Ontwikkeling van de vouwfiets

De ontwikkeling van de vouwfiets kent al een lange geschiedenis die nog niet is afgelopen.

Ontwikkeling onderdelen vouwfiets

Diverse onderdelen van de vouwfiets zijn steeds verder doorontwikkeld. Denk maar eens aan het frame, de manier van vouwen, het rijcomfort en de ontwikkeling van de elektrische vouwfiets.

Het filmpje geeft een vouwfiets weer uit de jaren 1960. Het verschil met de vouwfiets nu is groot.

Van 1964: opvouwbaar naar 2014: elektrisch

 

vouwfiets-elektrisch

 

Ontwikkeling frame

Vooral het frame van de vouwfiets heeft de laatste jaren de aandacht gehad van de fabrikanten. De belangrijkste ontwikkelingen daarin zijn een lichter frame, roestvaster en steviger.

Ontwikkeling pakket

Verder is er veel aandacht voor de compactheid van het pakket wat overblijft van de vouwfiets na het opvouwen. De vouwfiets moet met gemak in de kofferbak van de auto kunnen, makkelijk mee te nemen zijn in de trein en ook op de boot goed op te bergen zijn en verder is het belangrijk dat je bij het vouwen en het dragen geen vieze handen krijgt.

Ontwikkeling rijcomfort

Ook veel vooruitgang is te zien in het rijcomfort van de vouwfiets. De Birdy is hiervan een goed voorbeeld. In veel opzichten kan deze vouwfiets de gewone 28 inchfiets evenaren. Een vouwfiets zal altijd een vouwfiets blijven, ook in het rijcomfort en nooit de gelijke worden van een gewone fiets, al zal de afstand tussen deze twee soorten fietsen wel steeds kleiner worden.

Ontwikkeling elektrische vouwfiets

Verder moet ook de elektrische vouwfiets hier niet vergeten worden. Het aantal elektrische vouwfietsen is nog relatief klein, maar de ontwikkeling daarin gaat ook verder. Er zijn inmiddels speciale elektrische vouwfietsen te koop, maar ook is het mogelijk om een pakket aan te schaffen om van een gewone vouwfiets een elektrisch exemplaar te maken.