Fietscomputer

Fietscomputers zijn toestellen die de beschikking kunnen hebben over navigatie, die in veel gevallen beschikken over GPS en diverse mogelijkheden hebben voor registratie van bijvoorbeeld het aantal verbruikte calorieën, aantal kilometers, hartslag, snelheid, enz. Fietscomputers kun je kopen in de fietsenwinkel, vaak ook in een winkel die campingartikelen verkoopt (informeer dan wel even vooraf) en je kunt ze online bestellen.

Fietscomputer merken

Er zijn diverse fietscomputers die het hele pakket, dus zowel navigatie als registratie hebben., bijvoorbeeld een aantal modellen van de Mio Cyclo serie. Er zijn ook fietscomputers die specifiek bedoeld zijn om informatie te geven over het vermogen van de accu, de snelheid en de gereden afstand, zoals de fietscomputers die geleverd worden bij een elektrische fiets. Ook bestaan er fietscomputers die mogelijkheden hebben voor geocaching. Meer informatie hierover vind je op de pagina Geocaching. Merken die fietscomputers verkopen zijn onder andere Garmin, Mio, Sigma, Teasi, Cateye, Polar, VDO. Daarnaast heeft ook Batavus een fietscomputer die vrijwel volledig een lijkt te zijn in het fietsstuur. Voor Garmin fietscomputers en Mio fietscomputers zie de pagina Garmin fietsnavigatie en Mio fietsnavigatie.

Cateye fietscomputer

Cateye fietscomputers zijn er in diverse modellen: Velo, Enduro, Micro, Strada, Stealth V3N. De Cateye Velo is een basismodel draadloze fietscomputer.

Met de Cateye Velo (VT210W)  kun je huidige, gemiddelde en maximale snelheid weergeven, ritafstand, gereden tijd, verbruikte calorieën. Hij heeft een automatische start/stopfunctie en is in te stellen voor twee wielmaten. De Cateye Velo werkt op twee CR2032 knoopcelbatterijen.

 

 

Fietscomputer-Cateye Enduro

Cateye Enduro

De Cateye Enduro is geen draadloze fietscomputer, maar een fietscomputer met een dikke kabel, waardoor hij erg geschikt is voor offroad gebruik (mtb). De Cateye Enduro heeft alle standaardfuncties (gemiddelde snelheid, totale afstand, etc.) en registreert, net zoals de Cateye Velo ook het calorieverbruik. De Cateye Enduro kan zonder gereedschap op je fiets worden gezet. Deze fietscomputer wordt met batterij geleverd.

 

Fietscomputer-Cateye Stealth

Cateye Stealth

De Cateye Stealth heeft alle basisfuncties voor het fietsen op het toestel staan en is daarnaast ANT+TM compatibel met andere toestellen van Cateye, zoals bijvoorbeeld hartslagsensor en cadanssensor. Door de resultaten na afloop op de computer te uploaden en te combineren kun je op deze manier je training volgen en waar nodig bijstellen. Ook deze fietscomputer van Cateye heeft achtergrondverlichting en is draadloos.

De Cateye Micro is een eenvoudige fietscomputer die ook makkelijk op het stuur bevestigd kan worden door middel van een zogenoemde FlexTight Beugel. De beugel bevestig je op de fiets. De Cateye Micro fietscomputer klik je erop.  Op je fietsrit kun je zelf bepalen welke functie je op  het beeldscherm getoond wilt hebben: gemiddelde fietssnelheid of afstand bijvoorbeeld. Het display beschikt over achtergrondverlichting.

Cateye V3N

De Cateye V3N is de meest uitgebreide fietscomputer van Cateye. Op deze fietscomputers (er zijn twee modellen Strada) vind je behalve meting van snelheid, afstand en calorieverbruik ook een hartslagsensor en een cadanssensor. Je kiest zelf welke functie je op het scherm wil hebben. De fietscomputer is ook voorzien van achtergrondverlichting. De bedieningsknoppen zitten aan de zijkant van de fietscomputer.

Fietscomputer-Cateye Strada groene trui

Cateye Strada

De Cateye Strada is een leuk vormgegeven fietscomputer in een aantal kleuren leverbaar met de basisregistraties van snelheid, afstand en calorieverbruik. Ook deze Cateye fietscomputer heeft achtergrondverlichting en is draadloos. Tijdens het fietsen kun je je gemiddelde snelheid vergelijken met de huidige fietssnelheid. De Cateye Strada kan maximaal twee ritafstanden bewaren. Na afloop kun je de gegevens uploaden op de computer.

Sigma fietscomputer

Sigma heeft een aantal draadloze fietscomputers en een aantal fietscomputers met kabel, zowel in de serie Sigma Rox als in de serie Sigma Topline fietscomputer. De Sigma Rox fietscomputers zijn zeer geschikt voor sportief gebruik met de vele mogelijkheden tot registratie en analyse. Voor de Sigma fietscomputers zijn diverse onderdelen los verkrijgbaar zoals de borstband voor de hartslagmeter, stuurhouders, opladers, magneten en sensorsets.

