Fiets in het vliegtuig

Het meenemen van een fiets in het vliegtuig is redelijk eenvoudig te regelen. Een fietsdoos of fietshoes is meestal wel verkrijgbaar bij de fietswinkel. Met een beetje geluk heeft je fietsenwinkel nog dozen staan van nieuwe fietsen die net binnen zijn gekomen en mag je er zo een meenemen.

  • Ga ruimschoots voordat je op reis gaat achter een fietsdoos of fietshoes aan (afhankelijk van wat de vliegmaatschappij als verpakking voor je fiets aanraadt).
  • Neem altijd de voorwaarden mee naar het vliegveld. Het gebeurt nog wel eens dat het grondpersoneel niet precies op de hoogte is van de verpakkingsvoorwaarden.
  • Fietsdozen en fietshoezen zijn de koop bij de Fietsvakantiewinkel, de Vakantiefietser, Halfords (ze heten daar fietspyama en kosten ongeveer 20 euro) en vraag eens naar een doos bij de fietsenwinkel; vaak willen ze die graag kwijt.
  • Houdt rekening met extra kosten voor het meenemen van je fiets in het vliegtuig. Vaak valt een fiets onder het totale gewicht wat je op een vliegreis mag meenemen, meestal dus 20 kg per persoon. In veel gevallen zul je met je gewone bagage boven dat gewicht uitkomen.
  • Wil je een racefiets meenemen in het vliegtuig, maak dan eventueel gebruik van een fietskoffer (zie afbeelding).

Fietsdozen en fietshoezen

Voor het verpakken van je fiets kun je zowel gebruik maken van een fietshoes als een fietsdoos. Het voordeel van een fietshoes is dat je deze makkelijk mee kunt nemen als je in het land van aankomst gebruik wil maken van je fiets. Nadeel is dat een fietshoes je fiets wat minder goed beschermen. Een fietsdoos is tegen betaling van ongeveer 20 euro te koop op het vliegveld bij de KLM. Online kom je prijzen van 30 euro tegen. Er zijn overigens ook genoeg fietsers die hun fiets in plaats van in een speciale fietsdoos of fietshoes verpakken in bubbeltjesplastic of bijvoorbeeld laminaatfolie. Check wel altijd bij je vliegmaatschappij of dit ook toegestaan is.

Overzicht voorwaarden per vliegmaatschappij

Check altijd ruim vooraf of de voorwaarden die hieronder staan nog steeds van toepassing zijn. Ondanks het feit dat de website regelmatig wordt geupdate, kan het altijd voorkomen dat er tussentijds toch nog wat verandert.

