Birdy vouwfietsen

Birdy vouwfietsen worden geproduceerd door Riese & Müller, een Duits bedrijf. Het bedrijf is opgericht door twee vrienden Markus Riese en Heiko Müller die vanuit de garage van een van hun ouders zijn begonnen met het ontwerpen van een fiets voor de ‘Hessische Innovationspreis’: Birdy. Dit was in 1993.

Birdy Vouwfietsen zijn volledig geveerd en hebben een bijzonder laag gewicht. De fiets kan tot een klein formaat pakketje worden opgevouwen. Om de fiets te vouwen wordt niet overal gebruik gemaakt van scharnieren, maar speelt ook de vering een grote rol. Het filmpje geeft aan hoe Birdy vouwfietsen opgevouwen worden.

Birdy vouwfiets modellen

Birdy vouwfietsen zijn vrij herkenbaar. De meeste fietsen hebben dezelfde basisvormgeving. De verschillen tussen de fietsen zitten vooral in de specificaties. Er zijn maar liefst 12 verschillende vouwfietsen van het merk Birdy. Voor vrijwel alle modellen geldt dat standaard, verlichting en bagagedrager optioneel zijn. Deze zitten dus niet standaard op de fiets. Vrijwel alle fietsen zijn in diverse kleuren te koop, behalve de World Birdy Sport en de World Birdy Comfort. Deze laatste twee Birdy vouwfietsen zijn in slechts 1 kleur verkrijgbaar.

Birdy vouwfietsen-Birdy LightBirdy Light

Birdy Light is de basisvouwfiets van Riese & Müller. Op deze Birdy vouwfiets zitten alle basiskenmerken van de Birdy vouwfietsen: vering op de hele fiets. Verder heeft de Birdy Light 8 versnellingen (via de ketting, V-brake remmen en weegt Birdy Light 10,9 kg. De Birdy Light heeft standaard geen bagagedrager; deze is optioneel.

 

Birdy vouwfietsen-Birdy CityBirdy City

Birdy City lijkt in veel opzichten op Birdy Light. Ook deze vouwfiets heeft alle basiskenmerken zoals vering over de hele fiets en een frame van aluminium. De Birdy City heeft verder ook 8 versnellingen, maar in dit geval naafversnelling en een terugtraprem. De Birdy City heeft geen achterdrager. Het gewicht van deze vouwfiets is 11.9 kg. Een bagagedrager voor de Birdy City is optioneel.

 

Birdy vouwfietsen-Birdy City PremiumBirdy City Premium

Birdy City Premium is vrijwel hetzelfde als de Birdy City, maar bij deze Birdy vouwfiets ie een verbeterde naafversnelling gebruikt, waardoor het schakelen wat soepeler gaat. Een bagagedrager voor de Birdy City Premium is optioneel. Verdere specificaties van de Birdy City Premium zijn: 8 versnellingen (naafversnelling), V-brake handremmen, gewicht van de fiets 11,7 kg.

 

Birdy vouwfietsen-Birdy TouringBirdy Touring

De Birdy Touring is zeer geschikt voor wat langere fietstochten, ook al is dit een vouwfiets. De Birdy Touring heeft een combinatie van naafversnelling en kettingversnelling en heeft in totaal 24 versnellingen, V-brake handremmen, bagagedrager is ook hier optioneel. Het gewicht is 11,8 kg.

Een variant op de Birdy Touring is de Birdy Touring Disc. De Birdy Touring Disc heeft in plaats van V-brake handremmen mechanische schijfremmen. De overige specificaties zijn hetzelfde als van de Birdy Touring.

Birdy vouwfietsen-Birdy Alfine 11Birdy alfine disc 11-gang

Een Birdy vouwfiets met een lange naam de Birdy alfine disc 11-gang. De naam verwijst naar het systeem wat voor deze Birdy vouwfiets is gebruikt voor de versnelling. een Shimano Alfine 11-speed naafversnelling. Verder heeft deze Birdy vouwfiets hydraulische schijfremmen en weegt 11,9 kg.

 

Birdy vouwfietsen-Birdy Speed DiscBirdy Speed

De Birdy Speed heeft een aantal racefiets- en mountainbike-onderdelen, vandaar deze naam. Deze vouwfiets weegt 9.9 kg en heeft en een speciale Shimano ultegra 9-speed versnelling. Door gebruik van lichte materialen houdt de Birdy Speed zijn lage gewicht. Voor de remmen is gebruik gemaakt van V-brake handremmen. Bagagedrager zit niet standaard op de fiets.

Een variant op de Birdy Speed is de Birdy Speed Disc. Deze is exact hetzelfde qua specificaties als de Birdy Speed. Het enige verschil zijn de remmen. De Birdy Speed Disc heeft hydraulische schijfremmen.

Birdy vouwfietsen-Birdy RohloffBirdy Rohloff

Zoals de naam van deze Birdy vouwfiets al doet vermoeden is de Birdy Rohloff een vouwfiets met een Rohloff naafversnelling. Dit is een vrij dure naafversnelling (14 versnellingen) die vrijwel onderhouds- en slijtagevrij is en als zeer goed bekend staat. De Birdy Rohloff heeft verder V-brakes handremmen, optioneel een bagagedrager en een gewicht van 11,5 kg.

Variatie op de Birdy Rohloff is de Birdy Rohloff Disc. Waarmee fabrikant Riese & Müller aangeeft dat de Birdy Rohloff Disc hydraulische schijfremmen heeft in plaats van V-brake handremmen.

Birdy vouwfietsen-World Birdy SportWorld Birdy Sport

Groot verschil met de overige Birdy vouwfietsen is een nieuwe vormgeving van het frame. De overige specificaties zijn vrijwel hetzelfde. De vering van de gehele fiets is ook hierop van toepassing. Verder heeft de World Birdy Sport 8 versnellingen (kettingversnelling) en V-brake handremmen. De leverbare kleur van de World  Birdy Sport is zwart. Het gewicht van de World Birdy Sport is 11,9 kg. Voor de World Birdy Sport is geen bagagedrager verkrijgbaar.

Birdy vouwfietsen-World Birdy ComfortWorld Birdy Comfort

Evenals de World Birdy Sport, is ook de World Birdy Comfort slechts in 1 kleur te koop: wit. Ook deze Birdy vouwfiets heeft de bekende kenmerken, zoals vering van de gehele fiets van alle Birdy vouwfietsen. De World Birdy Comfort lijkt verder qua vormgeving op de World Birdy Sport. De World Birdy Comfort heeft verder 8 versnellingen (naafversnelling) en V-brake handremmen. Het gewicht van deze Birdy vouwfiets is aanzienlijk vergeleken met de nadere vouwfietsen van Birdy: 14,4 kg. De bagagedrager zit standaard op deze Birdy vouwfiets.