Handvatten fiets
Goede handvatten voor de fiets zijn heel belangrijk om goed grip te houden op je stuur, maar dus ook op de weg. Handvatten voor de fiets zijn er in veel materialen, maten en er zijn voor kinderen speciale handvatten te koop. Kinderen verliezen sneller de grip dan volwassenen en voor hun zijn de grote volwassen handvatten dan ook niet geschikt.
Handvatten fiets aandachtspunten
Op iedere fiets die je koopt in de winkel of online zitten handvatten. Of dit ook de juiste exemplaren voor jou zijn en of je ze prettig vindt, blijkt vaak pas in de praktijk. Kinderfietsen staan erom bekend dat ze in veel gevallen niet de juiste handvatten hebben, op een paar uitzonderingen na. Wat bij een kinderfiets vaak niet goed is aan de handvatten is dat ze te lang zijn en aan het uiteinde geen verdikking hebben. Belangrijk is in ieder geval dat je er goed grip op hebt en daarnaast dat ze op het stuur van je fiets passen. De doorsnede van de stuurstang kan nog wel eens verschillen. Meet dit, als je nieuwe wilt kopen vantevoren op, of neem je fiets mee naar de vakhandel.
Handvatten fiets modellen
Handvatten fiets kindermodellen
Voor kinderen zijn er speciale kinderhandvatten te koop. Belangrijk aandachtspunt is dat ze voldoende grip geven, niet te groot zijn voor kinderhanden (dus zeker niet te dik). Reden daarvoor is dat ze hun handjes er niet goed omheen kunnen doen, maar ook dat ze op die manier lastiger bij de remgrepen kunnen van handremmen. Let dus niet alleen op de leuke kleur, maar zeker ook op de dikte van het handvat. De kinderfietsen S’cool 20, Cumberland Minidoll en Batavus Snake hebben goede kinderhandvatten. Een handvat voor een volwassene is meestal 35 – 40 mm dik. Voor kinderen moet dit minder zijn.
Handvatten fiets modellen
Voor volwassenen is de keuze in handvatten enorm. Hier heb ik het niet alleen over de materialen. Die komen hieronder aan bod, maar ook over de vormen van de handvatten en de dikte ervan. Een vrouwenhand is meestal kleiner dan een mannenhand. Een specifiek handvat voor een herenfiets, zal dus niet altijd ook geschikt zijn voor een damesfiets. De modellen voor handvatten verschillen ook per soort fiets. Een mountainbike heeft vaak een ander handvat, dan een racefiets of een stadsfiets.
Handvatten fiets ergonomisch
Voor een mountainbike worden vaak gripshift handvatten gebruikt. Dit zijn ergonomische fietshandvatten die ervoor zorgen dat je minder gauw last hebt van gevoelloze vingers en handen, je kunt makkelijker ermee schakelen, ze zorgen voor meer grip, schokdemping voor je pols en houden onder andere je pols in een goede stand, zodat je uiteindelijk prettiger fietst, ook over onverharde wegen.
De meningen over welk gripshift handvat je zou moeten gebruiken zijn nogal verdeeld, dit is uiteindelijk ook een geheel persoonlijke keuze. Naast gripshift kun je voor sportievere fietsen ook gebruik maken van fietslinten, zoals op de afbeelding met de rode handvatten hiernaast. Deze hebben als voordeel dat je zelf min of meer de dikte van het handvat bepaalt.
Ergonomische handvatten zijn meestal herkenbaar doordat ze qua vorm iets meer rondingen hebben en wat dikker zijn, zie afbeelding bovenaan. Ook bij de meer standaard handvatten vind je ergonomische gevormde handvatten.
Handvatten fiets | Versnelling
Handvatten voor een fiets met versnelling hebben wat extra aandacht nodig. Je kunt niet ieder handvat daarop kwijt. Houd bij je keuze voor een nieuw of ander handvat daarmee rekening. De keus is enorm, ook in deze handvatten en de meeste fietshandvatten die geschikt zijn voor gebruik op een fiets met versnelling zijn ook geschikt voor een fiets zonder versnelling.