  • Air Berlin (www.airberlin.com)
    Verpakken fiets: stuurwiel parallel met frame, pedalen naar binnen gedraaid, verpakt in een hoes. Bagage moet vooraf aangemeld worden tijdens de online-reservering of tot 48 uur voor de vertrekvlucht onder ‘Extra’s bij de vlucht’.
    Check de website bij boeking voor de exacte voorwaarden.
  • Air France (www.airfrance.nl)
    Verpakken fiets: pedalen eraf halen, het voorwiel demonteren en aan het frame vastmaken, stuur draaien, zodat deze parallel aan het frame zit, fiets in een cartonnen of hard plastic doos verpakken van 120 cm x 90 cm. Op het vliegveld zijn deze dozen tegen een meerprijs verkrijgbaar. Voor deze bagage moet extra worden betaald. Check de website bij boeking voor de exacte voorwaarden.
  • Alitalia (www.alitalia.com)
    Een fiets is voor Alitalia onder de normale bagage en ook onder het normale bagagegewicht wat je in totaal per persoon mag meenemen (23 kg). Op de site is niets te vinden over het verpakken van de fiets. Uitzondering op de regel is de tandem. Kij kop de site voor de exacte voorwaarden en bij twijfel even contact zoeken met de vliegmaatschappij. Check de website bij boeking voor de exacte voorwaarden.
  • British airways (www.britishairways.com)
    Fietsen worden geaccepteerd door British Airways tot een lengte van 190 cm en moeten worden verpakt in een herkenbare fietsentas of fietsendoos, die liefst ook extra bescherming biedt. De pedalen moet je verwijderen of omhoogzetten. Het stuur een kwartslag draaien en de banden leeg laten lopen. Check vooraf nog even de voorwaarden. Wat betreft de kosten, valt een fiets onder het bagagevrijdom, al wordt wel aangegeven dat een gewicht boven de 23 kg wordt aangemerkt als zware bagage waarvoor extra kosten worden berekend. Check de website bij boeking voor de exacte voorwaarden.
  • Czech airlines (www.csa.cz)
    Fietsen moeten worden verpakt in beschermende verpakking, een fiets wordt als 1 stuk bagage gezien. De pedalen moet je demonteren en het stuur in de lengterichting van het frame draaien. Een fiets is voor Czech airlines een speciaal stuk bagage die goedgekeurd moet worden. Inchecken van een fiets moet worden gedaan bij de Oversize Baggage counter. Er worden extra kosten voor gerekend. Check de website bij boeking voor de exacte voorwaarden. .
  • Easyjet (www.easyjet.com)
    Ieder stuk bagage mag bij Easyjet niet meer dan 32 kg wegen. Dit geldt ook voor fietsen. Voor bagage zwaarder dan 20 kg worden extra kosten in rekening gebracht. Voor een fietskoffer geldt sowieso een toeslag. Per boeking mag je 6 fietsen meenemen en per passagier (volwassenen en kinderen) 1 fiets. Fietsen moeten worden verpakt in een speciale fietskoffer of tas, 1 fiets per koffer of tas, stuur draaien in de lengterichting en de pedalen opklappen of demonteren. Fietsen met hydraulische vering of remsystemen zijn toegestaan. Check de website bij boeking voor de exacte voorwaarden.
  • Iberia (www.iberia.com)
    Fietsen moeten worden verpakt in fietsdozen. Iberia heeft hiervoor een doos beschikbaar ad 20 euro (formaat 131 x 72 x 21 cm. Heb je voor je fiets een grotere doos nodig, dan moet je daar zelf voor zorgen. Op de site is niets te vinden over een maximaal formaat wat je fiets mag hebben. De pedalen moeten worden gedemonteerd of omhoog worden gezet, het stuur in de lengterichting van het frame draaien, de lucht uit je banden laten lopen. Er is een toeslag geldig van 75 euro, te betalen op het vliegveld. Voor een aantal landen is een ander tarief geldig. Iberia geeft verder nog aan dat ze het recht heeft om de bagage te weigeren en dat deze dan volgens andere tarieven met een vrachtvliegtuig wordt meegenomen. Check de website bij boeking voor de exacte voorwaarden.
  • KLM (www.klm.com)
    Zowel fietsen als tandems kunnen worden meegenomen, verpakt in een geschikte verpakking of fietsdoos. Stuur in de richting van het frame draaien, pedalen en andere uitstekende onderdelen verwijderen en de banden leeg laten lopen. Op het vliegveld zijn bij KLM fietsdozen verkrijgbaar voor 20 euro (formaat 176,5 x 23 x 101,5 cm). Een fietsdoos van KLM weegt 4,5 kg. Voor het vervoer van een fiets moet je vooraf reserveren. Exacte tarieven worden niet gegeven bij de KLM. Dit kun je checken door je bestemming op de website in te voeren. Check de website bij boeking voor de exacte voorwaarden.
  • Lufthansa (www.lufthansacom)
    Bij Lufthansa hoef je in principe geen toeslag te betalen als je fiets binnen het bagagevrijdom gewicht valt. Voor de voorwaarden daarvoor (er wordt onderscheid gemaakt tussen de verschillende klassen in het vliegtuig qua vrij gewicht) kun je vinden op de website van Lufthansa. Er worden geen verpakkingseisen aangegeven op de site. Informeer rechtstreeks daarnaar. Voor een fiets moet je binnen 24 uur na je boeking contact opnemen voor reservering daarvan. Lufthansa geeft wel aan dat ze deze alsnog kunnen weigeren. Check de website bij boeking voor de exacte voorwaarden.
  • Olympic airways (www.olympicair.com)
    Bij Olympic airways valt een fiets onder de categorie medium sportbagage. Het maximale gewicht en formaat voor deze categorie is 15 tot 32 kg en een totale lengte van 1.41 tot 2.00 m. Fietsen moeten worden verpakt in een stevige kartonnen doos, waarbij de pedalen moeten worden verwijderd, de banden leeg moeten zijn en het stuur in de lengterichting gedraaid. Het meenemen van je fiets moet je uiterlijk 48 uur van tevoren laten weten, zodat het vervoer bevestigd kan worden. Reis je met de Bombardier Q-400 dan is het zeker vooraf zaak om het meenemen van je fiets te laten bevestigen. Het kan zijn dat je gevraagd wordt om een formulier te tekenen waarmee je aangeeft dat je zelf volledig verantwoordelijk bent voor het vervoeren van je fiets. (Limited Release Form). Check vooraf nog even de voorwaarden. In principe hoef je geen toeslag voor het meenemen van je fiets te betalen, tenzij je daarmee het totaalgewicht aan bagagevrijdom overschrijdt. Check de website bij boeking voor de exacte voorwaarden.
  • Ryan air (www.ryanair.com)
    Het maximumgewicht voor een fiets is 30 kg. Deze bagage mag los van je persoonlijk toegestane hoeveelheid bagage worden meegenomen tegen bijbetaling van 50 euro per item per enkele vlucht. Fietsen moeten in een beschermende doos of tas worden verpakt. Elektrische fietsen kunnen niet worden vervoerd. Houd ook voor deze vliegmaatschappij aan dat je de pedalen demonteert of omhoog zet, het stuur draait in de lengterichting en de banden leeg laat lopen. Check de website bij boeking voor de exacte voorwaarden.
  • Swiss Air (www.swissair.com)
    Voor fietsen moet vooraf bij Swiss Air worden gereserveerd. Per persoon mag 1 fiets worden meegenomen, geen elektrische fietsen. Op Europese vluchten wordt hiervoor 50 euro in rekening gebracht. Check dit nog even precies ruim voor vertrek. Op de site wordt niet expliciet gemeld hoe je de fiets moet verpakken, wel is er een advies om je fiets te verpakken in een kartonnen doos. Check de website bij boeking voor de exacte voorwaarden.
  • Transavia (www.transavia.com)
    Bij Transavia kun je zowel bij boeking aangeven dat je bijzondere bagage (fiets) wilt meenemen, maar dit mag je ook later doen. Houd er rekening mee dat Transavia slechts een beperkt aantal fietsen per vlucht kan meenemen. Boek je fiets dus op tijd, zeker in het hoogseizoen. Transavia raadt aan om de fiets te verpakken in een fietsdoos of fietskoffer, stuur gedraaid in de lengterichting, banden leeg en opgeklapte of gedemonteerde pedalen. Fietspompen die zijn voorzien van CO2 patronen worden niet meegenomen. Elektrische fietsen mogen wel mee, maar alleen met een droge accu. Toeslag is 40 euro per enkele reis. Check de website bij boeking voor de exacte voorwaarden.