Fietssloten merken

Er zijn talloze fabrikanten die fietssloten maken (bijvoorbeeld de Hema verkoopt ook fietssloten), maar niet alle fietssloten zijn even goed (zoals hierboven al is gebleken). Van alle geteste fietssloten met keurmerk kun je een uitgebreide lijst vinden op de website van Stichting Art. Het komt af en toe voor dat een eerder goedgekeurd slot toch niet zo veilig en anti-diefstal is als TNO zegt. De praktijk leert, dat dieven vaak andere maatstaven hanteren en andersoortig gereedschap dan TNO gebruikt bij het testen. In principe kun je er wel van uitgaan dat het keurmerk er niet voor niets is. De bekendste fietssloten merken die goedgekeurde fietssloten in de collectie hebben, zijn:

  • Abus
  • AXA
  • Pro-tect

Fietssloten Abus

Abus is een zeer bekend merk fietsslot. In de lijst van de Stichting ART vind je ook een flink aantal sloten die voldoen aan het keurmerk voor goede sloten. Van het merk Abus zijn verkrijgbaar kettingsloten, ringsloten, een vloer- en muuranker, vouwsloten, remschijfsloten en beugelsloten. Van alle vermelde sloten zijn er diverse modellen en prijzen.

fietsslot abus kettingslot

Voorbeelden fietssloten Abus

Een voorbeeld van een kettingslot van Abus is het Abus kettingslot Iven met een lengte van 110 cm (zie afbeelding). Dit is een kettingslot waarvan de schakels van de ketting goed beschermd zijn en daardoor geen lakschade op de fiets veroorzaken, verder is het slot voorzien van een prima cilinder, waardoor het slot ook minder gevoelig is voor lockpicking. Dit is een ART2 slot en kost € 60.

Fietssloten merken AbusEen ander wat goedkoper slot van Abus is kettingslot Ionus 8900/95 ook met ART2 keurmerk. Deze kost rond de € 45. Kettingslot Ionus is leverbaar in rood en zwart en heeft schakels van 8 mm dik gehard staal. Ook dit slot heeft het ART 2 keurmerk.

Een voorbeeld van een goed Abus ringslot is de Abus Amparo 485 LH voor ongeveer € 20. Alle geteste en goedgekeurde ringsloten zijn ART 2 sloten.

fietssloten merken Een ander soort slot van Abus, welke ook het ART 2 keurmerk heeft, is het vouwslot Abus  Bordo Granit X-plus 6500/85 vouwslot. Ook dit vouwslot is een voor de verzekeringen geaccepteerd slot. Doordat het vouwslot scharnierend is, biedt het veel flexibiliteit voor het vastzetten van je fiets aan een paal of een ander vast voorwerp op straat. Het slot kan goed opgevouwen worden en past in een makkelijk mee te nemen tasje. Het gewicht van het slot is slechts 1,6 kg. De cilinder is goed bestendig tegen lockpicking. Het geharde staal van het slot is 5,5 mm dik.

De bekendste en meest gebruikte ringsloten zijn van Axa afkomstig. Axa Defender en Axa Solid worden al uitgebreid behandeld op desbetreffende pagina’s. Van de sloten van Axa staan vooral de ringsloten en een aantal kettingsloten in de lijst.

Een voorbeeld van een goed kettingslot is de Axa Cherto Compact 95. Deze heeft 2 sterren en de prijs ligt iets onder de € 40.

fietssloten merk axa

Een ander kettingslot is de Axa Procarat Compact. Dit kettingslot heeft vier sterren in de lijst van de Stichting Art. Dit kettingslot is goedgekeurd voor brommer, scooter en motorfiets. De ketting bevat schakels van 10,5 mm dik, is verkrijgbaar in 105 cm en 130 cm. De prijs van dit kettingslot ligt rond de € 60.

De bekendste en meest gebruikte ringsloten worden verder behandeld op de pagina Axa Defender en Axa Solid

Fietssloten Pro-tect

Pro-tect is een voordelige keuze qua fietssloten. Het is een eigen merk van een Nederlandse groothandel. Het feit dat een aantal sloten ook in de lijst van Stichting ART voorkomen, geeft aan, dat het hier niet om een lage kwaliteit gaat. De sloten worden ook in de fabrieken gemaakt waar ook de A-merken (zoals bijvoorbeeld Axa) worden gemaakt.

Kettingslot van Pro-tect met artikelnummer 419161 is een kettingslot met ART 2-keurmerk. De schakels van het slot zijn van 8,45 mm gehard staal. Het kettingslot is zwart/blauw van kleur kan geleverd worden met een lengte van 1.00 m en 1.20 m.  Het slot is zeer vriendelijk geprijsd. De prijs voor de versie van 1.00 m ligt namelijk onder de € 30. Prettige bijkomstigheid is dat het slot wordt geleverd met drie sleutels, evenals alle kettingsloten en het goedgekeurde beugelslot van Pro-tect

fietssloten merken

Een ringslot van Pro-tect met 2 sterren is het afgebeelde ringslot. Deze wordt overigens zowel onder de naam Starry als onder de merknaam Pro-tect geleverd. Het ringslot heeft een slotpen die 10,2 mm dik is en wordt geleverd met 2 sleutels. Dit ringslot is trouwens leverbaar in de kleuren geel, wit, zwart, paars en groen.