Fietszadel

fietszadelHet belangrijkste onderdeel van je fiets misschien wel is het fietszadel. Iedereen heeft wel een keer last van zadelpijn gehad. Een comfortabel fietszadel is dan ook erg belangrijk. Dit artikel gaat in op de verschillende soorten fietszadels (een greep daaruit) en geeft aan wat je van het fietszadel wel en niet kunt verwachten. Belangrijk bij het kiezen van een zadel is het materiaal, het model en de zadelpen. De beste keuze voor een zadel kun je het beste maken als je op je fiets gereden hebt met het zadel. Niet iedere fietsenhandelaar geeft die mogelijkheid. Informeer daarnaar. Een fietsenhandelaar die mountainbikes of andere sportieve fietsen verkoopt, zal hier meer service bij bieden.

Fietszadels

Kunststof zadels voor een fiets kunnen misschien lekker zitten, maar ze gaan op een langere rit of bij een hoge temperatuur buiten, toch vaak broeierig en zweterig aanvoelen. Geen prettig gevoel als je nog een stuk moet fietsen. De meest gangbare materialen voor fietszadels zijn:

  • kunststof
  • leer
  • gel

Kunststof fietszadel

Een kunststof fietszadel heeft als nadeel, zoals ook hiervoor al gezegd, dat ze broeierig kunnen worden, weinig meegeven en snel kapot kunnen gaan. Kunststof wordt ook weinig meer gebruikt voor fietszadels.

Een leren fietszadel heeft als groot voordeel dat het helemaal naar je lichaam en je houding gaat staan en daardoor optimaal ondersteunt. Het grote nadeel van een leren fietszadel is dat het zo’n duizend kilometer fietsen kan duren voordat dit ook echt zo is. Verder mag je een leren zadel ook niet nat laten worden, dus je fiets niet in de regel laten staan. Belangrijk is dat je vooraf bedenkt dat een leren fietszadel ook onderhoud vraagt. Je moet hem regelmatig invetten om hem soepel te houden. Leren zadels gaan een leven lang mee.

Gel fietszadel

Een gel fietszadel is op dit moment erg populair. Een gel fietszadel is niet duur, zit comfortabel, kost geen onderhoud en heeft een ventilerende werking, waardoor het ook niet broeierig gaat aanvoelen zoals een kunststof zadel dat kan doen.

Een goed zadel heeft een draagvlak wat voldoende breed is en waarvan de neus (voorkant van het zadel) smaller is. Het zadel moet lang genoeg zijn. De neus van het zadel zorgt ervoor dat je lichaam en je fiets in beter in balans zijn. Een zadel moet het lichaam op de juiste plaats ondersteunen. Omdat bij een vrouw de zitbotjes iets verder uit elkaar staan dan bij mannen, is een dameszadel vaak iets breder en heeft een kortere, smallere neus (zie foto).

De keuze voor het model van het zadel heeft ook te maken met de houding die je op de fiets hebt. Op een mountainbike of een racefiets of een ander model fiets waar je meer voorovergebogen op zit, kun je beter kiezen voor een langer, smaller model, omdat anders je benen tegen het zadel aan gaan schuren. Heb je een model waarop je rechtop zit, dan kun je beter kiezen voor de wat bredere modellen, omdat het zadel juist in die houding het meeste gewicht moet dragen.

Het gebeurt vaak dat de fietsenhandelaar je aanraadt om voor een comfortabele manier van fietsen te kiezen voor een fiets waarop je rechtop kunt zitten. Toch is het beter, ter voorkoming van zadelpijn, om te kiezen voor een licht gebogen houding, zodat je gewicht niet vol op het zadel komt te rusten, maar ook deels naar voren op het stuur. Zadelpijn komt bij racefietsers nauwelijks voor omdat ze vrijwel geen gewicht meer op het zadel hebben door een ver voorovergebogen houding.

Zadelpennen

fietszadel zadelpen met veerEen zadelpen is een buisje waar het zadel op bevestigd is. De buis wordt uiteindelijk in het frame gestoken en daar vastgezet. Je hebt bij zadelpennen de keuze uit verende zadelpennen en niet verende zadelpennen. Bij de meeste simpele standaard fietsen zal de fabrikant vaak kiezen voor een vaste zadelpen. Het nut van een verende zadelpen is vooral het hogere comfort, de vering vangt klappen op op onregelmatige ondergronden. Soms is het handiger als je vaak rijdt op onregelmatige ondergronden om te kijken naar andere, bredere banden of met zachtere banden te rijden.