Fiets kopen
Een nieuwe fiets kopen is geen alledaagse bezigheid. Het kan zijn dat je fiets kapot is en dus zo snel mogelijk vervangen moet worden. Het kan ook zijn dat je je voorgenomen hebt om sportiever te worden en meer te gaan fietsen of langere fietstochten te gaan maken (het doel van het fietsen is dus veranderd). Of je wilt gewoon een nieuwe fiets, omdat je de oude zat bent en gewoon een andere fiets wilt.
Voor iedere activiteit een fiets
Voor iedere activiteit een fiets. Dat klopt. Er zijn talloze soorten fietsen, van talloze merken met talloze specificaties. Waar moet je nu op letten als je een nieuwe fiets koopt? Bij die keuze gaan we je helpen. In dit artikel gaan we in op alles waar je aan moet denken wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe fiets.
Eén ding is in ieder geval heel belangrijk als je een fiets gaat kopen: maak een proefrit op je aanstaande fiets. En dan niet een ritje van de ene lantaarnpaal naar de andere voor de winkel, maar probeer echt een rondje te rijden erop of vraag of je de fiets voor een uurtje mag uitproberen. Sommige fietsenwinkels verhuren ook de fiets die je van plan bent om te kopen. Ook dat kan een goede optie zijn, bijvoorbeeld als je een elektrische fiets wilt kopen die je goed wilt uitproberen.
Doel van de fiets
Allereerst bepaal je wat je met je fiets wilt gaan doen:
- woon-werkverkeer (bijv. vouwfiets, stadsfiets, omafiets, elektrische fiets);
- boodschappen doen (bijv. omafiets, transportfiets);
- kinderen vervoeren (bijv. bakfiets, fiets met fietskarretje, moederfiets, stadsfiets met lage instap);
- lange fietstochten (bijv. hybride fiets, elektrische fiets, ligfiets);
- mountainbiken/sportfiets (bijv. mountainbike, bmx, beach cruiser);
- snelheid maken (bijv. racefiets, ligfiets).
Het fietsdoel wat je voor ogen hebt, bepaalt namelijk ook wat er op je fiets moet komen qua versnellingen, remmen, bagagedrager, etc. Behalve dat het doel het soort fiets bepaalt, kan het in sommige gevallen ook meebepalen hoe de fiets verder uitgerust is en welke onderdelen je erop wilt hebben. Ben je namelijk van plan om lange toertochten in een bergachtig eenzaam gebied te gaan maken, dan moet je er altijd rekening mee houden dat je pech onderweg kunt krijgen en in dat geval de defecte onderdelen van je fiets gemaakt of vervangen kunnen worden. Heb je het doel van je fiets bepaalt, dan is een volgende logische stap bekijken hoeveel geld je aan je fiets wilt of kunt uitgeven.
Budget voor fiets
Hoeveel geld heb je beschikbaar of wil je aan je fiets uitgeven? Het is handig om van tevoren een minimum en een maximum voor jezelf te bedenken en dan te bekijken, bijvoorbeeld eerst op internet, wat de mogelijkheden daarmee zijn. Aan de hand van wat je daar vindt, kun je vooraf al zien of je budget voor de fiets die je in gedachten hebt, wel realistisch is.
Pin je ook van tevoren niet teveel vast op het type fiets wat je in gedachten hebt. Het kan altijd zijn dat de fietsenhandelaar, die bekend is met alle ins en outs van de fietsen die hij verkoopt, je aanraadt om bijvoorbeeld geen mountainbike te kopen, maar een hybride fiets, omdat deze volledig aan je doel beantwoordt. Ook heeft deze een betere kijk op de door hem aangeboden merken en heeft een fiets van een minder bekend merk misschien net even iets extra’s en is minstens net zo goed als een zelfde soort fiets van een (voor jou) bekend merk met een hogere prijs.
Waar ga je je fiets kopen?
Er zijn legio plekken waar je je fiets kunt kopen en waar je goed, of minder goed of helemaal niet geadviseerd wordt. Fietsen zijn te koop bij de fietsenwinkel, warenhuizen (ook de kleinere zoals Halfords), bouwmarkten, internet. Het verschil zit hem behalve in de mate van advisering en de prijzen, ook in de service.
De service en het advies zijn bij de vakhandel (uiteraard) het grootst. Veel fietsenwinkels hebben helaas maar een beperkt aanbod aan fietsmerken, maar er zijn ook fietsenwinkels die alle merken verkopen. Verder bieden veel fietsenwinkels ook gratis servicebeurten bij aankoop van een nieuwe fiets. Dit zul je bij warenhuizen/bouwmarkten en online fietsenwinkels vrijwel niet tegenkomen. Een ander aandachtspuntje bij het kopen op internet van je fiets is dat je deze fietsen vaak voor een deel zelf in elkaar zult moeten zetten. Let daarop als je een fiets via internet besteld.
Als je op zoek gaat naar een fiets, beperk je dan niet tot één winkel. Bezoek meerdere winkels, kijk op internet en houd de folders in de gaten voor aanbiedingen van het soort fiets wat je voor ogen hebt. Vergelijk prijzen, maar bedenk wel wel dat een goed advies en een goede service goud waard is.
