Fietsstuur

Waar moet je aan denken bij een fietsstuur, behalve de vorm ervan. Het is belangrijk dat de houding die je, mede door de vorm van je stuur, op de fiets moet aannemen voor jou prettig en te doen is. Veel mensen vinden het prettig om rechtop op een fiets te zitten, maar er zijn ook heel veel mensen die liever iets voorovergebogen willen zitten.

Fietssturen

fietsstuurHeb je een stadsfiets, omafiets, moederfiets of een gelijksoortige andere fiets, dan fiets je meestal vrij rechtop. Vooral de omafiets staat hierom bekend. Het fietsstuur zal in dat geval vaak een kromming hebben naar de fietser toegekeerd, ook wel een vlinderstuur genoemd. Wil je toch liever iets voorovergebogen zitten, dan kun je kiezen voor een stuur wat iets minder buiging heeft.

mountainbike stuurFiets je vaak langere tochten, dan zal bijna standaard het fietsstuur wat rechter zijn, veel gebruikt op mountainbikes, waardoor je gedwongen wordt om wat meer voorovergebogen te zitten. Niet voor niets, dat heeft ook alles te maken met het voorkomen van zadelpijn. Ook daarin zijn nog enkele variaties mogelijk.

racefiets stuurd

Racefiets stuur

Een racefietser zal er altijd voor kiezen om zo min mogelijk wind te vangen (dat verlaagt zijn snelheid) en daarom een stuur hebben waarbij hij bijna horizontaal op de fiets zit en de handvatten vrij laag zitten. Ook hierin zijn nog variaties mogelijk. Zeker als je je racefiets gebruikt om wel snelheid te maken, maar waar het je verder ook gaat om lange tochten en je de mogelijkheid wilt hebben om tussendoor een iets andere houding aan te nemen.

Fietsstuur afstand

Denk er in ieder geval altijd aan dat een stuur niet te ver weg moet staan. Dat heeft alles te maken met het frame op de fiets en de afstand tussen zadel en stuur. Als het stuur wel te ver naar voren staat, kun je schouder-, nek- of rugklachten krijgen. Wat je eventueel kunt aanhouden is, dat als je je elleboog tegen de punt van het zadel aanzet, je vuist het stuur net niet mag raken. Dan zou de afstand goed moeten zijn.

Stuurpen

Verder is belangrijk dat je bij een stuur let op de stuurpen die op de fiets zit. Het makkelijkste is een verstelbare stuurpen. Hiermee kun je zonder verder gereedschap het stuur makkelijk op de juiste hoogte zetten. Dit is vooral makkelijk bij kinderfietsen.