Fietstassen

Doe je vaak boodschappen op de fiets, breng je regelmatig de kinderen naar school op de fiets of ga je op de fiets naar je werk? Dan zijn fietstassen eigenlijk onmisbaar. Ook met het oog op veiligheid kun je beter gebruik maken van een fietstas voor het meenemen van spullen.

Aandachtspunten fietstassen

Fietstassen-RolsluitingEr zijn een paar dingen waar je goed op moet letten als je fietstassen gaat kopen:

 • Heb je vaak veel bagage op de fiets, kies dan voor ruime dubbele fietstassen;
 • Neem je maar af en toe wat dingen mee op de fiets, kies dan voor een enkele fietstas.
 • Enkele fietstassen zijn voor allerlei doeleinden en in allerlei modellen te koop: laptoptassen, schoudertassen, rugtassen, etc.
 • In Nederland is een waterdichte fietstas geen overbodige luxe.
 • Is de bagagedrager van je fiets wel geschikt voor een fietstas?
 • Heb je behalve fietstassen ook een kinderzitje op de fiets zitten, dan is het handig om je bagagedrager te verlengen.
 • Er zijn verschillende systemen voor het goed bevestigen van fietstassen. Niet ieder systeem past op iedere fiets.
 • Denk ook eens aan een frametas, zadeltas, voorwieltas of stuurtas, als een fietstas achter niet mogelijk is.
 • Vervoer je vaak boodschappen op de fiets en dus ook gekoelde producten, kies dan voor een lichte kleur fietstas; deze houdt de warmte minder lang vast.
 • Kies voor betere zichtbaarheid en veiligheid voor een felle kleur van je fietstassen of kies fietstassen met reflectiestrepen.
 • Moeten je fietstassen tegen een stootje kunnen, let dan ook de stevigheid van het materiaal, maar bedenk wel dat steviger en dus vaak dikker materiaal ook zwaarder is.

Fietstassen

Onder fietstassen vallen niet alleen fietstassen die je bevestigt op je bagagedrager. Ook zadeltassen, voorwieltassen, stuurtassen, frametassen horen onder de fietstassen thuis. Verder heb je natuurlijk enkele en dubbele fietstassen en ga je op vakantie, dan zou je ook een fietskoffer tot de fietstassen kunnen rekenen.

In Nederland is het geen overbodige luxe om fietstassen aan te schaffen die waterdicht zijn. Daarbij moet je niet alleen denken aan het materiaal van de fietstas zelf, maar ook aan de afsluiting aan de bovenkant van de fietstas.

Afsluitingen voor fietstassen zijn er in ritssluitingen (niet handig als je je fietstassen vaak gebruikt), lange kleppen met een klikgesp (prima, ook tegen regen), kleppen met zijstukken (vaak op stijve fietstassen) die de bovenkant van je fietstas volledig afsluiten; deze sluiten vaak af met een riempje of met een klikgesp. De meest ideale waterdichte afsluiting is een rolsluiting op een fietstas. Deze is helaas niet zo geschikt als je je fietstassen regelmatig gebruikt (zie de eerste afbeelding voor een voorbeeld).

Bevestiging fietstassen

Fietstassen-fietstassen bevestigenFietstassen kunnen op diverse manieren bevestigd worden op de fiets. De meest gebruikte methode voor dubbele fietstassen is het werken met riempjes en gespen om de tassen op de bagagedrager vast te maken en aan de schuine buizen langs de wielen. Het merk Basil gebruikt deze methode nog steeds. Bij het merk Racktime vind je ook dubbele fietstassen die Op Koga fietsen kunnen worden bevestigd met een handig kliksysteem (Snap-it genaamd). Zelfs op een Koga elektrische fiets kun je dit systeem gebruiken.

Soorten fietstassen

Behalve enkele en dubbele fietstassen is er op het gebied van fietstassen nog meer te vinden: schoudertassen, tassen voor laptops en als je een wat bredere laptoptas kiest, mogelijk ook voor je fototoestel, trolleys. Uiteraard zijn ook de gewone enkele en dubbele fietstassen nog gewoon verkrijgbaar. Heb je een elektrische fiets, dan moet je er extra opletten bij aanschaf dat je een fietstas koopt die daar ook op past. Vaak val je onder een andere categorie fietstassen met soms wat minder keuze.

