Fiets Actief

fiets-actiefFiets Actief is geen maandelijks tijdschrift. Het verschijnt in de maanden dat Nederland op de fiets zit, ongeveer 1 x per maand met een frequentie uiteindelijk van dit jaar in ieder geval zeven keer. Het eerste nummer is meestal in maart. De doelgroep van dit blad is volgens Sanoma, de uitgever: mannen van 40+. Dat is tenminste op één van de pagina’s van Fiets Actief te vinden. Een andere pagina geeft echter aan dat het een magazine is wat door evenveel vrouwen als mannen wordt gelezen. Ik ben het meer eens met dat laatste. Het is een magazine wat zich richt op iedereen die recreatief aan het fietsen is en geeft daarvoor ook allerlei adviezen. Deze adviezen zijn zowel technisch van aard (misschien is dat meer voor de mannen onder ons?), maar je vindt er ook leuke adviezen voor het fietsen in steden, provincies, fietsvakanties, noem maar op. Tevens staan in ieder nummer vier kaartjes van routes ergens in Nederland. Een abonnement van 7 nummers kost voor 2013 (normale prijs) € 36,75. Het blad is ook los in de winkel te koop en kost daar per los nummer € 4,95. Bladomvang is rond de 80 à 90 pagina’s per nummer. Er zijn ieder nummer vaste rubrieken, maar deze staan in wisselende volgorde in het blad.

Fiets Actief | Inhoud

Nieuwspagina’s, blog, post & mail van lezers, columns, reizen met praktische adressen, foto’s en soms reisaanbiedingen, routes door een bepaalde stad in Nederland, tips, shoppingpagina’s met aanbiedingen, pagina’s met technische informatie zoals informatie over versnellingen, een goede fietshouding, etc. Nieuw sinds dit jaar ‘Het rondje van … een bekende of minder bekend Nederlander en de fietsagenda. In ieder nummer zitten vier uitneembare fietsroutes in Nederland.

Fiets Actief | Nieuw 2013

Fiets Actief heeft in 2013 een nieuwe opmaak gekregen, inclusief een nieuw logo. Anders dan afgelopen jaar besteedt men nu meer aandacht aan wat er naast de fiets gebeurt, zoals flora en fauna die je onderweg tegenkomt. De reden voor deze vernieuwing is het bereiken van een bredere doelgroep (naast de man van 40+ nu ook de jongeren en vrouwen?). Helemaal duidelijk is Sanoma hierin niet.

Fiets Actief | Conclusie

Fiets Actief is een leuk blad, leest lekker weg, veel tips, leuke routes overal in Nederland, leuke verhalen. In het eerste nummer van dit jaar stond er een artikel over de big boss van Giant in, wat erg interessant was. Dit soort verhalen, de achtergrond achter een merk maken het leuk om het te lezen en niet alleen te gebruiken als informatiebron voor het fietsen.