Fiets kopen aandachtspunten
Bij het kopen van een fiets zijn er een aantal onderdelen waar je extra aandacht voor moet hebben, zoals:
- framemaat van de fiets
- zadel
- stuur
- remmen
- versnellingen
Fiets Framemaat
De framemaat is erg belangrijk als je een fiets gaat kopen. De framemaat is de lengte van de buis die onder je zadel zit. Koop je een fiets met een te hoog frame, dan kun je dit natuurlijk nog wel aanpassen door je fietszadel lager te zetten. Maar ook dat heeft zijn beperkingen. Een fiets waarvan het frame de juiste hoogte heeft, fietst lekker, je knieën komen niet tegen je stuur aan en je kunt met je voeten voldoende bij de grond als je nog op je zadel zit.
De framematen van damesfietsen lopen meestal van 51 tot 61 cm en voor herenfietsen van 54 tot 66 cm. Lees verder bij Fietsframe voor een overzicht en een methode voor de juiste maat bij jouw lengte. Natuurlijk kun je dit ook altijd navragen bij de fietsenvakman. Deze kan precies bekijken welke framemaat voor jou het meest geschikt is.
Fiets zadel
Iedere fiets die je bij de fietsenmaker koopt heeft standaard een fietszadel erop zitten. Dat wil niet zeggen dat dit ook voor jou het goede fietszadel is. Er zijn bijvoorbeeld verschillen tussen dames- en herenzadels, omdat de zitbeentjes van een vrouw wat verder uit elkaar liggen dan bij een man. Een vrouwenzadel is daarom altijd breder.
Waar moet je op letten bij het fietszadel, waarom is een zadel zo belangrijk? Allereerst kun je met een goed zadel ervoor zorgen dat je geen zadelpijn of weinig zadelpijn krijgt bij grotere fietstochten. Een goed bij jou passend fietszadel is groot genoeg, maar niet te groot, past bij het type fiets (een mountainbike en een racefiets hebben vaak een smaller zadel dan een omafiets en niet zonder reden) en bovenal zit deze lekker. Samengevat kun je zeggen dat de verschillen in fietszadels te vinden zijn in materiaal, vormgeving en goed moet passen bij de houding die je op je fiets hebt. Meer informatie hierover vind je op de pagina Fietszadel. Als laatste kun je je afvragen of een zadel met een verende zadelpen (vaak duurder) echt nodig is bij het doel wat je met je fiets voor ogen hebt.
Fiets stuur
Waarom extra aandacht voor het stuur. Een stuur bepaalt de houding die je op je fiets aanneemt. Fiets je graag rechtop zittend, dan zul je de keuze voor een mountainbike toch eens grondig moeten her overwegen. Er zijn wel twee type sturen voor een mountainbike, maar er is nog steeds een groot verschil tussen rechtop fietsen en op een mountainbike fietsen. Een optie voor een aangepast stuur op de door jou beoogde fiets is vrijwel nooit aanwezig.
Fiets remmen
Een fiets moet een rem hebben, dat staat vast en is ook zo geregeld in de wet. Maar er zijn allerlei soorten fietsremmen en daar hangen ook verschillende prijskaartjes aan. Er is namelijk meer op de markt dan een keuze tussen handrem en terugtraprem. Vooral in de handremmen zijn er heel veel variaties mogelijk met verschillende prijzen. Heb je een fiets die intensief gebruikt zal gaan worden op bepaalde terreinen, dan is het zeker handig om je vooraf goed te oriënteren op de mogelijkheden. Deze vind je onder andere op de pagina Fietsremmen. Gebruik je je fiets minder intensief dan voldoen de normale fietsremmen.
Fiets versnellingen
Een versnelling op je fiets lijkt altijd wel handig, maar is het ook echt nodig? Het voordeel van versnellingen is dat je wat makkelijker vooruitkomt, ook al is je fiets zwaarbeladen (met bijv. bagage of kinderen). Verder is het handig om een fiets met versnellingen te hebben als je veel door heuvelachtig terrein rijdt, of regelmatig wat langere fietstochten. Speelt dit niet, dan heb je over het algemeen geen versnellingen nodig of kun je kiezen voor een laag aantal (vaak 3, 7 of 8 versnellingen).
Op hybride fietsen zitten meestal meer versnellingen, maar het aantal hangt nog steeds af van het doel van de fiets. De keuze loopt uiteen van 7 versnellingen tot 27 versnellingen, waarvan een fiets met 7, 8 of 11 versnellingen met een naafversnelling is uitgerust en een fiets met 21, 24 of 27 versnellingen met een derailleurschakeling.
Zie voor verdere informatie over de hybride fiets ook het artikel Hybride fiets.
Voor racefietsen kies je eigenlijk altijd voor versnellingen op de fiets. De afweging die je dan maakt voor wat betreft het aantal hangt ook hier weer af van het terrein waar je vaak rijdt en daarnaast ook van de snelheid die je wil maken. N.B. Sinds een tijdje is er ook een naafversnelling op de markt die hoewel vrij duur, ook erg handig is als je iets meer wil, maar geen derailleurversnelling: De Rohloff naafversnelling.
Bekijk meer informatie over Fietsversnellingen.
Kopen elektrische fiets
Realiseer je vooraf dat een elektrische fiets kopen een stuk duurder is dan een gewone fiets. Fiets je echter iedere dag, bijvoorbeeld naar je werk, een fiks aantal kilometers, dan kan een elektrische fiets zeker de moeite waard zijn. Bekijk eventueel de mogelijkheden voor deelname aan de fietsregeling via je werk.
Alle bovenstaande informatie geldt ook als je een elektrische fiets koopt, maar dit is niet het enige. Bekijk de pagina Elektrische fiets kopen voor tips over het kopen van een elektrische fiets.