Regels elektrische fiets

De wet verstaat onder een elektrische fiets een fiets die is voorzien van een elektromotor. Deze ondersteunt de fietser bij het trappen. De fietser moet dus zelf mee blijven trappen voor de aandrijving van de fiets. In dit geval gaat het dus om een pedelec.

Regels fiets met trapondersteuning

Een elektrische fiets met trapondersteuning geldt volgens de regels van de Wegenverkeerswet als een normaal soort fiets, indien de ondersteuning tot een snelheid van maximaal 25 km per uur werkt. Daarin mag een afwijking zitten van 10%. Dat betekent dat voor deze fiets geen rijbewijs, kenteken, verzekering of een helm noodzakelijk zijn.

Regels fiets zonder trapondersteuning

Er bestaan ook fietsen die een elektromotor heeft, waarbij u niet hoeft te trappen, de zogenaamde E-bikes. Dit zijn volgens de wet geen fietsen, maar snorfietsen die een snelheid mogen halen van maximaal 25 km per uur of bromfietsen (snelheid ligt daarbij hoger dan 25 km per uur). Voor E-bikes is een rijbewijs nodig, een verzekering en een verzekeringsplaatje. Je hoeft echter geen helm te dragen. Een helm is wel verplicht als je E-bike harder gaat dan 25 km per uur.