Fietstassen-CordoDubbele fietstassen

Veel mensen kiezen voor dubbele fietstassen. Dubbele fietstassen zijn altijd vast bevestigd op de fiets (uitzondering hierop zijn de dubbele fietstassen van Racktime voor Koga fietsen). De meest gebruikte manier voor het goed bevestigen van de fietstassen zijn riempjes op bagagedrager en langs een van de schuine buizen langs de achterwielen. De riempjes passen vrijwel altijd en op iedere fiets. Let er wel op dat je bevestigingsmogelijkheden hebt langs het wiel. Is dat niet het geval, dan is het raadzaam om in ieder geval fietstassen te kiezen waarvan de binnenzijde van stijf materiaal is.

Er is nog een systeem voor het bevestigen van je fietstassen. Op de bagagedrager wordt daarbij nog steeds gebruik gemaakt van riempjes, maar op de buizen langs de wielen (ook wel staande achtervork genoemd) wordt gewerkt met kunststof clips. Deze clips zijn echter niet geschikt voor fietsen waarvan de staande achtervork vrij dik is. Vraag  advies bij de fietsenwinkel.

Dubbele fietstassen zijn er onder andere van de merken Cordo, Fastrider, Basil, New Looxs, Beck, Willex en De Poort, maar ook op de markt kun je vaak voor een leuke prijs goede fietstassen kopen.

Enkele fietstas

Fietstassen-Enkele fietstasEen enkele fietstas is handig als je wel een fietstas op je fiets wilt, maar deze ook mee wil kunnen nemen. Je kunt daarbij kiezen voor een hele gewone enkele fietstas met haken, maar ook voor een enkele fietstas voor naar je werk, het sporten of om mee te gaan shoppen.

Shoppers en schoudertassen zijn vrijwel alleen verkrijgbaar met haken. Neem je de shopper mee, dan kun je de haken in een ritsvak doen, zodat deze niet ergens achter blijven steken. Shoppers zijn vaak verkrijgbaar met een langere schouderband en vallen dan ook onder de schoudertassen. De shopper zonder langere schouderband lijkt het meest op een normale fietstas.

 

 

Fietstassen-LaptoptasLaptoptassen voor op de fiets zijn ideaal als je je fiets gebruikt voor het woon-werkverkeer. Deze enkele fietstas is niet goedkoop, maar biedt voor een laptop wel voldoende bescherming achterop de fiets. Bescherming zowel tegen vocht als tegen stoten. Een laptoptas bevestig je meestal op de fiets met wegdraaiende haken.

Naast een laptoptas zijn er ook kantoortassen die geen gegarandeerde bescherming bieden voor laptops, maar  wel handig zijn om mee te nemen naar je werk. Deze kantoortassen hebben meestal wegdraaiende haken.

 

 

 

 

fietstassen-fietsrugtasRugzakken voor bevestiging op de bagagedrager van de fiets zijn er niet veel. De meeste fietsrugtassen zijn bedoeld voor wielrenners die iets meer willen meenemen dan alleen een zadeltasje. De fietsrugzak wordt dan op de rug gedragen en heeft als voordeel boven een gewone rugzak, dat het materiaal ademend is en er een mogelijkheid op zit voor stevige bevestiging van een drinkfles met een buis om onder het fietsen direct te kunnen drinken.

Maar er zijn wel fietsrugtassen die achterop de bagagedrager van de fiets kunnen worden gehangen. Deze zijn meestal voorzien van wegdraaiende afdekbare haken. Makkelijk als je ook stukken moet lopen en het liefst met een rugzak loopt. Het merk Looxs heeft onder andere een dergelijke fietsrugtas.

 

 

fietstassen-fietstrolleyEen fietstrolley is te vergelijken met een bagagekarretje waarop als extra wegdraaibare haken zijn bevestigd voor bevestiging op de bagagedrager van de fiets. Het gemak van deze trolley zit vooral in de wieltjes, waarmee je bij het lopen makkelijk zware voorwerpen kunt meenemen. Ideaal als je op de fiets naar een evenement of een beurs gaat en verwacht veel inkopen te doen. Fietstrolleys zijn onder andere te koop van het merk Cordo.