prijsklassen en ook diverse soorten. Zo richt het ene merk zich op het totale winterweer: ijzel en sneeuw en het andere merk richt zich meer op besneeuwde wegen. Fabrikanten die in ieder geval winterbanden voor stadsfietsen in het assortiment hebben zijn Continental, Schwalbe, Vredestein, en CST. Continental heeft geen winterbanden voor racefietsen. YAW en Vittoria zijn merken die speciaal voor racefietsen banden maken en ook winterbanden in het assortiment hebben. Voor mountainbikes kun je in ieder geval winterbanden vinden bij de merken Continental, Schwalbe, Vredestein en CST.

Continental

Winterbanden voor de fiets-Continental TopcontactContinental winterbanden vind je onder de naam Continental Topcontact II Winter. Een winterband die voor vrijwel ieder type fiets geschikt is. De Continental winterbanden voor de fiets zijn gemaakt van een speciaal soort rubber, rubbercompound genaamd. Dit rubber blijft zacht, ook bij temperaturen onder het vriespunt. De band houdt daardoor goed contact met de ondergrond. Het speciale profiel versterkt dit nog eens, zelfs als je band schuin op de weg staat.

Ook als je in een ijsspoor terechtkomt, zorgt het speciale profiel op de winterbanden ervoor dat je minder gauw wegglijdt. Dit zorgt er ook voor dat je remweg op een glad wegdek met ongeveer de helft wordt verminderd dan met gewone banden.

Op een wegdek met ijzel werken de Continental banden minder goed. Hiervoor heb je echt banden met spikes nodig. Voordeel van de Continental winterbanden is dat ze ook goed in de zomer te gebruiken zijn.

Schwalbe

Winterbanden voor de fiets-Schwalbe snow studAnders dan bij Continental, heeft Schwalbe winterbanden voor de fiets die zowel zorgen voor meer grip op een besneeuwd wegdek als op een wegdek waarop ijzel ligt. Schwalbe heeft daarvoor banden met spikes. De spikes op de banden zijn los verkrijgbaar en kunnen dus worden vervangen.

Er zijn diverse types Schwalbe winterbanden voor de fiets, waarbij het onderscheid voornamelijk ligt bij de hoeveelheid spikes op de band en de manier waarop deze op de band zitten. De Schwalbe Buitenband Winter is een goedkopere versie dan de Marathon Winter. Beide genoemde winterbanden van Schwalbe zijn geschikt voor de stadsfiets. Het verschil qua grip zit met name in de bochten. Speciaal voor mountainbikes heeft Schwalbe de winterband Snow Studs.

CST

Winterbanden voor de fiets-CST Sensamo controlCST staat voor Cheng Shin Tire, een Chinese producent. CST heeft voor hybride fietsen (onder andere 26 en 28 inch wielen) winterbanden voor een redelijke prijs.

De CST Sensamo Control Antilek is, evenals de Continental winterbanden gemaakt van een speciaal soort rubber wat ook bij lage temperaturen zacht blijft waardoor je goed contact houdt met de ondergrond. Ook hebben deze CST winterbanden voor de fiets een speciaal profiel en een anti-leklaag. CST winterbanden fiets zijn zowel verkrijgbaar voor stadsfietsen als voor mtb.

Vredestein

Winterbanden voor de fiets-Vredestein perfect 4 seasonsVredestein geeft met name voor MTB en Racefiets aparte banden aan die geschikt zijn voor koude omstandigheden.

Perfect 4 seasons is de winterband van Vredestein voor alle seizoenen. Vredestein geeft zelf aan dat deze band optimale grip geeft bij alle weersomstandigheden en ook zeer geschikt is voor e-bikes.

Voor racefietsen heeft Vredestein de Fortezza Senso Xtreme Weather band. Een wedstrijdband voor extreem koude en natte weersomstandigheden. Deze band heeft een lage rolweerstand en geeft een goede grip op de ondergrond.