Fietsketting schoonmaken

Om je fietsketting soepel te laten draaien, heeft deze onderhoud nodig. Met name bij fietsen met een derailleurversnelling en zonder enige bescherming is dit belangrijk. De olie die ervoor zorgt dat de ketting soepel draait, werkt ook als een magneet op stof en vuil, wat er uiteindelijk voor zorgt als je de fietsketting niet tijdig schoonmaakt en smeert, dat deze niet soepel loopt en je fiets minder soepeltjes fietst. Het regelmatig schoonmaken van je fietsketting is dan ook een belangrijk onderdeel van het onderhoud.

Fietsketting schoonmaken

Ook een ketting die maar deels beschermd wordt door kettingrandje is al beter beschermd. Onderhoud en schoonmaken van je fietsketting zal bij deze versie wel sneller nodig zijn dan bij een volledig gesloten kettingkast. Hoe kun je de fietsketting nu het beste smeren en wat heb je daarvoor nodig?

  • een schoonmaakset bestaande uit ontvetter en smeermiddel of wasbenzine/kettingreinigingsmiddel en een los kettingsmeermiddel;
  • werkhandschoenen;
  • doek;
  • doos om de vloer of de tuintegels mee te beschermen (let op: lakens of een aantal kranten eronder zijn niet voldoende).

onderhoud en schoonmaken fietsketting_2

Als je de fietsketting van een fiets met een gesloten kettingkast wil smeren, moet eerst de kettingkast geopend worden. De plek waar deze geopend kan worden, zit meestal aan de binnenkant. Raadpleeg eventueel ook de handleiding van je fiets hiervoor.

Ligt de kettingkast open, dan kun je aan de slag gaan met het verwijderen van het vuil op de ketting en de oude laag smeer met het kettingreinigingsmiddel of de wasbenzine. Gebruik daarvoor geen hogedrukspuit omdat er aan de binnenkant van de schakels vet zit, wat moet blijven zitten. Neem een doek en doe in het midden wat van het reinigingsmiddel of de wasbenzine, laat de ketting draaien met de trappers (de fiets dus ondersteboven zetten) en wrijf in de tussentijd stevig met de doek en het reinigingsmiddel langs de ketting. Let op, als je fiets een derailleurketting heeft, heeft de ketting de neiging om van tandwiel te wisselen. Dit is niet de bedoeling. Werk daarom rustig. Laat daarna de ketting drogen in de buitenlucht (bij voorkeur geen hulpmiddelen hiervoor gebruiken zoals een föhn).

Fietsketting smeren

Als de ketting droog is, kun je beginnen met het smeren ervan. Doe dit bij voorkeur ook draaiend. Je kunt hiervoor een spuitbus gebruiken of een flesje en een doek. Het nadeel van een spuitbus is dat deze het meeste ernaast spuit. Je kunt voor kettingen met een dichte kettingkast een dikkere smeerolie gebruiken dan voor derailleurkettingen.

Gebruik niet een te dunne olie, omdat deze door het ronddraaien van de ketting ertussen uit vliegt en ervoor kan zorgen dat je remmen niet goed meer werken (door de gladde velgen die je daardoor krijgt). Dus: gebruik een doek met een goede smeerolie en laat ook hiervoor de ketting draaien terwijl je met de doek langs de ketting gaat. Dat is geen gemakkelijke klus, maar wel de manier die het beste resultaat uiteindelijk heeft.

onderhoud en schoonmaken fietsketting_1

Heb je geen zin hierin, laat dan de fietsenmaker de klus doen!