Fietsverlichting repareren

Iedere fietsende Nederlander heeft te maken gehad met een kapot fietslicht. Het repareren van een fietslicht kan vrij eenvoudig zijn als je fietsverlichting hebt die op batterijen werkt, maar als je fietst op een fiets met een dynamo, kan reparatie of achterhalen van de oorzaak van de niet werkende fietsverlichting knap lastig zijn.

Fietsverlichting repareren

Fietslamp op batterijen repareren

fietslampen_1De oorzaak van een niet werkende fietslamp die op batterijen werkt is vrij eenvoudig te achterhalen. Het kan gaan om een lege batterij, een kapotte batterij (door het vaak nat worden en niet goed afgesloten zijn van het deel waar de batterij in zit) of het lampje zelf is stuk.

Een lege batterij kun je vervangen door een volle, een kapotte fietslamp kun je vervangen door een nieuwe. Gaat het om een kapotte batterij door vochtigheid, dan is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat het deel waar de batterij in zit goed gedroogd wordt en ook droog blijft en dat je alles controleer op eventuele roestvorming.

Fietslamp met dynamo repareren

dynamo-1Een fietslamp die door een dynamo wordt aangedreven is wat lastiger. Gaat het om 1 lampje wat niet meer brandt, check allereerst of het lampje wat niet brandt stuk is. Moet je inderdaad het lampje vervangen, houdt dan het wattage van het lampje goed in de gaten. Een lamp die een te hoog wattage heeft, zorgt ervoor dat de draad doorbrandt. Vervang de lamp ook tijdig, omdat 1 kapotte lamp ervoor kan zorgen dat door te veel stroom/warmte het andere lampje het ook al snel gaat begeven.

Branden geen van beide lampen meer, dan is er misschien iets met de bedrading of het dynamo aan de hand:

  1. Is er ergens sprake van roestvorming (dynamo, net onder het draaigedeelte, aansluitpunt op de voorvork, bij de draden (2), aansluitpunt draad op de lampjes zelf)? Zo ja, maak dit dan zorgvuldig schoon en controleer of de fietsverlichting het nu wel doet.
  2. Als de verlichting nog steeds niet werkt, check dan of er geen draadbreuk ergens zit. Als dat zo is, kun je de bedrading het beste vervangen of repareren (op een goede manier en niet met een stukje plakband).
  3. Maakt het dynamo goed contact met de band en draait het dopje ook goed rond?
  4. Maken lampen en dynamo ook goed contact met het frame? Is dat niet zo, dan de boel doorlopen en waar nodig vuil en roest verwijderen.
  5. Is het dynamo nog wel goed?

Het is wel duidelijk, dat het niet eenvoudig is om een niet werkende lamp van fietsverlichting op dynamo niet altijd even makkelijk te repareren is, of de oorzaak te achterhalen is. Eigenlijk is het aan te raden om in de plaats daarvan te gaan kijken naar een eenvoudige koplamp en achterlamp die op batterijen werkt en die op een goede manier op je fiets bevestigd kan worden (om het onvrijwillig uitlenen te voorkomen).

Wil je toch de originele fietsverlichting opnieuw aan het werk hebben, dan zit er niets anders op dan deze opnieuw aan te leggen. Meer informatie hierover vind je op de pagina Fietsverlichting aanleggen.