Vouwfiets kopen

Je wil een vouwfiets kopen, maar waar moet je nu op letten? Ook al worden vouwfietsen steeds meer gebruikt, ook voor recreatieve tochten, dan zijn er toch een aantal specifieke punten waarop je moet letten bij het kopen van een vouwfiets.

Vouwfiets kopen aandachtspunten

  1. Doel van de vouwfiets
  2. Gewicht
  3. Compactheid pakket
  4. Gemak bij het opvouwen
  5. Rijcomfort van de fiets
  6. Versnellingen
  7. Aandrijving van de fiets
  8. Beschikbaar budget

Doel

De keuze voor een bepaald type vouwfiets hangt of staat met het doel van de vouwfiets. Wil je hem gebruiken voor recreatieve doeleinden of alleen voor woon-werkverkeer of heb je hem juist nodig om van de boot of de camping naar de stad te komen. Dat is de eerste vraag die moet worden beantwoord.

Gewicht

Gewicht vouwfiets speelt vooral een rol als je regelmatig met de trein reist en de vouwfiets dan meeneemt. Kies je juist een fiets die je in de auto moet kunnen meenemen, dan is het gewicht van de vouwfiets belangrijk bij het in of uit de auto tillen en de houding die je daarbij moet aannemen.

Op de boot of in de caravan of camper spelen gewicht van de fiets een minder grote rol.

Pakketgrootte

Wederom een verschil tussen het gebruik in combinatie met de trein en de auto en het gebruik op de boot en de caravan of camper.

Ook dit keer geldt dat een vouwfiets die je in de auto of de trein wilt vervoeren, daar goed moet passen en compact moet zijn in opgevouwen toestand. Voor de auto moet je er ook rekening mee houden, dat er geen uitsteeksels aanzitten die schade aan de auto kunnen veroorzaken.

Op de boot en in de caravan/camper spelen deze zaken minder een rol.

Opvouwgemak

Voor alle gebruiksdoeleinden geldt dat het een vouwfiets op een simpele manier op te vouwen en uit te vouwen moet zijn. Bij gebruik van een vouwfiets in combinatie met de trein is het natuurlijk handig als je de fiets snel op- en uit kunt vouwen. De trein wacht nu eenmaal niet. Gemak is daarbij dus uiterst belangrijk.

Rijcomfort

Rijcomfort speelt vooral een rol als je de fiets wilt gebruiken voor recreatieve doeleinden. Rijcomfort van een fiets hangt vooral af van de grootte van de wielen, de vering en de manier waarop het frame is samengesteld. Voor meer informatie kunt u de pagina Vouwfiets merken raadplegen.

Versnellingen

Of je een vouwfiets met versnellingen wilt, is meer een persoonlijke keuze, maar hangt natuurlijk ook af van het doel waarvoor je de fiets wilt gebruiken en de omgeving waarin je vooral fietst: heuvelachtig terrein, veel tegenwind door open vlakte. Denk hier vantevoren goed over na.

Aandrijving

Aandrijving van de fiets is een persoonlijke keuze. Houdt er wel rekening mee dat de keuze voor soort fietsketting, een cardanaandrijving, of een v-snaar mee afhangt van de tijd die je kunt besteden aan het fietsonderhoud. Een vouwfiets met fietsketting kost meer fietsonderhoud en gaat minder lang mee dan een fiets met een cardanaandrijving. Zie hiervoor ook het artikel Vouwfiets merken. Verder is het ook belangrijk of je meer of minder risico wil lopen op smerige vingers of kleren. Ook hierbij zal een fietsketting er minder goed van af komen.

Budget fiets

Ook belangrijk is budget fiets. Ook al heb je je keuze aan de hand van de vorige punten op een goede manier gemaakt, dan zul je voor jezelf op een rijtje moeten zetten welke punten het zwaarste wegen. Een fiets met ketting is aanzienlijk goedkoper vaak dan een fiets met cardanaandrijving.