Fiets voorvorken

voorvork

De fiets voorvork is het deel van de fiets dat aan het voorwiel vastzit en contact heeft met het stuur. De voorvork zorgt ervoor dat je je fiets kunt besturen. Om dat te regelen draait de voorvork in het zogenaamde balhoofd (twee lagers die ten opzichte van elkaar kunnen draaien). Er bestaan twee types voorvorken: stijve voorvorken en verende voorvorken. Houd er rekening mee als je zelf een voorvork aanschaft dat je ook kijkt naar de remmen die je op je fiets gebruikt. Niet iedere combinatie van voorvorken en remmen is mogelijk. Ook is het belangrijk om rekening te houden met de doorsnede van de stuurbuis en het balhoofd (de lagers dus).

Stijve voorvorken

Stijve voorvorken worden het meest gebruikt en zijn geschikt voor fietsers die vooral effen wegen berijden (dus niet over ruw terrein). Dat zijn onder andere racefietsers en triatlon fietsers. Stijve voorvorken zijn voor racefietsen vaak gemaakt van lichtgewicht materialen als aluminium of carbon. Toch zijn er sinds kort ook mountainbikes met stijve (of zoals een mountainbiker het wel noemt “starre”) voorvorken. Deze gebruikt men op de 29er mountainbikes, oftewel de mountainbikes die een 29 inch wiel hebben. De grootte van het wiel en de gebruikte dikke banden zorgen voor voldoende demping en het gebruik van carbon voor de voorvork zorgt voor een lichtgewicht. Wel geeft men bij deze fietsen aan, dat ze niet op al te ruig terrein moeten worden gebruikt, omdat het dempen van schokken anders alsnog te gering is.

Verende voorvorken vangen beter schokken op van het rijden op oneffen wegen en zijn vooral geschikt voor mountainbikers die met name off-road rijden. Verende voorvorken hebben veren en schokdempers.