Elektrische vouwfietsen

De elektrische vouwfietsen die als beste uit de test kwamen zullen hieronder kort worden behandeld. Opvallend is wel, zoals ik in het artikel Vouwfiets merken al aangaf, dat alle geteste elektrische vouwfietsen van andere merken zijn dan de normale vouwfiets merken.

Qwic Smart-E4 Tour

Qwic Smart-E4 TourUit de test komt als positieve punten voor de Qwic Smart-E4 Tour fiets dat deze goede rijeigenschappen heeft, een moderne uitstraling en ook geschikt is voor lange mensen. Zonder trapondersteuning is de Qwic Smart-E4 Tour niet onderscheidend, maar  rijdt nog steeds prima. Met gebruik van motor is hij beresterk en supersnel en kan hij je verrassen in bochten. De motor van deze elektrische vouwfiets zit in het achterwiel verwerkt. Op het stuur zit een compact display. De actieradius van de Qwic Smart-E4 Tour steekt qua prestaties boven de gemiddelde elektrische vouwfiets uit met 70 km. Het gewicht van de Qwic Smart-E4 Tour is 21,5 kg, hij heeft 7 versnellingen en V-brake remmen.

De Crossfold FE 16 is bij de test van de elektrische vouwfietsen de andere fiets die met kop en schouders boven de andere vouwfietsen uitsteekt, naast de hierboven behandelde elektrische vouwfiets van Qwic. Als positieve punten kwamen uit de test van de ANWB het slimme ontwerp, goede allround eigenschappen en, niet onbelangrijk, makkelijk in- en uit te vouwen tot een lang en plat pakket waardoor de fietsmet name aan boord van schepen makkelijk op te bergen is.

Overigens zit op de Crossfold FE 16 een gashendel waardoor deze bij activering op dat moment wordt gezien als een snorfiets. Volgens de wet dient deze elektrische vouwfiets dan ook voorzien te worden van een kentekenplaatje en is er een verzekeringsplicht. En dien je in het bezit te zijn van een brommercerfiticaat als je erop rijdt.

De Crossfold FE 16 heeft zes versnellingen, een actieradius van 35-45 km, een Li-ion accu, een frame van staal, een geveerde voorvork en trommelremmen. Het gewicht van deze fiets is 25 kg.

Nimoto Handy

Nimoto HandyDeze elektrische vouwfiets kreeg in de test van de ANWB het predicaat “Voordelige keus”. Het is niet de goedkoopste van de test, maar omdat deze fiets over het geheel genomen goed presteert en qua prijs een stuk lager is, is hij zeker deze vermelding waard, aldus het testteam van de ANWB. Als goede kenmerken worden dan ook genoemd een goede prijs/kwaliteitverhouding en een solide fiets. De fiets lijkt wat aan de kleine kant te zijn voor lange mensen (boven de 1.90 m). De fiets heeft een uitneembare lithium accu en een losse lader. De actieradius is ongeveer 35 km. Het frame van de Nimoto Handy is van aluminium, v-brake remmen voor en achter, 7 versnellingen, gewicht van deze elektrische vouwfiets is inclusief de accu 21 kg.