BMX freestyle fiets

Freestyle BMX hoort tot de Extreme Sporten. Je kunt deze stijl onderverdelen in vijf disciplines:

  • Street
  • Park
  • Dirt
  • Vert
  • Flatland

BMX fietsen

BMX Street

Dit is vermoedelijk een van de populairste disciplines onder het freestyle fietsen. Dit komt vooral door de vele uitvoermogelijkheden ervan. Street is overal uitvoerbaar. Het belangrijkste van deze discipline is het eenworden met de omgeving ofwel het gebruiken van alles wat je op straat tegenkomt zoals obstakels, hellingen, trapleuningen, betonblokken etc.

BMX Park

Park is een discipline die vooral wordt gebruikt op skatebanen. De skatebanen zelf zijn van verschillende materialen gemaakt. De rijstijl daarop verschilt per soort baan. Heb je te maken met een houten baan, dan is deze vooral geschikt voor simpele oefeningen. Is de baan van beton, dan gebruik je meer vloeiender langzamere stijlen. De meeste banen hebben metalen randen ter bescherming van de baan. Voorkomende obstakels bij het rijden op banen zijn de full pipes, quarter pipes, de flat banks. Er bestaan hierin nog veel meer varianten.

BMX Vert

Naast de streetstyle is de vert style een van de meest bekende disciplines. Er wordt hier gebruik gemaakt van een half pipe die uit twee quarter pipes bestaat die naar elkaar toe gericht zijn.

BMX Trails

Trails zijn springbanen gemaakt van zand. De sprongen die met de BMX-fietsen worden gemaakt, bestaan uit steile aanlopen, waarna een meestal minder steile landing. Tussen de aanloop en de landing zit een kuil. De kuil kan variëren van een halve tot drieënhalve meter.

BMX Dirt

De hiervoor genoemde trails kom je ook wel tegen als de dirt style. De meningen van de sporters lopen hierover uiteen. Er zijn mensen die beweren dat er een duidelijk verschil is tussen de trail en de dirt. Trail-rijders zouden een meer vloeiende stijl hebben en lastige trucs uithalen. De dirt stijl zou meer extreme stunts kennen.