Ook in dit geval kun je kiezen voor een ergonomisch handvat (zie hierboven) of een wat meer standaardvorm en zijn er mogelijkheden genoeg om de handvatten qua kleur aan te passen aan de kleur van je fiets. Overigens wordt soms ook wel gebruik gemaakt van twee lengte van handvatten voor een fiets met versnelling. Daarbij is de kant waar de versnelling zit korter dan de andere kant.
Handvatten fiets andere modellen
Buiten de fietshandvatten voor fietsen met versnellingen zijn er nog meer handvatten leverbaar voor de gewone fiets zonder versnelling. Bij een dergelijke fiets hoef je qua fiets nergens rekening mee te houden. De stuurdiameter is standaard. Het gaat hier meer om je persoonlijke voorkeur qua vorm, materiaal, lengte, kleur, design, etc. Een aantal voorbeelden:
Handvatten fiets materialen
Handvatten fiets zijn te koop in diverse materialen: leer, rubber, foam, hout, kunststof, kurk. Ieder materiaal heeft zijn specifieke eigenschappen.
Leren fietshandvatten
Leren fietshandvatten hebben als eigenschap dat, doordat het leer ademt, je er minder gauw zweethanden mee krijgt. Zeker als je een lange tocht op de fiets maakt, kan dit erg prettig zijn. Leren handvatten zijn niet goedkoop. Maar de prijs hangt niet alleen af van het materiaal, deze hangt vaak mede af van merk en type fietshandvat. Een duur merk op het gebied van leren fietshandvatten (maar ook van bijvoorbeeld leren zadels) is het merk Brooks. De keuze in leren handvatten van het merk Brooks is wel erg groot, zowel qua vorm als qua kleur. Een voorbeeld van een leren fietshandvat van Brooks is hierboven te vinden bij Handvatten fiets |versnelling. Leer is een materiaal wat naar je handen gaat staan en comfortabel aanvoelt.
Foam fietshandvatten
Foam is een schuimsoort. Het nadeel van schuimrubberen handvatten is dat deze zich volzuigen met water bij vochtig weer of transpiratie. Hierdoor komen de fietshandvatten los van het stuur te zitten. Niet handig dus als je veel lange tochten maakt of veel last hebt van transpiratie tijdens het fietsen door de intensiteit van je training. Het materiaal zelf voelt wel prettig en zacht, maar wel stevig aan.
Houten fietshandvat
Er bestaat zelfs een houten fietshandvat van het bekende merk van de fietsreparatiesetjes. Dit houten fietshandvat wordt met schroeven in het stuur bevestigd en kan dus niet los komen van je stuur. De afwerking is goed. De handvatten zijn vrij lang en geschikt voor ieder type fiets.
Rubberen fietshandvatten
Rubber is vaak een stroef, maar elastisch materiaal wat voor fietshandvatten prettig is. Het nadeel van rubber is dat het meestal lastig is om op de fiets te krijgen. Gebruik voor het erop schuiven bij rubber geen olie. Dat heeft als nadeel onder andere dat het lang duurt voor het opdroogt en dat daardoor de rubberen fietshandvatten er makkelijk weer af kunnen schuiven (gevaarlijk!), maar gebruik bijvoorbeeld afwasmiddel. Dat droogt sneller op en zorgt er ook voor dat je ze er makkelijker op krijgt. Deze truc kun je overigens ook toepassen bij het aanbrengen van handvatten voor de fiets van andere materialen.
Kunststof fietshandvatten
Kunststof fietshandvatten zijn niet altijd de duurzaamste fietshandvatten. Kunststof heeft als eigenschap, als het geen goede kwaliteit is, dat deze makkelijk kunnen scheuren. Verder is kunststof geen prettig materiaal als je transpireert bij warm weer of een intensieve fietstocht. Voordeel van kunststof is dat ze geen vocht opnemen bij regenachtig weer. Kunststof is niet een veelgebruikt materiaal voor fietshandvatten.
Kunststof zie je wel vaker toegepast als fietslint. Om ervoor te zorgen dat deze niet zweterig wordt, wordt onder andere perforatie van het kunststof toegepast.
Kurken fietshandvatten
Kurken fietshandvatten zijn fietshandvatten van een natuurlijk materiaal. Kurk heeft wel als eigenschap dat het vocht opzuigt, wat bij veel fietsen in vochtig weer misschien minder prettig aanvoelt.