Snelbinder

Een snelbinder is vrij makkelijk te verdelen in twee soorten. De snelbinder die je op je fiets vast bevestigd en de snelbinder die los mee te nemen zijn. Overigens kun je nog een derde soort hierbij denken: de snelbinder voor op een transportdrager voorop de fiets. Ook deze zal hieronder aan de orde komen.

Snelbinder aandachtspunten

Aandachtspunt voor het kopen van een snelbinder is dat je erop let dat ze voldoende lengte hebben voor bevestiging op je fiets, zeker als het gaat om vaste snelbinders. Er bestaat een speciale snelbinder voor de elektrische fiets. Verder moet het materiaal elastisch genoeg zijn, maar ook weer niet te elastisch. De grootste verschillen daarin zitten zitten in de rubberen snelbinders, niet zo elastisch maar wel kwalitatief goed en de stoffen snelbinders (triobinders bijvoorbeeld). Veel elastischer, maar soms iets minder in kwaliteit, omdat ze wat sneller uitgerekt zijn. De snelbinders moeten van goede kwaliteit zijn en niet al te snel scheuren en ook goed weerbestendig zijn. Voor losse snelbinders, vaak spin genoemd is het belangrijk dat je ze goed vast kunt haken en ook je fiets voldoende mogelijkheid daarvoor biedt.

Snelbinders-vaste bevestiging Gazelle bevestiging

Snelbinders voor vaste bevestiging

Snelbinders die vast op je fiets bevestigd zijn, horen vaak bij de prijs van een nieuwe fiets, maar niet altijd. Het is ook relatief gemakkelijk om een snelbinder zelf op een fiets te bevestigen. De keuze hierin is ook groot. Vooral de triobinders vind je veel standaard op de fiets bij aankoop.

 

 

Snelbinders-vaste bevestiging Gazelle powervision

Let er wel op bij het kopen dat je snelbinders koopt die het juiste type bevestiging voor jouw fiets hebben. Dit kan namelijk per fiets verschillen.

 

 

 

Snelbinders-vaste bevestiging Gazelle new edge

Gazelle heeft bijvoorbeeld snelbinders van het zelfde type, maar met verschillende bevestigingshaken voor verschillende fietsen.

 

 

 

 

Snelbinders-vaste bevestiging triobinderDe meeste snelbinders bestaan uit drie binders die samenkomen in een ring waarmee de snelbinders op de fiets worden bevestigd, de zogenaamde triobinders. Een andere versie is een snelbinder met twee binders. De binders van deze snelbinder zijn meestal wat breder dan de binders van een triobinder. De maat van de snelbinder hangt af van de wielmaat. Kijk deze dus na voordat je een snelbinder koopt.

Snelbinder zonder bevestiging

Snelbinders-losse bevestiging hakenMet een snelbinder zonder bevestiging bedoelen we een snelbinder die je los mee kunt nemen als je ze nodig denkt te hebben. De meeste van die snelbinders (ook wel spin genoemd) zijn voorzien van grote haken aan de uiteindes waarmee je de snelbinder op je fiets kunt vastzetten. Het is uiteraard wel belangrijk dat je daarvoor aanknopingspunten hebt op de fiets. Let ook altijd goed op dat de snelbinders goed vasthaken. Een losspringende haak kan voor gevaarlijke situaties zorgen.

Snelbinders-Widek zonder bevestigingVan het merk Widek is er een losse snelbinder die je op de fiets vastklikt in plaats van een haak gebruikt. Het voordeel hiervan is dat de haak niet zomaar kan losschieten.