Koga fietsen

kogaKoga is opgericht in 1974. In tegenstelling tot wat de naam misschien aangeeft, is Koga een Nederlands bedrijf. Opgericht in 1974 met als voornaamste reden voor oprichting het feit dat er rond die tijd voor het eerst meer sprake was van een kortere werkweek. Een kortere werkweek betekent in veel gevallen dat er meer vrije tijd is voor veel mensen en dat mensen dan ook op zoek gaan naar een leuke besteding van die vrije tijd. Dit was voor Andries Gaastra, voorheen verkoopdirecteur bij Batavus de aanleiding om het bedrijf Koga op te richten en te beginnen met een eigen fietsmerk. Andries Gaastra is overigens de zoon van de eigenaar van Batavus, Gerrit Gaastra. De naam is ontstaan door de achternaam van de vrouw van Andries samen te voegen met zijn achternaam.

Het doel van Koga was het op de markt brengen van lichtgewicht fietsen. De import van de onderdelen van het merk Shimano, zorgt ervoor dat Koga ook steeds meer in contact komt met Japanse fietsproducten zoals het merk Miyata (producent van fietsenframes). De fietsen van Koga hebben door het standaard gebruik van deze frames daarom ook de toevoeging Miyata gekregen. Sinds 2010 wordt deze toevoeging niet meer gebruikt.

Soorten Koga fietsen

De nadruk bij de Koga fietsen ligt bij het lichte gewicht van de fietsen en het gebruik van elementen van hoge kwaliteit. Het assortiment is op dit moment erg breed, maar het merk heeft met name naamsbekendheid gekregen met een serie racefietsen (1976). In 1980 komen daar tourfietsen bij. Verder zitten in de collectie van Koga op dit moment elektrische fietsen, stadsfietsen, toerfietsen, vakantiefietsen en op maat gemaakte fietsen. Koga maakt nog een onderverdeling in stadsfietsen en snelle stadsfietsen (Koga SuperMetro). Bij alle fietsen is lichtgewicht nog altijd het belangrijkste. prijswinnaar in dat opzicht is de Koga SuperMetro. Deze werd beloond met een iF Product Design Gold prijs. Dit is een fiets tussen de racefiets en de mountainbike in, voor Koga is dit haar visie op de toekomst van fietsen in de stad.

Koga SuperMetro

De Koga SuperMetro is volgens Koga, maar ook volgens veel anderen een superhippe stadsfiets. De fiets ziet er strak uit, heeft een matzwart frame, banden zonder enig profiel, schijfremmen met een rood accent (ook op het stuur bij de handvaten), rode accenten op het zadel en het stuur en een voorvork met geïntegreerde vering. De standaard versie is een zogenaamde ‘naked bike’ maar een uitbreidingspakket met achterdrager, fietsverlichtingsset en spatborden kun je erbij bestellen. Bij een van de testen blijkt weer dat het om een fiets gaat van zeer licht gewicht, maar daarnaast ook met een zeer stevig en stijf frame die prima snelheden haalt.

Koga fietsen_2 Koga fietsen_1