Winterbanden voor de fiets?

Zijn winterbanden voor de fiets nodig? Vrijwel iedere volwassen Nederlander heeft wel eens bij glad weer op de fiets gezeten en al glibberend en glijdend zijn einddoel bereikt. Winterbanden voor de fiets zorgen ervoor dat je je einddoel een stuk minder glijdend bereikt. Ze zorgen voor meer grip op de weg, waardoor je niet alleen zekerder op de fiets kunt rijden, maar ook sneller stilstaat. Winterbanden zorgen dus behalve voor rijgemak ook voor veiligheid op de weg.

Winterbanden voor de fiets-Schwalbe snow stud

 Winterbanden fiets gebruiken

Waarom moeilijk doen en doorglibberen als het makkelijker kan? Winterbanden fiets gebruiken kan een hoop ellende besparen en zorgt ervoor dat je veel veiliger bij glad weer op de fiets zit. Je hoeft er minder bang voor te zijn dat je bij een rempoging onder een auto terechtkomt, omdat je fiets alle kanten op glibbert. Winterbanden zorgen voor meer grip op de weg. Deze banden zijn verkrijgbaar voor stadsfietsen, mountainbikes en voor racefietsen.

Winterbanden merken

Er zijn op dit moment vier merken die winterbanden voor stadsfietsen produceren: Continental, Schwalbe, Vredestein en CST. Alle merken hebben ook banden voor mountainbikes. Heb je een racefiets, dan kun je kiezen voor winterbanden van de merken YAW, Vredestein, Vittoria, Schwalbe en CST. Continental heeft geen winterbanden voor racefietsen.

Winterbanden niet gebruiken

Winterbanden voor de fiets moet je niet gebruiken in de zomer. Omdat ze vrij prijzig zijn gebruik je ze het beste alleen indien er sprake kan zijn van gladheid op de weg. Sommige winterbanden hebben ook als eigenschap dat als je ze bij een temperatuur van 20 graden of hoger gebruikt, je daardoor meer weerstand op de weg ondervindt, oftewel de rolweerstand is hoger.  Winterbanden gebruiken bij nat weer heeft ook geen zin. Ze geven in dat geval niet meer grip op de weg dan gewone fietsbanden.

Tips en trucs bij fietsen in de winter

Heeft het gesneeuwd of geijzeld en heb je geen winterbanden of zijn ze niet meer verkrijgbaar, dan kun je het fietsen ook al een stuk veiliger maken:

  1. Rij rustig, houd zoveel mogelijk afstand van auto’s en rem op tijd.
  2. Zet het zadel lager, zodat je sneller en makkelijker met je voeten bij de grond komt als je wegglijdt.
  3. Houd de weg goed in de gaten. Glinsterende plekken zijn vaak ook gladde plekken.
  4. Zorg voor iets zachtere banden door er wat lucht uit te laten lopen. Daardoor heb je wat meer grip op de ondergrond.
  5. Maak zelf sneeuwkettingen door over je banden tie-wraps te bevestigen op regelmatige afstand.
  6. Rij niet te dicht langs te stoeprand. Vaak loopt de weg aan de kanten iets af, waardoor je alsnog wegglijdt.
  7. Langs de kant ligt de weg vaak iets lager, waardoor er meer sneeuw ligt met mogelijk een ijzige laag eronder. Houd afstand van de kant van de weg.
  8. Rij eventueel in een hogere versnelling. Dat zou ervoor moeten zorgen dat je minder gauw slipt.

Bike spikes

Een leuk alternatief voor winterbanden zijn de Bike Spikes. Een afstudeerproject in 2012 van Cesar van Rongen. Over een eventuele productie van de bike spikes is helaas nog niets terug te vinden.

Reacties

Geef een reactie

*