Sigma Rox fietscomputer

Fietscomputer-Sigma-Rox 9.1

Sigma Rox 5.0 is een fietscomputer die voor het fietsen kan worden gebruikt maar met behulp van de meegeleverde polsband ook als computer voor het hardlopen. De verschillen zitten in de uitgebreidheid van de functies van alle Sigma Rox fietscomputers. De Sigma Rox 10.0 is over het algemeen het meest uitgebreid. Bij iedere Sigma Rox fietscomputer zit een snelheidssensor, een cadanssensor en een hartslagsensor, zijn waterdicht, de gegevens kunnen worden gedownload op de computer en daar verder worden geanalyseerd, er zit op vrijwel ieder Sigma Rox een temperatuurmeter, al is de ene wel uitgebreider dan de andere. De Sigma Rox 8.1, 9.1 en 10.0 hebben, in tegenstelling tot de Sigma Rox 5.0 en 6.0 ook een hoogtemeter en daarop afgestemde functies. Alleen de 10.0 beschikt over navigatiemogelijkheden en GPS.

Sigma Topline fietscomputer

Fietscomputer-Sigma Topline BC14.12Sigma Topline is een andere serie van Sigma fietscomputer. Deze serie Sigma fietscomputers kent een aantal draadloze toestellen en een aantal toestellen met kabel. De serie dateert van 2012 en is daarna niet meer vernieuwd. De BC 8.12 is het instapmodel van de Sigma Topline fietscomputers, heeft helaas geen batterij-indicator, maar wel een snelheidssensor, een tijdsregistratie en een afstandsmeter. De overige modellen van de Sigma Topline serie zijn steeds uitgebreider en kunnen meer gedetailleerde informatie geven. De BC 12.12 heeft bijvoorbeeld een temperatuurfunctie extra erbij en vanaf de BC 16.12 zijn de toestellen ook uitgerust met een cadanssensor. Alle andere functies zijn breder per duurder toestel. Alle toestellen hebben achtergrondlicht.

Polar fietscomputer

Fietscomputer-Polar RCX3Alle nieuwe Polar fietscomputers zijn multi-inzetbaar doordat ze met een polsband zijn uitgerust. Ook beschikken alle fietscomputers van Polar over GPS. Overigens is de benaming fietscomputer niet de juiste benaming. De Polar toestellen zijn niet alleen voor het fietsen, maar ook voor bijvoorbeeld zwemmen en hardlopen. De computers worden daarom ook met een polsband geleverd. De oudere exemplaren, zoals de Polar CS500 wordt wel geleverd met een stuurhouder (met dubbele vergrendeling). De Polar fietscomputers zijn vooral geschikt voor sportief gebruik. Je kunt je trainingen er dan ook goed op bijhouden en na afloop downloaden op de computer. Op de Polar RCX5 is het bijvoorbeeld mogelijk om trainingsschema’s te downloaden vanaf de computer en deze te gebruiken op de fiets, of bij andere sportieve prestaties. Je vindt deze fietscomputer dan ook vooral bij sportwinkels. De Polar RC3 heeft een hartslagsensor, een hoogtemeter en een calorieënteller. Mogelijke andere sensoren zijn los verkrijgbaar. De Polar RCX3 is iets minder sportief dan de RCX5, heeft geen GPS-sensor, maar deze is wel los verkrijgbaar, wel een calorieënteller en een hartslagsensor.

VDO fietscomputer

Fietscomputer-VDO M6VDO Cyclecomputing is een Duits bedrijf. De nieuwste serie VDO fietscomputers is de serie M. Deze bestaat uit 6 modellen met ieder hun eigen specificaties en vormgeving. De VDO M1 en M2 zijn zowel bedraad als draadloos verkrijgbaar. De M1 is het instapmodel. Deze beschikt alleen over de basisfuncties snelheid, afstand en batterij-indicator. De M3 is uitgebreid met een klok, maar is alleen bedraad verkrijgbaar en kan ingesteld worden op twee wielmaten. Bij het wisselen van fiets of van de batterij onthoudt hij de standen. De M5 is draadloos en kan uitgebreid worden met een hartslagsensor en een cadanssensor. Oudere series fietscomputers van VDO zijn de A-serie., de X-serie en de MC-serie. Deze zijn nog steeds te koop.

Bij alle series van VDO zijn er een aantal modellen fietscomputers bedraad en een aantal draadloos leverbaar.  A4+ en A8+ zijn bijvoorbeeld draadloze VDO fietscomputers. De A4 VDO fietscomputer is een fietscomputer met draad. De VDO A4(+) is een simpele fietscomputer, instapmodel met snelheidsmeter, afstandsmeter en rittenteller. De A8(+) heeft meer mogelijkheden bij de snelheidsfuncties. In de VDO X-serie vind je onder andere de VDO X1, ook een basismodel met de basisfuncties snelheid en afstand. Ook deze is zowel draadloos als bedraad te koop.